Zgodnie z sugestiami zacząłem od EGR'a.
Nie wiem na ile majster znał się na robocie, ale powiedział że zawór był brudny i że go oczyścił. Tyle wiem.
Efekt niestety nie jest zadowalający.
Wspomnę tylko że przy okazji czyszczenia EGR'a wymieniono również filtr paliwa na coś marki MANN bodajże.
Auto teraz osłabło na jedynce, na dwójce zbiera się bardzo powoli i po 2500 obrotów to już raczej nie zamierza spektakularnie przyspieszać, na trójce również powoli nabiera mocy i nie załącza się turbina, na czwórce to samo co na trójce. Wyższych biegów jeszcze nie zdiagnozowałem.
Ogólnie auto straciło zapał do jazdy po czyszczeniu EGR.
Czy to wina majstra, który spaprał coś z czyszczeniem?
Czy filtr paliwa może mieć własny udział w tych problemach?
Jedyna poprawa w stosunku do pierwszego postu w wątku, to fakt, że auto jak na razie nie udusiło się ani razu. Przyznam jednak, że niewiele mu do tego brakuje przy ruszaniu.
Radźcie panowie.![]()
Majster czyścił Egr, ale czy sprawdził cewkę (trzpień), czy się lekko porusza?
Wygląda to na Egr, jeżeli nie ciągnie od 2500 obrotów to dochodzi jeszcze turbo (zmienna geometria).
kup nowy EGR i sprawdz turbinę. Może przewody puszczają lub się poluzowały. Jeżeli przewody są ok (od turbo i od overboost) to może faktycznie sterowanie zmienną geometria padło
Born to be wild.
Dzięki za rady, ale zauważcie, że przed czyszczeniem EGR'a nie było problemów z turbiną.
Teraz też na jedynce i ledwo ledwo na dwójce się załącza.
Problem z turbiną pojawił się dopiero po czyszczeniu.
Dziwny byłby to zbieg okoliczności, gdyby pojawiła się awaria właśnie teraz.
A może ktoś z posiadaczy 159 1.9 16V 136KM opisałby mi charakterystykę zachowania wskaźnika turbo u siebie, na poszczególnych biegach.
EGR moze nie dzialac prawidlowo a po czyszczeniu dodatkowo mogl zostac w pozycji otwartej co tlumaczylo by czesciowo zachowanie turba.
Mozna by zaslepic EGR np puszka po piwku i sprawdzic czy problem zniknie, tylko musisz miec interfejs zeby skasowac ewentualny blad EGR.
Poczytaj o EGR
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...td_2004_a.html
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Jest jeszcze możliwość, że map sensor padł (czujnik ciśnienia doładowania na kolektorze ssącym). Jak on padnie auto wogóle nie jedzie. U mnie tak było. Ledwie mogłem ruszyć z miejsca. Na obroty wchodził bardzo wolno i turbina nie pracowała. Ja bym to sprawdził bo objawy które opisujesz są identyczne jak u mnie.