Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: [156] Dziwne objawy falowania obrotów, co to może być??

Spirit
    Gość

Domyślnie [156] Dziwne objawy falowania obrotów, co to może być??

Witam. Posiadam Alficzkę 156 z silnikiem 2.0 TS z 1999r. i od jakiegoś czasu borykam się z problemem falowania obrotów tzn jak się po nocy odpali auto chodzi dosyć dobrze ale jak pojeżdżę parę minut to obroty zaczynają falować i to wygląda tak jakby falowania zaczęły się po rozgrzaniu silnika a na zimnym chodzi wszystko OK. Powiem tylko że przepustnica wyczyszczona i silnik krokowy też, przepływomierz wymieniony, świece będę lada dzień wymieniał, po podłączeniu pod komputer nie pokazuje żadnych błędów. Co może być przyczyną tego falowania, zakres to od 500-1500 obrotów i przy zmianie biegów po wciśnięciu sprzęgła obroty bardzo szybko spadają nawet do poniżej 500 i auto prawie gaśnie. Czy termostat może mieć wpływ na falowanie obrotów bo właśnie z tego co widzę to na ciepłym silniku zaczynają się dziać te rzeczy. Bardzo proszę o pomoc bo dostaje zajoba już z tym :cry:

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

podejrzewam że zaczynaja sie problemy jak temperatura dojdzie do +70 st C, ECU chce robic parametry adaptacyjne a tu nie ma jak.
    -- jakie czynności z ECU było podjęte po "wyczyszczeniu " silnika krokowego.

Spirit
    Gość

Domyślnie

Po wyczyszczeniu krokowego odłączyłem akumulator na 2 minuty potem podłączyłem na nowo włączyłem silnik i bez żadnego gazowania silnik chodził sobie przez 15-20 minut na początku troszkę poszalały obroty po czym chodził idealnie cały czas równo bez wahań jakichkolwiek. Kolejność odłączania akumulatora była prawidłowa jak i podłączania.

PS. dzięki za zainteresowanie tematem!

Użytkownik Romeo Avatar Garos
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Opel Astra III 1.7CDTI Caravan

Domyślnie

Sprawdź dokładnie dolot powietrza-gumowe rury.Na pierwszy rzut oka może być ok,ale jak dokładnie obejrzysz,pomacasz to może być gdzieś dziura i zasysa lewe powietrze.Najlepiej gumową rurę łączącą filtr z przepustnicą zdjąć i oblukać a przy okazji wewnątrz wyczyścić.

... a to moja historia AR : 155 2.0 TS, 164 3.0 V6, 166 2.4 JTD

MaxiBB
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Spirit
    Po wyczyszczeniu krokowego odłączyłem akumulator na 2 minuty potem podłączyłem na nowo włączyłem silnik i bez żadnego gazowania silnik chodził sobie przez 15-20 minut na początku troszkę poszalały obroty po czym chodził idealnie cały czas równo bez wahań jakichkolwiek. Kolejność odłączania akumulatora była prawidłowa jak i podłączania.

PS. dzięki za zainteresowanie tematem!
    Odlaczenie akumulatora na 2min nic nie daje, reset dokonuje sie bodajze po uplywie 15min, wtedy podlaczamy aku i czekamy do wlaczenia wentylatora.

Po wyczyszczeniu silniczka krokowego najlepiej jest podpiac kompa i zrobic reset parametrow adaptacyjnych biegu jalowego czy jakos tak, wtedy jest 100% pewnosci ze wszystko jest oki.

Pozdrowka

Spirit
    Gość

Domyślnie

Doszedłem w końcu o co chodzi. Miałem założony filtr stożkowy i przy łączeniu filtra z gumową rurą była szpara i łapało lewe powietrze. Wypierdzieliłem filtr i założyłem rurę do normalnego filtra i sysko chodzi lepiej i nie falują obroty i lepiej się auto zbiera. Już nigdy więcej stożka w aucie !!!