Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Po wymianie kół wpada w wibracje

Użytkownik Pirat drogowy Avatar fkkamil
    Mieszka w
    Kraków/Dęblin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM Progression

Domyślnie Po wymianie kół wpada w wibracje

Witam.
    Sprawa wygląda tak. Po zimie 205/55/16 przesiadłem się na 205/50/17 i przy prędkości 75-85 samochód wpada w wibracje. Nie czuć tego tak jak na niewyważonych kołach, po prostu w wibracje wpada cała buda, na kierownicy raczej nie czuć. Koła ważyłem 2 razy u dwóch innych wulkanizatorach i jest git. Wibracje czuć na gładkiej drodze, wpada jakby w rezonans. Na nierównościach jest uczucie jakby ciężkich kół..trudno to opisać ale jakby było czuć bezwładność tych kół. Wahacze górne przebieg 1tys km, dolne chyba od nowości. Amory z przodu po 53%.
    Pojedyncze stuki słychać przy duużych dziurach (na szarpakach nie wychodzi nic). Gumy staba 6tys km temu ori. Śruby okej, felga ori AR. Nie mam pomysłu co zrobić, jest to uciążliwe i zapewne skraca życie zawieszenia a nie chce w ciemno wymieniać wahaczy dolnych z wiadomych względów. Z tyłu mam do roboty gumy poprzecznych.
    Macie jakieś pomysły? Ktoś miał styczność z takim przypadkiem?
    Liczę na pomoc i dziękuję.

Użytkownik Świeżak Avatar zbigniew-777
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170 KM exclusive, TCT, Bose, panorama, LPG,

Domyślnie

wygląda mi to na luzy na pierścieniach centrujących przy felgach, spróbuj dać pierścienie od kół zimowych o ile jest ten sam rozmiar osadzenia w feldze, a jeśli nie to zakup nowych nie jest drogi - parę złotych za sztukę a może poczynić cuda

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

opony już były kiedyś na utku ?? nowe ? używki ??
    albo opony walnięte może być że felga krzywa niby wyważą a ma bicie
    mi całą budą trzęsło zimą jak mi się lód zebrał w jednym miejscu na alusie wtedy koło było jak by nie wyważone
    byłeś w jakieś przyzwoitej wulkanizacji czy u jakiegoś pana w garażu za blokiem??

Użytkownik Pirat drogowy Avatar fkkamil
    Mieszka w
    Kraków/Dęblin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM Progression

Domyślnie

Przyzwoita wuklanizacja. Felga wchodzi ciasno na otwór centrujący czyli jest na styk. Felgi nowe ori AR i nowe oponki barum bravuris 2 pierwszy raz na aucie. Nie sprawdzałem felg czy są krzywe ale zastanawiam się czy kończące się wahacze dolne na tak dużych ciężkich kołach mogą powodować takie zachowanie? Jak mi wyważał to wpatrywałem się w felgę i oponę to jedna oponka jakby miała delikatne bicie..ale to takie szukanie dziury w całym.
    Gdyby problem był w zawieszeniu to zapewne na 205/55/16 działoby się to samo, prawda?
    Chyba założę zimówki i zrobię test drogowy.
    Jeśli macie jakieś pomysły to dawać

Użytkownik Świeżak Avatar lucas147GTA
    Mieszka w
    Pabianice/Lodz
    Auto
    alfa romeo 145 BOXER , Giulietta 1.4 MA , Giulietta QV ,Giulietta QV Competizione

Domyślnie

witaj mialem kiedys taki problem jak uno jezdzilem moja sposob na diagnoze byl taki zalozylem 4 zimowki bylo ok potem na sam przod 2 letnie bylo ok zalozylem znow na przod 2 pozostale letnie i znalazlem winowajce jedna opona miala niewidoczne jajo stad bicie na kole kierownicy mialem moze to ci wczyms pomoze a moze upewnisz sie ze z kolkami wszystko ok i trzeba bedzie poszukac przyczyny gdzie indziej

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Jeśli z oponkami wszystko ok to prawdopodobnie luz na przegubie wewnętrznym wprowadza autko w wibracje przy prędkości 75-80 km/h. Pozdro

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Ja mam podobną sytuację, tyle że prędkość jeśli dobrze pamiętam ~60 km/h. Po prostu samochód wpada w rezonans, nie nie bije, nic nie ściąga.
    Niezależnie czy zima (stalówki 15", opony nowe), czy lato (aluminiowe 17", opony nowe).

Było wymianiane całe zawieszenie z przodu(nie z tej przyczyny, i dalej jest to samo. Może ten typ tak po prostu ma

wili60
    Gość

Domyślnie

Miałem tak kiedyś w 206'stce i tam pierścienie centrujące się zużyły, ostatnio mój kolega miał podobny problem na oponach od chinoli, kupił je rok temu pojezdził na stalówkach, teraz chciał włozyć je na alu i lipa bo wbirują przy 80-90. Spróbuj przełożyć dwie z tyłu na przód.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1,9jtd

Domyślnie

luzy na wachaczach na moje nie maja nic wspólnego z wibracjami,w swojej 147 miałem wytrzepane wachacze i zadnych drgań nie było ja bym stawiał na felge lub opone .Miałem kiedyś takie jaja w passacie na zimie ok na letnich katastrofa nie dało się jeżdzić okoazało sie że opona miała jakąś wade. Sprawdz felgi i opony

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI

Domyślnie

może łożysko albo tarcze hamulcowe ale to mało prawdopodobne bo mają stosunkowo małą masę.
    Spróbuj znaleźć wulkanizatora co wyważa koła na pojeździe bez ich demontażu - kompensuje to niewyważenie koła, półosi i tarcz.