Ja rowniez caly czas czekam na schemat, opis i fotki![]()
Ja rowniez caly czas czekam na schemat, opis i fotki![]()
mozna też takiehttp://ase.hoste.pl/sklep/index.php?...k-czasowy-3drm a plusowy ma zamiast "m" w nazwie literke p :pp
droższy o dyche
zamówiłem wszystko oprócz rozjaśniania i przygasania bo to z 50 zł
jak całość uruchomię to wstawię schemat....
do tego przekaźnika potrzeba (dla pewności że się nic nie po zwiera itp) 5 przekaźników
dwa do centralnego zamka (można to zrobić diodami, ale mam pod ręką akurat przekaźniki), jeden na sygnale zamykania a drugi otwierania
jeden odcinający wszystko po włączeniu zapłonu
i tu akurat dwa (można więcej i zrobić choinkę) do oświetlenia, za przekaźnikami z instalacji elektr. alfy
jeden do halogenów i drugi do wstecznego
więc jeżeli centralny da sygnał (zamyk/otw) załączy odpowiedni przekaźnik który poda masę na przekaźnik główny a ten zewrze styki i poda np +12v na przekaźniki od hal/wst
na zasilanie (+12V) gł. prze4kaźnika, montujemy w szereg przekaźnik który będzie sterowany zapłonem (normalnie przewodzi, a po zasileniu 12V z stacyjki odetnie zasilanie przekaźnika głównego, a razem z tym wyłączy halogeny i wsteczne
ocztywiście odłączenie nie powoduje odłączenia całkowitego halogenów i wstecznego, ale tylko naszego "układu"
no i tak jak pisałem, można pod same żarówki zamontować układ rozpalający/gaszący po woli
ale to będzie działać już zawsze
można to ominąć dodatkowymi przekaźnikami ale po co?
fajny efekt rozpalanie halogenów i przygasanie![]()
piszesz kolego że pod stacyjke podłączyćja mam u siebie w 145 wolne miejsce na przekaźnikach i tam po wyłączeniu zapłonu jest prąd a jak włączysz to zanika
spróbuj tam u siebie
może też tak masz jakbyś chciał tak
mam pod to podłączone światła pod drzwiami też takie oświetlenie dodatkowe
ale działa tylko bez kluczyka
i tak chciałem
a więc to też chyba podpiąłbym w to miejsce
ale czekam na twój schemat bo ja się już za to z pół roku zabierałem i czasu nie miałem
chociaż ja bardziej stawiam na oświetlenie światła mijania+postój
bo halogeny poleciały
chyba halogen + wstek jest lepszy
i wiadomo już coś? :]
mój układ zadziała na 100 %, gorzej z czasem żeby go zamontowac
wczoraj miałem wycieczkę po rozbite auto (nie moje, ale rownie zajebiste), a za kilka godzin lecę na urlop (w końcu!)
tam gdzie jest plus 12V podlączamy jeden przewód z aku do -12V minus z aku, lub dobrą! masę
+ halogenów najlepiej podłączyć do żarówek (nic się nie stanie ponieważ halogeny są załączane przekaźnikiem
tak samo robimy z wstecznym
można podłączyć ten + rownież do przekaźnika odpowiadającego za halogeny do styku 87 (przekaźniki są podpisane od strony pinów), ale te przekaźniki trzeba znaleźć słuchając gdzie się załącza
gdybym miał czas to bym znalazł je ale niestety muszę to przełożyć na powrót z urlopu
EDIT!!
poprawione
zamiast + 12V na pinach 30 w przekaźnikach załączających oświetlenie, zaznaczyłem na zielono możliwe, łatwiejsze podlączenie
układ działa tak:
sygnał minus (otwieranie/zamykanie) załącza przekaźnik (jeden z tych na samej górze), który poda minus na wejście "sygnału" glównego przekaźnika
ten otrzymując sygnał zwiera plus 12v i podaje go na końcowe przekaźniki, które podadzą na lampy plus 12v
efekt?!
przy zamykaniu/otwieraniu załączą się wybrane światła na ustawiony czas
po podaniu ze stacyjki zasilania, wszystko odłączy się
te ostatnie przekaźniki podłączył bym inaczej ale nie mam juz czasu:
-------(przeciął bym przewód idący np do halogenów "plus", i ten kawałek idący od żarówki podłączył bym do pinu 30, ten idący z instalacji ori do 87a, a do 87 podał bym na stałe +12v "np. z pinu 85")
tak zmontowany układ zadziała i nie spowoduje niczego szkodliwego w naszym aucie
pozdrawiam
---------- Post added at 13:36 ---------- Previous post was at 13:32 ----------
a przy samych żarówkach halogenowych zamontował bym to
http://moto.allegro.pl/wlacznik-9-24...164795874.html
nie znam gościa, ja kupuję wszystko od niego, ale można znaleźć taniej jak się chce
---------- Post added at 13:38 ---------- Previous post was at 13:36 ----------
i najważniejsze!!
końcowe przekaźniki minimum! 15A
początkowe ok 1A
a ten po stacyjce minimum 30A
układ pobiera tylko 5mA w stanie spoczynku!! żaden aku nie padnie od zamontowanego układu
jedyne rozladowanie będzie w momencie wlączania żarówek, ale na to chyba każdy się zgodzi
---------- Post added at 14:14 ---------- Previous post was at 13:38 ----------
poprawione![]()