Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: [156] climatronic

madagaskar
    Gość

Domyślnie [156] climatronic

witam,

Moja AR 156 jest z 11.2004 uzbrojona w ciekawy system automatycznego sterowania temperatura wewnatrz auta zwanym climatronic ;( i... po zimie zauwazylem nastepujacy problem - kiedy ustawie temp = 16,5 C... dmucha cieplym powietrzem, kiedy przestawie na 32 C dmucha baaardzo cieplym powietrzem, w dzisiejsze i nawet zimniejsze dni robie po prostu saune w aucie nie ma mozliwosci aby dmuchalo chlodnym, rzeczywiscie = 16 C caly czas powietrze jest gorace jak kiedys kiedy ustawialem na 20-25 C i to bez wzgledu na to czy dziala AC czy nie, jedynie w pozycji LO jest wyraznie chlodno. Jakis czujnik polecial, czy to moze elektronika ?

ktos z Was mial podobny przypadek...?

Pozdr, Marcin

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie Re: climatronic

Cytat Napisał madagaskar
    witam,

Moja AR 156 jest z 11.2004 uzbrojona w ciekawy system automatycznego sterowania temperatura wewnatrz auta zwanym climatronic ;( i... po zimie zauwazylem nastepujacy problem - kiedy ustawie temp = 16,5 C... dmucha cieplym powietrzem, kiedy przestawie na 32 C dmucha baaardzo cieplym powietrzem, w dzisiejsze i nawet zimniejsze dni robie po prostu saune w aucie nie ma mozliwosci aby dmuchalo chlodnym, rzeczywiscie = 16 C caly czas powietrze jest gorace jak kiedys kiedy ustawialem na 20-25 C i to bez wzgledu na to czy dziala AC czy nie, jedynie w pozycji LO jest wyraznie chlodno. Jakis czujnik polecial, czy to moze elektronika ?

ktos z Was mial podobny przypadek...?

Pozdr, Marcin
    Witam.
    Ja miałem podobny problem wczoraj u jednego z klientów, tylko, że w jtd z 2002r, ale system taki sam, i co się okazało? Było za mało czynnika chłodzącego w układzie. Po sprawdzeniu szczelności i napełnieniu wszystko wróciło do normy.
    Możliwe, że u Ciebie jest to samo.
    Pozdrawiam.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Spirit
    Gość

Domyślnie

Witam. Mam u siebie to samo i okazało się że przetarła mi się lekko jedna z rurek od klimy i wyciekł płyn i teraz jedyna klima jaka mi została to otworzyć okna bo nigdzie nie mogę kupić akurat tej rurki co potrzebuję a w spawanie nie będę się bawił gdyż za cienkie są te rurki i przy spawaniu może się po prostu zatkać.

madagaskar
    Gość

Domyślnie

jeszcze kilka danych uzupelniajacych... :

- w dzisiejszych warunkach z rana centralny wyswietlacz temp wskazywal okolo 10 C wiec jest to jak mysle realna temperatura zewnetrzna, czyli czujnik na lusterku = OK
    - czynnik chlodzacy lub jego brak byc moze mialby wplyw gdyby AC (*) byla wlaczona, ale niestety dmucha cieplym zarowno przy AC = ON jak i OFF
    - w pozycji regulatora temp = LO i AC = ON robi sie lodowka, wiec sama klima dziala ale jesli tylko przelacze temp na 16,5... od razu zaczyna sie sauna

silownik...? moze potencjometr temp...?