witam interesuje mnie tylko spalanie roznica w spalaniu miedzy tymi dwoma autkami
czy ktos sie orientuje?...dzieki
witam interesuje mnie tylko spalanie roznica w spalaniu miedzy tymi dwoma autkami
czy ktos sie orientuje?...dzieki
dokładnie nie powiem jakie ale bądź pewny kolego ze golf ma mniejsze , ogólnie jeśli chodzi o spalanie VAG jest całkiem oszczędny , 2.4jtd ma 7.5-8l w mieście a golf 1.9tdi około 6l
130konny golf bedzie palił tyle co 140 konne jtd wiec róznicy nie ma
no zależy jeszcze o jakim silniku mówimy to fakt
Producent podaje spalanie w mieście w Alfie 2.4 JTD 8.8 l/100km, dla Golfa 1.9 TDI 6.5 l/100 km. Golf z tą pojemnością ma tylko 90 KM lub 105 KM, ew. 4motion, który na pewno spala więcej. Spalanie Alfy 2.4 jtd w mieście dochodzi lub nawet przekracza 10 l/100 km - zależy od miasta i temperatur, w Rzeszowie, gdzie jest bardzo dużo czekania na światłach i przy niedawnych mrozach 10 litrów to był normalny wynik.
sam widzisz jakie sa roznice wedlug mnie nie za duze, ale zapytaj o komfort jazdy bo tym napewno jest przewaga alfy tak jak i wyposazenie. jezeli chesz porownac spalanie to postaw alfe 1,9 i golfa 1,9.
Myśle że golf z racji mniejszej wagi będzie palił mniej i nie mam porównania ale jeżeli chodzi passata (kolegi) to 130 konny 1,9 TDI pali tyle co moje 136 konne 2,4 JTD.
Według mnie patrząc tylko na spalanie to golf wygra, choć aby na pewno bo alfy nie wloką się 90 - 100km/h po trasie
Mam alfe 1.9 jtd , mi w mieście też pali te 9-10l, trasa 6,5- 7,5l ( 17'' felgi + szeroka opona ), to też dlatego ze nie wlokę się po drodze i wyprzedzam wszystkich co oglądają krajobrazy.
Dodam ze mój kumpel ma paska 1.9 pali mu te 5,5-6 l średnio, ale nie dziwie się bo jak bym jeździł tak alfą to też bi mi średnio paliła 6- 6,5 l.( robiłem taki eksperyment w tamte wakacje )
Przy mojej jeździe alfa średnio spal 7,5 -8 l ( robię sporo krótkich odcinków przez co taki wynik + miasto )
No bardzo dziwne porównanie. Samych 1.9tdi było z 7 rodzajów. Od 90 do 150KM.
Część na pompie rotacyjnej a część na pompowtryskach.
Konkretny przykład by wiele pokazał.
Lepsze by było porównanie 2,5V6 TDi vs 2.4jtd