Manetka zakupina za 100zł cała z pająkiem tzn. z resztą manetek w zapasie, bo jedni sobie życzyli 200 lub 250zł za samą manetke....hehe
Jak dojdzie to będe działał, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Manetka zakupina za 100zł cała z pająkiem tzn. z resztą manetek w zapasie, bo jedni sobie życzyli 200 lub 250zł za samą manetke....hehe
Jak dojdzie to będe działał, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wiec, dzis zrobiłem pierwsze przymiarki do zamontowania oryginalnego tempomatu do 156.
Pierwsze wnioski jaki mnie naszły, to:
1. Brak mi dodatkowej kostki do podłączenia tempomatu metoda plug&play - (taki kaprys fiata co by mi życie utrudnic)
2. Sterownik silnika (ecu) znajduje sie po prawej stronie we wnętrzu samochodu przy nogach pasażera przedniego.
3. Jest czujnik na pedale hamulca (normalka) oraz na pedale sprzęgła.
Teraz będzie trudniej. Mam fotki, które zamieszczam dla ułatwienia.
Tak oto wygląda owa kostka z manetki tempomatu wraz z kolorami oraz ilością kabli do jej podłączenia:
Pod tą zaślepka znajduje sie sterownik silnika:
Po jej demontażu uzyskujemy taki widok:
Oraz jeszcze jedna kosta znajdująca sie nad sterownikiem:
Jedna z wtyczek wygląda tak po odpięciu:
Oraz widok na drugą:
Oraz widok na jej przewody:
Niestety przewodów z pierwszej wtyczki nie udało mi sie uwiecznic, gdyż było zaizolowane do końca.
W manualu do stilo jest napisane, żeby szukac kostek przy aku. U mnie znalazłem jedynie takie coś:
Czy ktoś potrafi mnie naprowadzic, gdzie podpiąc sie z przewodami manetki tempomatu? Do czego służą konkretne kolory kabli wychodzące z manetki?
Jakie masz ECU? me7.3.1 czy 1.5.5?
Wydaje mi się, że masz to drugie ecu, a w tym wypadku nie da się (albo nie tak łatwo jest) podłączyć tempomatu...
Słyszał o eLearn?
Mogę Ci napisać jak się dostać do terminali konektorów do ECU.
Tak dla rozjaśnienia, konektor to w obiegowym żargonie kostka, a terminal to ta blaszana część na końcu obwodu. Rozróżniamy męski terminal (po stronie ECU) oraz żeński w konektorze do ECU.
Musisz obciąć ten czarny strap (plastikowy pasek) na krawędzi housingu konektora ECU. Potem spróbować jakimś cienkim śrubokrętem podważyć zaczepy i zsunąć obudowę konektora ECU.
Jak już się dostaniesz do tego miejsca to będziesz mógł spozycjonować nowe obwody do konektora. Każdy z nowych obwodów musi mieć ten sam terminal zagnieciony na miedzi co sąsiednie. Najlepiej dorwać jakąś niepotrzebną wiązkę i powyciągać gotowe obwody z podobnymi terminalami. Wtedy wkładasz (pozycjonujesz) terminale do konektora zgodnie ze schematem z elearn. Konektory na ściankach mają wypisane numerację byś mógł wsadzić terminal w odpowiednią dziurkę odpowiadającą ułożeniu pinów (terminali) w ECU.
Mam nadzieję że trochę pomogłem.
Majster, jest na forum b. dokladna rozpiska dokladnie tego co potrzebujesz, poszukaj.
Po to wrzuciłem eLearn do działu zrób to sam by z tego korzystać.
Liczysz ta to że ktoś pamięta kolory kabli i ich numery pinów, czy może na to że ktoś za Ciebie znajdzie w eLearn i Ci wklei?
Zakładałem już tempomat w 147 i 159 i zawsze w eLearn miałem to czego potrzebowałem.
Jak Ci angielski wadzi to odpal eLearn do 147 i wybierz swój silnik - opis przewodów ECU będzie po polsku.
No to jak masz dużo czasu to sprawdz sobie, że do 156 8v niestety w elearn tego nie ma i nie jest to tylko moja opina.
Ale spoko, poradze sobie i bez zbędnych opinii. Spróbuj sobie poszukac cos o tempomatach na forum to zobaczysz co to znaczy gmerac w szukajce...
Już mam i wrzucam dla potomnych... http://www.forum.alfaholicy.org/156/...mpomatu-5.html
Ostatnio edytowane przez majster ; 03-04-2012 o 21:18