Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Zakup 147

jonek
    Gość

Question Zakup 147

Na wstepie witam wszystkich forumowiczow i szczesliwych posiadaczy tych pieknych samochodow mam nadzieje ze to moj pierwszy ale nie ostatni post ktory zakladam na tym forum!

Interesuje mnie zakpu Alfy 147. Swietyny wyglad,bogate wyposazenie, bardzo przystepna cena na rynku samochodow uzywanych wiec same superlatywy. Martwi mnie jedynie opinia na temat modeli tej marki ktore sa raczej kiepskie.

-Czy te auta faktycznie tak bardzo sie psuja?
    -Jakie sa najczestrze wady i zagwostki techniczne ktore im doskwieraja?
    -Jakie sa ich mocne strony techniczne?
    -Najbardizej interesje mnie silnik 1.6 TS [ze wzgledu na stosunek pojemnosc/moc do tego spalanie na przyzwoite spalanie o ktorym czytalem juz na tym forum i najbardizej interesuja mnie opinie o tym wlasnie silniku ale nie omieszkam przeczytac kilku zdan o wiekszych pojemnosciach w benzynie i silnikach wysokopreznych ]
    -no i chyba moje ostatnie pytanie jak w/w silnik znosi instalacje LPG

Bede wdzieczny za wszelka okazana pomoc i obiektywne opinie!

Pozdrawiam!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Na forum to wszystko jest - wystarczy poszukać. A pytania raczej w dziale porad przy zakupie.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar badylija
    Mieszka w
    Mielec / Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

A ja Ci odpowiem tak w skrócie, na dobry początek

-Czy te auta faktycznie tak bardzo sie psuja?
    Jak dbasz tak masz, psują się jak każde - może czasem pojawią się jakieś drobne usterki.

-Jakie sa najczestrze wady i zagwostki techniczne ktore im doskwieraja?
    Tutaj trzeba wymienić chyba dość delikatne zawieszenie.

-Jakie sa ich mocne strony techniczne?
    Przyjemność z jazdy

-Najbardizej interesje mnie silnik 1.6 TS [ze wzgledu na stosunek pojemnosc/moc do tego spalanie na przyzwoite spalanie o ktorym czytalem juz na tym forum i najbardizej interesuja mnie opinie o tym wlasnie silniku ale nie omieszkam przeczytac kilku zdan o wiekszych pojemnosciach w benzynie i silnikach wysokopreznych ]
    Silnik ten występuje w 2 wersjach - 120KM i 105KM (eco). Ja mam ten drugi, nie jest źle, ale nie oszukujmy się - demon prędkości to to nie jest. Nie ma co jednak narzekać.

-no i chyba moje ostatnie pytanie jak w/w silnik znosi instalacje LPG
    Różnie mówią - nie znam się, ale w dziale LPG znajdziesz chyba wszystko na ten temat.

Generalnie polecam - stałem przed praktycznie podobnym dylematem jakiś czas temu i nie żałuję. Dużo pewnie zależy od egzemplarza, więc nie napalaj się i poszukaj czegoś sprawdzonego (o emocje przy zakupie nie trudno ).

Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar beligistino
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    Była...Alfa Romeo 147 jtd 8v 115KM 2002r Distinctive

Domyślnie

Jak kupisz dobry/zadbany egzemplarz to na pewno nie będziesz żałował, a obiegowe opinie które krążą o włoskich markach tworzą ci którzy nigdy nie mieli tych samochodów

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Wada jest ta sama niezależnie od marki:

Dużo powypadkowego szrotu na rynku wtórnym.

Znajdź bezwypadkową, a nie będziesz miał większych problemów, a nawet jakby to rozwiązanie większości znajdziesz na forum.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar FerraEnzo
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta 2.0 jtdm (170cv)

Domyślnie

Albo kup lekko uderzoną i zrób sobie jak Bóg przykazał! Też nie będziesz żałował. TS lubią olej, pozatym trzeba dbać jak o każdy silnik. Rozrząd co 60 tyś km nie jak w instrukcji 120. Diesel nie do zajechania, chłopaki podawali tutaj jakie przebiegi potrafią robić na tych silnikach. Zawieszenie delikatne, ale w polsce to chyba Rudy 102 by gąsienice pourywał
    Mocne strony, masz wygląd, prowadzenie, super wyposażenie, nie wiem no włoszczyzne trzeba jednak kochać, bo jak podejdziesz do niej jak do jeża to czar pryśnie na pierwszej lepszej usterce. Słabe strony to dla mnie jedynie utrata wartości, co do awaryjności to jak w każdej marce zależy od egzemplarza i użytkownika.
    BTW. Mogłeś poszukać bo na wszystkie Twoje pytania są odpowiedzi na forum ;D

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Alfa romeo 147 Spark

Domyślnie

kolego ja mam silnik 1.6 ts i założyłem sobie gaz na który nie żałowałem wydać 500zł więcej autko śmiga nie źle polecam instalacje stag4 polecam

Użytkownik Świeżak Avatar lucas147GTA
    Mieszka w
    Pabianice/Lodz
    Auto
    alfa romeo 145 BOXER , Giulietta 1.4 MA , Giulietta QV ,Giulietta QV Competizione

Domyślnie

Jeszcze o jednym wypadalo wpomniec w wersji 120 KM przy wymianie rozrzadu dochodzi wariator koszt 400-500 zl ale to raz na 60tys czyli jakies 4 lata jesli nie robisz wiecej niz 15tys roczne

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

jak zamontujesz zestwa napraczy do dobrego wariata to wydluzasz jego zycie ,,,

Spyru
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jonek Zobacz post
    nie omieszkam przeczytac kilku zdan o wiekszych pojemnosciach w benzynie i silnikach wysokopreznych
    Co do silnika wysokoprężnego posiadam 1.9 115 km, jak na tę pojemność i ilość koni na brak mocy nie narzekam. Spalanie po mieście przy dosyć dynamicznej jeździe w granicach 7l na 100km, więc wynik nie jest zły. Co do opinii kolegów że silnik nie do zajechania - potwierdzam, z tą opinią spotykam się praktycznie wszędzie.
    Co do minusów - ewidentnie zawieszenie, choć ja twierdzę że to nie minus tego samochodu, a naszych dróg. Mimo tego nic nie jest w stanie odebrać przyjemności prowadzenia tego samochodu.
    Czy kupiłbym jeszcze raz - 100% Tak. Polecam.