Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: [156][147] W rocznikach 2001+ szukam

lukas.maz
    Gość

Domyślnie [156][147] W rocznikach 2001+ szukam

Cześć

Od pewnego czasu rozglądam się nad pierwszą Alfą dla siebie
    W moim zakresie finansowym najbardziej podoba mi się 156ka w wersji sedan, ale fajną 147 też bym nie pogardził.

Na Allegro jest sporo ofert - ciężko mi jednak ocenić która jest warta wycieczki do sprzedawcy na którą potrzebna jednak trochę czasu i umiejętności...
    W związku z tym chciałbym Was prosić o pomoc

Szukam Alfy 156/147 najchętniej nie młodszej niż 2001 rok, w manualu i silnikiem benzynowym (pójdzie do zagazowania).
    Wolałbym nie kupować z gazem tylko założyć na własną rękę dobrej jakości w dobrym warsztacie.
    Oczywiście fajnie byłoby mieć na wyposażeniu jakieś skórki i klimkę.

Nie chciałbym wydać więcej niż +/- 13 000zł jednak jak coś mi się BARDZO spodoba i będzie warte dołożenia to pomyślę nad tym z pewnością.
    Aczkolwiek kwota 13 000 i tak jest już większa niż wstępnie planowałem wydać - Alfy zauroczyły mnie jednak na tyle, że trochę podniosłem ten limit

Czekam na propozycję, będę wdzięczny i z chęcią postawię zgrzewkę piwa dla osoby która mi pomoże i miejmy nadzieję, spotkamy się na jakimś zlocie Alfaholików

@edycja:

Zanim temat został akceptowany przemyślałem trochę jeszcze sprawę i w sumie tak:
    Jeżeli ktoś uważa, że Alfa źle zniesie LPG i lepiej wybrać wersję disel to też proszę o takie propozycję mając na uwadze, że ważna jest dla mnie kwestia ekonomii - codziennie będę się samochodem poruszał do pracy i z pracy po Warszawie, od czasu do czasu dłuższa trasa.
    Jeżeli chodzi o awaryjność tych samochodów i "kosztowność" w utrzymaniu o której można też poczytać na forum, to w swoim aktualnym samochodzie od zakupu (w połowie 2010) musiałem zrobić między innymi:
    - rozrząd
    - uszczelkę pod głowicą
    - wymiana dwóch sond lambda
    - wymiana pompy paliwa
    - wymiana chłodnicy
    - wymiana czujnika wstecznego
    - tarcze/klocki/bębny
    - końcówki drążków
    - mocowanie amortyzatorów
    - i jeszcze trochę

więc jeżeli Alfa nie będzie dużo droższa w utrzymaniu (mam taką nadzieję) to jakoś to przeżyję

Pozdrawiam
    Łukasz
    Ostatnio edytowane przez lukas.maz ; 25-03-2012 o 11:15

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Pedro
    Mieszka w
    WL?ocL?awek, Poland
    Auto
    CharlesNapOB

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar boss_do
    Auto
    Brera 3.2 V6 Q4; 147 1.6 TS; GTV 2.0 TS

Domyślnie

Cóż mogę powiedzieć: bez wycieczki do potencjalnych sprzedawców nie kupisz samochodu, no chyba że ktoś na forum ma coś do sprzedania. Ze zdjęć i opisów ciężko cokolwiek wywnioskować, bo handlarze to bajko i foto pisarze
    Co do napraw - to wszystko zależy od tego w jakim stanie kupisz samochód. Tak więc warto się przyłożyć i z kimś kto ma wiedzę i doświadczenie w AR pojeździć trochę i poszukać po wcześniejszym przekopaniu ogłoszeń na allegro.
    Jeżeli chcesz benzynę, polecam silniki 2.0 TS i JTS. Spalanie minimalnie większe, a moc i frajda z jazdy całkiem przyzwoita. Jeździłem JTS w tej pojemności 4 lata i byłem bardzo zadowolony (z tym że bez gazu). Auto nigdy mnie nie zawiodło.
    Przy zakupie zwracaj uwagę na np wariator, jeżeli auto ma teoretycznie przejechane 90 tys, a przy zapalaniu "klepie" jak diesel, to licznik był kręcony. Dodatkowo standard: szyby czy z tego samego roku oryginalne, skrzynia, sprzęgło, czujnik grubości lakieru plus przebieg w ASO. Jeżeli chcesz zaoszczędzić na kosztach napraw to popatrz również czy auto się dogrzewa do 90 st (zaoszczędzisz na termostacie - a to częsta przypadłość). Można tak długo pisać ale bez wycieczek do sprzedających i sprawdzenia samochodu na "żywca" nic nie wskóramy.

Użytkownik Świeżak Avatar Walsh 156
    Auto
    AR 156 2.5 V6 24v 190KM sport pack

Domyślnie

Jezeli chcesz gazować to proponowałbym 156 V6 . Na allegro jest kilka ładnych popatrz sobie .

lukas.maz
    Gość

Domyślnie

@Walsh 156: nawet nie wiesz jak bym chciał Ale obawiam się, że potem będzie stała bo szkoda będzie kasy na paliwko, czy to PB czy LPG to jednak trochę go zje W przyszłości - pomyślimy - ale narazie szukam chyba czegoś innego.
    @boss_do: dzięki, szukam Bazar na forum od pewnego czasu przeglądam częściej niż raz dziennie

Użytkownik Świeżak Avatar Walsh 156
    Auto
    AR 156 2.5 V6 24v 190KM sport pack

Domyślnie

przy rozsadnej jezdzie po miescie spalisz 14 , 14,5 litra . Raz udalo mi sie zejsc do 13 z malym kawalkiem . Tak wiec za jakies 40 zl mozesz zrobic 100 km po miescie biorac pod uwage cene gazu 2.80 zl , a przyjemnosc z jazdy niezapomniana . Nawet kiedy zostawiasz ostatnie pieniadze na stacji zaraz mowisz sam do siebie "warto" . Ja przesiadałem sie na 156 z fiata tipo 1.4 benzyna , i na paliwie w zasadzie duzej roznicy nie ma ... fiat palil 8-9 lekka reka a AR spala 14-15 gazu , wiec poki stosunek lpg do pb wynosi 1-2 nie ma tragedii a japa sie cieszy kazdego dnia ... ale to chyba tak jak przy kazdej alfie :]

lukas.maz
    Gość

Domyślnie

@Walsh 156: ale jak będę już miał taki silnik to nie będę myślał o rozsądnej jeździe

A jak ta się Wam widzi ?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-C20926169.html

Co prawda znacznie przekracza budżet, no ale gdyby odjąć 3k za gaz który zakładałbym w przypadku PB to już nie jest tak źle... Kwestia tylko stanu tej Alfy.

Wersja po Lifcie jednak nie daje mi spać po nocach

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Kup diesla 1.9 16v 140koni a będziesz zadowolony.
    JTSa nie zagazujesz. A słabsze silniki w 156FL nie mają sensu.

lukas.maz
    Gość

Domyślnie

Tak, do tego już doszedłem, że JTS nie zagazuje
    Szukam wiec diesla lub TS... liczę na to, że się coś pojawi na bazarku forum, bo jak przeglądam otomoto to 95% "przygotowana do rejestracji", a handlarzy się trochę obawiam.

lukas.maz
    Gość

Domyślnie

A jak widzicie tą Alfę:
    http://allegro.pl/super-alfa156-2004...234488428.html

?? Co prawda cena podejrzanie niska, ale to nie musi znaczyć, że stan jest tragiczny (chociaż szansa na to jest wysoka ).
    Jest ktoś z Alfistów z Sieradza ?

Na korzyść przemawia fakt, że to chyba nie handlarz ani komis, ale pewności nie mam.
    Nie mam pojęcia jak długo już stoi na Allegro... ale to chyba już 2 aukcja.
    Ostatnio edytowane przez lukas.maz ; 27-03-2012 o 21:00