Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: skrzypienie sprzęgła

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie

a czy miałeś równiez objaw że ciężej mu ruszyć od 0km i silnik jakby bardziej się trząsł ?
    zastanawia mnie tylko czy jak ten objaw sie pojawia to lepiej wymienic sprzeglo bo moze zaraz przestac wspolpracowac czy poprostu jest to taki nie grozny objaw ktory usunę jak ty to zrobiles nasmarowaniem i nie musze sie martwic ze zaraz bedzie cos nie tak ?
    mechanik duzo wziął za ta uslugę ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar k4t27y
    Mieszka w
    Krk / NS
    Auto
    Alfa 147 - 1.9 JTDm 120KM, 2007r

Domyślnie

Nitro, ja dodam od siebie, że mam ten objaw z uskokiem w końcowej fazie sprzęgła (po rozgrzaniu?), nic mi nie skrzypi. A całe sprzęgło wymieniałem jakieś 7500 km temu... I co lepsze, że zanim mi się rozpadło nie miałem takich "efektów", dopiero po wymianie i przejechaniu jakiś 4000(?) km.

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Cytat Napisał k4t27y Zobacz post
    Nitro, ja dodam od siebie, że mam ten objaw z uskokiem w końcowej fazie sprzęgła (po rozgrzaniu?), nic mi nie skrzypi. A całe sprzęgło wymieniałem jakieś 7500 km temu... I co lepsze, że zanim mi się rozpadło nie miałem takich "efektów", dopiero po wymianie i przejechaniu jakiś 4000(?) km.
    Dziwne - nie powinno tak być chyba , ze był jakiś błąd przy montażu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar milek_22
    Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v 140KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał Nitro Zobacz post
    a czy miałeś równiez objaw że ciężej mu ruszyć od 0km i silnik jakby bardziej się trząsł ?
    zastanawia mnie tylko czy jak ten objaw sie pojawia to lepiej wymienic sprzeglo bo moze zaraz przestac wspolpracowac czy poprostu jest to taki nie grozny objaw ktory usunę jak ty to zrobiles nasmarowaniem i nie musze sie martwic ze zaraz bedzie cos nie tak ?
    mechanik duzo wziął za ta uslugę ?
    Ja robiłem to sam, ale roboty jest na tyle, że nie odważyłem się nie wymienić sprzęgła. Za komplet (tarcza, docisk, łożysko płaciłem 770zł. Po zdjęciu skrzyni i wyjęciu łapy z tulejki było widać że się to tam zacierało i w środku było suchutko ;(
    ( to tak żeby ktos nie powiedział że pomogła wymiana sprzęgła a nie smarowanie tulejki )

---------- Post added at 00:06 ---------- Previous post was at 00:03 ----------

Cytat Napisał k4t27y Zobacz post

A spróbuj przyjrzeć się samym układowi sprzęgła, tj pedał, pompa i wysprzęglik... Na forum było coś na temat sprężyny pod pedałem sprzęgła i objawy zdaje się były podobne jak u Ciebie. Jeśli cała wymiana sprzęgła przebiegła poprawnie to nie będzie to wina samego sprzęgła tylko właśnie sterowania nim.

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie

dzieki za info wszystkim . w sumie to jednak wole wymienic sprzęgło i mieć z głowy te skrzypienie. fakt że czasem tylko to sie dzieje jak dlugo po miescie jezdze i w korkach stoje ale wole zapobiegac niz leczyc .

Użytkownik Rowerzysta Avatar k4t27y
    Mieszka w
    Krk / NS
    Auto
    Alfa 147 - 1.9 JTDm 120KM, 2007r

Domyślnie

Dzięki za wskazówki, w weekend może coś zdziałam

Użytkownik Rowerzysta Avatar milek_22
    Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v 140KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał Nitro Zobacz post
    dzieki za info wszystkim . w sumie to jednak wole wymienic sprzęgło i mieć z głowy te skrzypienie. fakt że czasem tylko to sie dzieje jak dlugo po miescie jezdze i w korkach stoje ale wole zapobiegac niz leczyc
    Ja jak widziałem jak się gnie mocowanie wysprzęglika przy wciskaniu sprzęgła to tez postanowiłem się za to zabrać. Tymbardziej że wybierałem się nad morze

redy19
    Gość

Domyślnie

Witam u mnie jest podobny problem tyle tylko że w lybrze a mianowicie sprzęgło nowe pompa sprzęgła nowa wysprzęglik nowy płyn hamulcowy wymieniony a mimo to coś skrzypi w silniku przy wciskaniu sprzęgła oraz co gorsze pod koniec pedał ma jakieś dziwne przeskoki ale nie zawsze czasami są a czasami nie ma co to może być ? może wadliwy wysprzęglik albo pompa ?
    Ostatnio edytowane przez redy19 ; 21-07-2013 o 12:12

Użytkownik Rowerzysta Avatar mojamama
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 147 1,9JTD 115KM 8V

Domyślnie

Mam podobnie Ja cały układ sprzegła wymienilem 3 lata temu, łącznie z pompka i wysprzęglikiem, płynem i też jak sie nagrzeje to skrzypi łapa sprzegła co w tej tulei pracuje. Przesmarowanie troche pomogło ale po roku troche to skrzypienie wróciło. Wydaje mi się ze to jest spowodowane kiepska jakością tego wysprzęglika - jak to kupowalem w sklepie to nie zwrócilem uwagi czy to był zamiennik czy oryginalna czesc. Pozostaje co wymiane oleju poprosic mechaników zeby tam jakims smarem przesmarowali. Chyba nic innego sie nie poradzi..
    I dodam ze sprzęgło chodzi bez zarzutów, ale kazdy kto wsiada do mojego auta uwaza ze chodzi ciężko. Chyba te silniki tak mają. Przyzwyczailem sie.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

U mnie wysprzęglik (niby oryginał...) - wytrzymał rok, lub półtorej roku (wysprzęglik na skrzyni).
    Dodatkowo, zgrzypienie sprzęgła było spowodowane uszkodzonym łożyskiem, które w efekcie końcowym się rozsypało pewnego razu, kilka metrów przed mechanikiem (jechałem na sprawdzenie sprzęgła, bo mnie szlag trafiał, że dwuletnie sprzęgło chodzi, jakby miało dziesięć lat).

W związku z tym, musiałem kupić kompletne sprzęgło + uszczelniacze (chciałem zrobić już wszystko na tip-top).
    Po wyciągnięciu tarczy, stwierdziliśmy, że nie ma co zakładać nowej, tylko daliśmy nowy docisk, nowe łożysko + wszystkie simeringi i nowy wysprzęglik - oczywiście.
    W końcu doczekałem się dobrze działającego sprzęgła Szkoda, że tyle to musiało kosztować nerwów i czasu...

Dodam jeszcze tylko, że poprzednie sprzęgło było robione w ASO - czyli wychodzi na to, że przyoszczędzili na łożysku!!!