Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: PROBLEM! 2.5 v6 LPG ..

GAPA156
    Gość

Domyślnie

Odkopuje temat.
    Na komputerze wyświetliło błąd przepływki, więc mechanik stwierdził że jest ona do wymiany.
    Nie mam narazie wystarczającej kwoty na nowy przepływomierz i chociaż na chwile chciałbym wsadzić używany.
    I tu pytanie czy używana przepływka od Alfy 156 2.5 v6 z 99r. będzie pasowała bez problemu?
    Bo znalazłem takową na allegro, sprzedawca gwarantuje że jest na 100% sprawna i woła za nią 240zł, a są nawet takie za 120PLN(aczkolwiek wolę kupić droższą).
    Więc czy będzie pasowała taka przepływka i auto będzie chodziło po wymianie? Czy będe musiał jeszcze coś dokupić? Narazie nówka nie wchodzi w gre bo nie stać mnie na nią, a potrzebuje auto od zaraz, a na nową najwyżej wymienię na początku maja.
    z góry dzięki za odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez GAPA156 ; 03-04-2012 o 08:24

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Skierniewice
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2.5 V6 2000r., jest Giulietta QV, jest Stelvio 280 KM

Domyślnie

Cytat Napisał GAPA156 Zobacz post
    Odkopuje temat.
    Na komputerze wyświetliło błąd przepływki, więc mechanik stwierdził że jest ona do wymiany.
    Nie mam narazie wystarczającej kwoty na nowy przepływomierz i chociaż na chwile chciałbym wsadzić używany.
    I tu pytanie czy używana przepływka od Alfy 156 2.5 v6 z 99r. będzie pasowała bez problemu?
    Bo znalazłem takową na allegro, sprzedawca gwarantuje że jest na 100% sprawna i woła za nią 340zł, a są nawet takie za 199PLN(aczkolwiek wolę kupić droższą).
    Więc czy będzie pasowała taka przepływka i auto będzie chodziło po wymianie? Czy będe musiał jeszcze coś dokupić? Narazie nówka nie wchodzi w gre bo nie stać mnie na nią, a potrzebuje auto od zaraz, a na nową najwyżej wymienię na początku maja.
    z góry dzięki za odpowiedź.
    Za 340 zl to kupisz nowa,fakt ze nie Boscha ale nowa.Poza tym zawsze mozesz sprobowac przelozyc wkladke to powinno wyjsc taniej niz kupowanie uzywki co do ktorej nie masz pewnosci a zapewnienia sprzedawcy to mozna sobie miedzy bajki wlozyc.Na jakiej podstawie on twierdzi ze jest dobra?Sprawdzal jej parametry na kompie?Generalnie zglos sie do uzytkownika DamianS to pewnie Ci pomoze jakas dobrac i moze nawet jakas dobra cene dostaniesz.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Za 340 kupisz boscha. Kolego, znajdź temat o numerach przepływki, wymienia się sam wkład przepływomierza bez obudowy. Ja np mam wkład ten sam z innego auta, gdzie cała przepływka boscha kosztowała 240zł zamiast prawie 380 jak wołali za to samo do V6.

Na razie możesz odpiąć przepływomierz i tak jeździć, wzrośnie spalanie i nie będzie mocy tyle ile było, ale nie będzie też wszystkch złych objawów. Tylko przy temperaturze silnika niskiej (0-30 stopni) może nie chcieć przyspieszać, potem już OK.

Zobaczę, bo miałem jeszcze jeden wkład pasujący do naszego auta, sprawdzę czy jest i mogę CI za półdarmo odsprzedać.

GAPA156
    Gość

Domyślnie

Kolego Mourning, 240, a nie 340 tam nie ta cyfra mi się wklikneła.
    A co do zapewnień to nie wiem jak to sprawdzał, ale dał gwarancje rozruchową na 14 dni, a Alfa stoi u mechanika więc jakby doszła to odrazu mogę przełożyć i sprawdzić pod kompem co i jak.
    Co do wymiany wkładek to w tym temacie jestem zielony i raczej nie wiem nawet co i jak z tym musiałbym zrobić..

Dcfan no właśnie mam całą przepływkę do kupienia za 240zł i nie wiem czy kupić to czy jak, bo akurat chciałbym zmieścić się tak do 350-350 z wymianą odrazu.

Odłączyłem kabel od przepływomierza i i tak autko zamula i gaśnie, nie wiem jak powyżej tych 30st bo nawet wolałem nie sprawdzać by coś jeszcze przy okazji mi nie padło.

To jakbyś mógł to sprawdź czy masz coś pasującego i daj mi odpowiedź ile mniej więcej ceniłbyś za to.
    Ostatnio edytowane przez GAPA156 ; 03-04-2012 o 16:04

GAPA156
    Gość

Domyślnie

Mam jeszcze jedno zasadnicze pytanie.
    Dziś kupiłem przepływkę Bosha, używana którą kupiłem na szrocie w okolicy z rozbitej 156 2.5 v6 która podobno działa napewno bo jak ją mu przywieźli to sprawdzał że silnik chodzi bez problemowo itp..
    I tu moje pytanie, bo mam zamiar to sam przełożyć jutro, czy aby napewno to mogła być tylko wina przepływomierza skoro świeci się marchewa i odpala, schodzi na okrutnie niskie obroty i po chwili gaśnie czy coś jeszcze muszę wymienić lub przeczyścić, czy tylko wykręcić tamten przepływomierz i wsadzić nowy i podłączyć, usunąć błędy i będzie Alfa śmigała bez problemowo?
    Proszę o szybką odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez GAPA156 ; 04-04-2012 o 19:54

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bbbbb29
    Mieszka w
    Janowiec Wlkp. kuj-pom
    Auto
    Alfa 156 2.5V6 2002r

Domyślnie

Kolego jesteś pewien że mechanik dobrze CI zdiagnozował problem? Podłączał pod kompa czy tylko sam tak sądzi. Nie chce podważać niczyich kompetencji ale ja przez mechanika kiedyś miałem do wymiany silnik w samochodzie. Po prostu są lepsi i gorsi. Co do przepływki jeśli z odłączoną nie chodzi jak powinien to jeszcze nie jest to. Ciężko jest mi powiedzieć co to może być. To trochę jak wróżenie z fusów. Może czujnik położenia wału albo jakaś sonda. Albo na prawdę złączka pedału gazu. Sprawdzałeś ją? Niestety ciężko się do niej dostać bez demontażu schowka. Gdzieś na forum jest to dokładnie opisane. Mam do Ciebie ok 75 km więc kawałek jest żeby dojechać ewentualnie sprawdzić.

GAPA156
    Gość

Domyślnie

Kolego Alfa była podłączana pod kompa i właśnie wyskoczył przepływomierz tylko.
    Po odłączeniu go Alfa odpala i chodzi, przedtem było jej ciężko nawet odpalić, bądź załapać.
    Teraz po odłączeniu odpala za pierwszym razem jak dodam gazu wchodzi na obroty, lecz gdy spuszcze to spada poniżej poziomu na obrotach i chodzi, jak nacisne pedał do oporu to gaśnie, koleś powiedział że przepływka więc bez chwili zawachania kupiłem używke działającą, bo mi to auto jest potrzebne od zaraz praktycznie, a już kilka dni stoi więc uwierzyłem mu i komputerowi i zaopatrzyłem się w przepływkę, lecz tak jakoś gdy już ją mam załapałem chwile zwątpienia w to i zacząłem myśleć pesymistycznie.
    Możliwe jest żeby komputer się mylił bądź nie wyświetlił konkretnego problemu?
    Wymienię tą przepływkę jutro, pojade podłączyć pod kompa i skasować błąd jeśli to nic nie pomoże to się zgadamy jakoś czy coś i gdybyś miał czas podjechałbyś, a ja tam te koszty bym pokrył.
    Choć muszę mieć nadzieję że to jednak będzie ten przepływomierz.
    Ostatnio edytowane przez GAPA156 ; 04-04-2012 o 21:01

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bbbbb29
    Mieszka w
    Janowiec Wlkp. kuj-pom
    Auto
    Alfa 156 2.5V6 2002r

Domyślnie

Wątpliwe że komputer się myli. Błędy mogą się pojawić jeszcze jeśli jakieś przewody się przetrą albo nie łączą. Nie martw się jeśli wyskoczyła tylko przepływka to będzie pewnie ona problemem. Nie znam się aż tak na benzynie a tym bardziej gazie. Jeśli pojawi się potrzeba podłączenia pod kompa to nie ma problemu. Ale bądźmy dobrej myśli i że z nową przepływką będzie już wszystko ok. Daj znać co i jak. Pozdro