Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Nie przyspiesza do 2000obr/min. JTD

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Debrzno
    Auto
    Alfa GT JTD Alfa 159 JTD 2.0

Domyślnie

Dziś problem się rozwiązał po moich sugestiach mechanik szukał nieszczelności .zdemontowano osłonę kolektora ,sprawdzono i na wszelki wypadek założono nowe wężyki sterujące kierownicą turbiny.Stwierdzono nieszczelność w miejscu łączenia kolektora wydechowego z katalizatoren .Nieszczelność była spora wszystko było od sadzy aż dziw że przez trzy dni grzebali i tego nie zauważyli.Zdemontowano kolektor,katalizator i wszystko staranie wyczyszczono .założono nowe uszczelki i Alfa oddycha nowym życiem.Po zakończeniu mechanik wsiadł ze nmą i z podłączonym komputerem na jazdę próbną i wreszcie wszystko OK.Prowadząc samochód byłem już tak wściekły że mechanik nie wiedział czy ma patrzeć w komputer czy na drogę Jechaliśmy 200 km bo jak ma coś wyjść niech tak to właśnie teraz a on powiedział że więcej ze mną nie wsiądzie .najważniejsze że wszystko w porządku tylko trochę długo trwało no i cały rachunek to 3000 tyś.Nie potrzebnie zmieniano czujnik na filtrze powietrza sterujący turbiną ale mam zapas Na rachunek składało się 1 filtr paliwa. 2Filtr powietrza. 3 EGR .4 Czujnik ciśnienia doładowani też nie potrzebnie. 5 Czujnik sterujący kierownicą turbiny znajdujący się na filtrze powietrza .6 nowy olej plus filtr. 7 Nowe uszczelki na kolektorze i katalizatorze No i oczywiście robocizna .Pozdrawiam kolegów z forum a w szczególności Maciek-156, ksiazelasic,george 11

Użytkownik Rowerzysta Avatar pawel1284
    Mieszka w
    Skawa
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta JTD'm

Domyślnie

Miałem podobny problem, auto zbierało się dopiero przy 2500obr. Z tym że u mnie koszt wyniósł 50zł. Mechanik wyczyścił jakieś "rurki" i EGR, wykasował błąd i to tyle.
    Czyli kupiłeś te wszystkie części bo mechanik nie wiedział co robić? Nie wiem jak Ty ale ja bym temu Twojemu mechanikowi odsprzedał te części np odejmując z rachunku.

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

cóz bogatemu wszystko wolno, szkoda ze nie negocjowałes z mechanikiem lub włacicielem warsztatu, w koncu to oni wymienili za Twoja kase "pół" silnika.

pzd.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Debrzno
    Auto
    Alfa GT JTD Alfa 159 JTD 2.0

Domyślnie

Wyczyściłem dziś zmienną geometrie turbiny cała operacja trwała około 5 godzin .Największy problem był z demontażem turbiny ,wykręcona została razem z kolektorem .Samo czyszczenie to pestka wszystko tak samo jak na filmiku .Alfka ma przejechane 140 tyś i geometria była zabrudzona sadzą dość mocno .Zamiast papieru ściernego do wyczyszczenia łopat na płycie traserskiej użyłem pasty do docierana zaworów .Dwie z łopat buły lekko zacinające się teraz chodzą jak w zegarku. turbinę rozkręciłem sam i wyczyściłem oraz sam poskładałem mechanik zdemontował turbinę na aucie oraz zamontował .Do tej czynności potrzebny jest podnośnik tak że całkiem sam nie dał bym rady .Pierwsze wrażenie to autko lepiej się zbiera z dolnych obrotów .Warto było pozdrawiam.