Ja u siebie wogole nie zauwazam wypalenia DPF,zazwyczaj odbywa sie to na autostradzie przy predkosciach grubo przekraczajacych 100km h
Ja u siebie wogole nie zauwazam wypalenia DPF,zazwyczaj odbywa sie to na autostradzie przy predkosciach grubo przekraczajacych 100km h
Sprawdziłem i mi przy wiekszej prędkości toczenia pokazywało 2l/100km, a im mniejsza była prędkość, tym bardziej rosło spalanie - do 6l/100km przy prędkości bliskiej zeru.
"For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson
zgadzam sie 2l/100 pokazuje jak sie dojezdza chamujac silnikiem
A u mnie się wyświetlił komunikat latem 2011r. Zadzwoniłem do Carserwisu. Zapytali się o rok, silnik i przebieg, oraz na jakiej głównie trasie auto jeździ. Po tych informacjach miły pan poinformował mnie, że cyt: "prosże przejechać się za miasto wrzucić 3 bieg i utrzymywać auto cały czas na 80 km/h nie zwiekszając biegu, a następnie oczekiwac na wypalenie się filtra". Jak poradzili tak zrobiłem. po wyjechaniu za miasto i czynnościach powyżej, przejechałem może 10 km moze nie. Jak patrzyłem na wyświetlaczu na chilowe spalanie to nie wierzyłem, skakało jak nie wiem co nawet do 36 L. Po chwili komunikat zgasł a ja szczęśliwy wrócilem do domku. Do dzisiaj nic mi się ponownie nie pojawiło. Jak wyszedłem z auta to na końcówce rury wydechowej był jakby biało-szary proszek. Z pod spodu czuć było "falę" gorąca. I jeszcze jedna wazna rzecz. W Carserwisie powiedzieli mi, że w żadnym wypadku nie należy robić takiej głupoty, że pedał w podłogę i co najmniej 140. To Bzdura.
Pozdrawiam myślacych.
mnie pojawil sie kiedys ten komunikat ale potem juz nie napotkalem na niego , jakbym teraz zrobil jak piszesz powyzej to ten DPF wypali sie ?
Ja dziś i wczoraj zrobiłem po 450km i nie zauważyłem aby cokolwiek się wypadało. A auto wczesnej jeździło po mieście więc procedura powinna przebiegać dość często.
Dziwne.
czyli nie robic tego tak poprostu ?