Ciekaw jestem jak wygląda reklamacja ze względu na parowanie lamp.
Ciekaw jestem jak wygląda reklamacja ze względu na parowanie lamp.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
U nas, wygląda to tak, że wysyłamy je do producenta i generalnie w 90% przypadków klient dostaje nowe.. bo wg DEPO jest to wada fabryczna (a nie jak mówią dealerzy, wynikająca z warunków atmosferycznych) no chyba, że ktoś wkłada do nich "xenony" i inne bajery.. wtedy gwarancji nie ma już żadnej..
Pozdrawiam![]()
Wszystko spoko - chodziło mi bardziej o to, że auto masz na czas rozpatrywania reklamacji bez lamp. Z drugiej strony nie ma gwarancji, że kolejne lampy nie będą parowały. Tak samo jak to że niekoniecznie reklamacja będzie uznana. Oglądałem kilka lamp DEPO - jedne zaparowywały i szczerze powiedziawszy nie dostrzegłem jakiejś wady a widziałem je rozmontowane. DEPO podaje co jest przyczyna tego parowania ich wadliwych lamp?
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
hmmm... z tego co pamietam to nawet w instrukcji alfy 147 dotyczacej swiatel jest ze moga one parowac i jest to "naturalny objaw"![]()
takie rczeczy tylko w alfie nie spotklem sie nigdy z parowanie lamp w innym pojezdzie chyba ze byly uszkodzone .... nawet jak po deszczu sie echalo to nie zdazylo sie aby zaparowaly a w lafie to normane ( w 147) bo w innych tez nie widzialem zbytnio
Nie jest to takie oczywiste. Np. z instrukcji obsługi Opla Insignia, dostępnej dla wszystkich na stronach Autoryzowanych Sprzedawców Opla : „Zaparowanie kloszy lamp. Przy złej, wilgotnej pogodzie i niskiej temperaturze zewnętrznej powierzchnie wewnętrzne kloszy lamp i reflektorów mogą na krótko ulec zaparowaniu. Zaparowanie takie szybko ustępuje samoistnie, można to jednak przyspieszyć, włączając reflektory”.
Takie zapisy można znaleźć w większości instrukcji niezależnie od marki. Lekkie zaparowanie jest naturalne, praw fizyki się nie przeskoczy.
Prawda jest jedna Depo to badziewie i nie radze tego kupować i tu powstaje zasadniczy problem otóż lamp do AR 147 do tylu jest masa ?, a do przodu coś bieda panowie z tego co tak trochę poszperałem po necie to są tylko oryginały oraz te w wersji black ? a co dalej nic z zmienionym kształtem możne z diodami do jazdy dziennej? hmm wiem ze to nie mój post ale możne ktoś wie gdzie można kupić coś innego niż tylko org. i te black?
ja tam kupiłem swoją alfę i miała zamontowane zamienniki, oryginały pewnie padły po jakiejś stłuczce i nie narzekam, świecą dobrze, wyglądają dobrze i nie parują, wracałem z wakacji 650km prawie cały czas w deszczu i nic im nie było, ani kropelki pary, dodam że nie wiem jak świecą oryginały, może jestem zadowolony bo nie mam porównania, ale czy różnica może być tak wielka w świeceniu miedzy oryginałem i zamiennikiem?![]()