Cześć
Od pewnego czasu rozglądam się nad pierwszą Alfą dla siebie
W moim zakresie finansowym najbardziej podoba mi się 156ka w wersji sedan, ale fajną 147 też bym nie pogardził.
Na Allegro jest sporo ofert - ciężko mi jednak ocenić która jest warta wycieczki do sprzedawcy na którą potrzebna jednak trochę czasu i umiejętności...
W związku z tym chciałbym Was prosić o pomoc
Szukam Alfy 156/147 najchętniej nie młodszej niż 2001 rok, w manualu i silnikiem benzynowym (pójdzie do zagazowania).
Wolałbym nie kupować z gazem tylko założyć na własną rękę dobrej jakości w dobrym warsztacie.
Oczywiście fajnie byłoby mieć na wyposażeniu jakieś skórki i klimkę.
Nie chciałbym wydać więcej niż +/- 13 000zł jednak jak coś mi się BARDZO spodoba i będzie warte dołożenia to pomyślę nad tym z pewnością.
Aczkolwiek kwota 13 000 i tak jest już większa niż wstępnie planowałem wydać - Alfy zauroczyły mnie jednak na tyle, że trochę podniosłem ten limit
Czekam na propozycję, będę wdzięczny i z chęcią postawię zgrzewkę piwa dla osoby która mi pomoże i miejmy nadzieję, spotkamy się na jakimś zlocie Alfaholików
@edycja:
Zanim temat został akceptowany przemyślałem trochę jeszcze sprawę i w sumie tak:
Jeżeli ktoś uważa, że Alfa źle zniesie LPG i lepiej wybrać wersję disel to też proszę o takie propozycję mając na uwadze, że ważna jest dla mnie kwestia ekonomii - codziennie będę się samochodem poruszał do pracy i z pracy po Warszawie, od czasu do czasu dłuższa trasa.
Jeżeli chodzi o awaryjność tych samochodów i "kosztowność" w utrzymaniu o której można też poczytać na forum, to w swoim aktualnym samochodzie od zakupu (w połowie 2010) musiałem zrobić między innymi:
- rozrząd
- uszczelkę pod głowicą
- wymiana dwóch sond lambda
- wymiana pompy paliwa
- wymiana chłodnicy
- wymiana czujnika wstecznego
- tarcze/klocki/bębny
- końcówki drążków
- mocowanie amortyzatorów
- i jeszcze trochę
więc jeżeli Alfa nie będzie dużo droższa w utrzymaniu (mam taką nadzieję) to jakoś to przeżyję
Pozdrawiam
Łukasz