Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Naprawiona

Użytkownik Rowerzysta Avatar Sasza
    Mieszka w
    Pł‚ock, Poland, Poland
    Auto
    AR Giulia 2.0 Veloce Q2 Ti

Domyślnie Naprawiona

Jak w temacie Samochód na chodzie. Wymiana silnika + generalny remont nowego. W tym również wymiana wszelkich uszczelek, rozrządu,panewek, świec, kabli itp, itd. Nowa chłodnica - nowa, nie używana. Nowy wysprzęglik, sprzęgło, koło zamachowe no i zawieszenie przód. 7k pękło ale warto.

Nie hartowałem panewek. Nowe panewki podczas wytłaczania pokrywane są specjalną substancją dzięki czemu mają lepszy ślizg na wale no i nie zużywają się tak szybko. Hartowane, byłyby wytrzymalsze tyle że bez tej substancji, co za tym idzie, hartowane byłyby bardziej podatne na złamanie w wyniku np uderzenia i prowadziłyby do ścierania wału, również istnieje możliwość, że mogłyby grzechotać wewnątrz silnika:/ niby by to nie przeszkadza ale przyzwyczaj się do brzdąkającego silnika
    <-- Mi amore, meravigliosa belladona

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Gratuluje i łączę się w bólu, bo niedawno w swojego JTS's władowałem 6800

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Aaa... to już nie kute te panewki, tylko hartowane, ale ogólnie zwyczajne.
    To jak już wszystko wybebeszyłeś to i turbina założona, czy tam... kompresor?
    Nie no... joke.
    Jeździj i dbaj.
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Sasza
    Mieszka w
    Pł‚ock, Poland, Poland
    Auto
    AR Giulia 2.0 Veloce Q2 Ti

Domyślnie

może się przejęzyczyłem ale cały czas chodziło mi o hartowanie panewek. Kompresora nie będzie za dużo zachodu, mała turbinka tylko, już sobie załatwiłem rozwalaną, więc taniej się kupi regenerowana. Nie zależy mi na mocy tylko na lepszym ciągu od dołu dlatego małe turbo. Używka bo chce spróbować jak to będzie, taniej wiec nie szkoda potem wyrzucić
    <-- Mi amore, meravigliosa belladona

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Z tego co się orientuję, z turbinką jest też sporo zachodu

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

Cytat Napisał Sasza Zobacz post
    może się przejęzyczyłem ale cały czas chodziło mi o hartowanie panewek. Kompresora nie będzie za dużo zachodu, mała turbinka tylko, już sobie załatwiłem rozwalaną, więc taniej się kupi regenerowana. Nie zależy mi na mocy tylko na lepszym ciągu od dołu dlatego małe turbo. Używka bo chce spróbować jak to będzie, taniej wiec nie szkoda potem wyrzucić
    skoro chcesz wyrzucać ,to moze nie zakladaj,a co do hartowania ,chcialbym to zobaczyc ,zyje juz bardzo długo i nie slyszalem zeby te stopy sie hartowalo,co innego utwardzania ,ale moze ja sie nie znam

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie

Z tymi panewkami to chodzi tylko i wyłaczenie o to ze panewki w silnikach spalinowych pracują hydrodynamicznie. czyli pod wpływem ciśnienia oleju w panewce wytwarzany jest klin smarny z oleju. czyli wał korbowy nie dotyka nigdy panewki, jeśli dotknie to juz pozamiatane. dlatego panewki są własnie wykładane specjalnymi stopami alby zapewnić dobre tworzenie klina smarnego. tulejka ma być miekka z natury!, bo to ona się wyciera a nie wał. hartowana panewka załawiła by wał przy pierwszym uruchomieniu silnika. bo właśnie przez krótką chwile po zapaleniu łożyska slizgowe pracują na "sucho" lub na resztkach tego co nie ściekło. Dlatego też auta często zapalane ( krótkie odcinki, będą bardziej zurzyte niż jeżdzone na trasach) nie wiem czy to prawda ale gdzieś czytałem ze jedno odpalenie zimnego silnika to jak przejechanie 500 km.

Dodam tylko ze policzenie najprostrzego łożyska z smarowaniem hydrostatycznym lub hydrodynamicznym do pare ładnych wieczorów liczenia

Nie wspominam już o precyzji w wymiarach panewek aby utrzymać zadane parametry smarowania. dlatego hartowane panewki to jakiś rzemieślniczy wynalazek.

Poza tym także życze bezawaryjnej ekspoatacji i mniej szalonych pomysłów a bardziej docenic to co alfa daje w standardzie, a daje bardzo dużo.
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

amen

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Kolega Kacper_agh słusznie prawi - panewek się nie utwardza.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Z soft turbo nie tak wiele zachodu. Kolektor, DP, ustawienie wastegate na ciśnienie 0.2-0.3bar. Przepływka przed turbo, i malutki IC, taki z JTD będzie akurat. Powinno to jeździć bez strojenia, jesli adaptacja się nie skończy.

Więcej to już paliwo, strojenie, blow-off itp