kolego za 7 tys JTD ? nie sądzę żeby znalazł coś dobrego za 7 tys , już prędzej TS'a
kolego za 7 tys JTD ? nie sądzę żeby znalazł coś dobrego za 7 tys , już prędzej TS'a
MOże na poczatek 1.5 tys przerzucic z funduszu remontowego na TS, na początek zrobić tylko filtry olej i rozrzad czyli 550 zeta
Witam, jestem całkiem świeży jeśli chodzi o alfy. Jestem też całkiem nowym użytkownikiem. Jestem dużym fanem motoryzacji! Szukam jakiegoś autka do 15 tyś. Dzisiaj zostałem postrzelony 156 strzałą Alfidyna. Specjalnie założyłem konto na owym forum, gdyż postanowiłem zasięgnąć wiedzy u pewnego źródła. Szukam w tej chwili Alfy 156 SW z roczników 2000-2003 z dieslem 115 koni (może być też 2.4 . Mam kilka typów (oczywiście na razie wstępnych, bo już wiem, że Alf przed kupnem oglądnąć najlepiej 27 lub więcej) i byłbym bardzo wdzięczny za wasze opinie. Pozdrawiam, Wojciech!
http://moto.allegro.pl/mocca-met-rom...237765580.html (tak wiem handlarz oraz brak przebiegu, ale zdjęcia i ogólny wygląd zwalają mnie z nóg)
http://moto.allegro.pl/156-sw-1-9jtd...233285935.html (18 wg mnie troche za duże)
http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-perfekcyjna-czarna-skora-140ps-C23726710.html0 (full opcja z salonu -,- opis-naciągacz jak malowany ale do czarnego mam słabość)
http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-spo...C23639454.html (kobieta, pewnie starsza i z Niemiec, pewnie jeździła tylko do kiosku)
(Szanowni Moderatorzy, jestem świeżak i jeśli umieściłem post w złym miejscu to proszę o przekładkę)
Ostatnio edytowane przez windborne ; 07-04-2012 o 22:26
Czy kosztowniejszy to nie byłbym taki pewien...brak dwumasy, turbiny. TS za to nie grzeszy trwałością
---------- Post added at 23:57 ---------- Previous post was at 23:40 ----------
Jeżeli masz parcie na 2,0 to przed kupnem sprawdź oryginalny przebieg np. FES-em, stan wahaczy (drogie), przekładnię kierowniczą czy nie ma luzów na listwie zębatej, Posłuchaj jak pracuje silnik (głośno pracujący wariator, popychacze zaworów) i wreszcie czy nie słychać metalicznych stuków korbowodów. Warto też przejechać się i zobaczyć czy auto nie muli z dołu, nie szarpie. Czy obroty nie falują a bieg jałowy równo stoi w miejscu na 850 obr. Warto popatrzeć ja wygląda olej silnikowy i stan filtra powietrza. Z doświadczenia nie kupuję aut zaniedbanych, Mogą być wypolerowane, wypachnione z dobrą muzą, ale jak widzę, że poprzedni koleś w filtrze powietrza miał pęki piór, garść piasku i bóg wie jeszcze, to nigdy od niego auta nie kupię. Postępuję wg starej zasady:"Jak dbam, tak mam".
Ja tam specem od alf wybitnym nie jestem i od kwietnia zeszłego roku czerpie wiedzę z forum ale z własnego doświadczenia mogę ci powiedzieć tych aut nie ma w okazyjnej cenieniestety też myślałem że trafiłem na super okazje dokładnie rok temu chyba 24 kwietnia spotkałem moją najpiękniejszą ze wszystkich 156
i gdyby nie to jak tym autem się jeździ już dawno bym je sprzedał a tak leci już któryś z rzędu tysiąc i ponoć w środę bd gotowa do odbioru z warsztatu a stoi tam już chyba 5 raz , a tych aut się tanio nie naprawia kupić to mały problem a utrzymać w jakimś konkretnym stanie i dbać o to już inna sprawa
![]()
Wie co mówi, polać mu! Koledzy nie oszukujmy się, kupno Alfy nie wiadomego pochodzenia, nie sprawdzenie dokładne wszystkiego, to pakowanie się na dzień dobry w duże kłopoty. Jeżeli przeznacza się załóżmy te 7 tyś. na auto to, z pewnością nakład na utrzymanie i naprawienie jej pochłonie drugie tyle w niedalekiej przyszłości. Pięknie wypicowane i błyszczące, a tak ogólnie to tylko wizja którą sprzedawca nam wciska. To nie ma nic wspólnego ze sprawnością mechaniczną pojazdu. Trzeba się liczyć że sprzedawcy chcą sprzedać wszystko i szybko, byle poszło. Radzę nie liczyć na to że są uczciwi i chcą sprzedać w należytym stanie auto. Na zachodzie też nie oszczędzają samochodów i także nie chcą dokładać jak się pozbywają. Do 2.0 Ts będzie znaczny wydatek na rozrząd, pewnie wariator lub przepływka, czyli to co najczęściej się zużywa, same oryginalne części pochłoną kilka tysiączków. Trzeba mierzyć siły na zamiary i chłodno kalkulować.
Kupiłem Alfę z Włoch JTD przez rok dołożyłem 3000 na początku. W warsztacie stała 2 razy- rozrząd i wachacze, oraz sprzegło. Szukaj JTD moja- rada. Jest tak samo awaryjny jak reszta europejczyków!
Do spalania gazu dolicz jeszcze spaloną benzynę ok 1-3 litry na każde 100 km, zależnie od przejeżdżanych dystansów.
Ostatnio edytowane przez bonzaj ; 08-04-2012 o 06:50
Bonzaj ciężka sprawa aby za 7tysi kupil ładnego JTD, z TSem bedzie problem a co dopiero JTD....jeśli juz coś trafi w dieslu to przebieg będzie się pewnie zblizal pod pół bańki. Najważniejsze aby nie kierować się tylko wyglądem, że posprzatane, lakier ładnie błyszczy, wszystko wyplakowane a podzespoły na wykończeniu. Trzeba pamietac ze ceny czesci są "trochę" wyższe niz do golfa albo astry a to też nie jest bez znaczenia zwlaszcza po zakupie zaniedbanego egzemplarza. Auto może być bezawaryjne ale same materiały i pozdespoły eksploatacyjne swoje kosztują. Trzeba to wziąć pod uwagę.
Mówicie, że nie da się kupić dobrego samochodu za te pieniądze ale to nie do końca prawda.
Przykładowo, gdybym chciał sprzedać mojego TS'a z 1998r nie wziąłbym więcej niż 7tys bo zbyt dużo trupów zwożą z zachodu w atrakcyjnych cenach.
Tzn nie mówię, że jest super idealny bo nie jestSilnik chodzi dobrze (jedynie wariator poklepuje chwilę po odpaleniu, zbiorniczek spryskiwaczy jest lekko pęknięty i na wężu od wspomagania lekko ucieka płyn) Można dać za Alfe 7 tys lub 15 i trafić na podobny stan ;p A silnik jak trzeba wymienić to trzeba
![]()
Alfa Romeo 156 Arcydzieło Designu - Czasopismo "MOTOR"
Diesel nie w chodzi w grę ponieważ nie lubię diesli.Rozumiem że za 7 tys rarytasa nie kupię ale chciałbym wydać te pieniądze jak najlepiej.Jestem świadomy że może coś się tam z autem dziać ale mimo wszystko chciałbym to ograniczyć do minimum.
Właśnie dlatego proszę Was o radę co sprawdzić przy zakupie na co zwrócić uwagę.
Lepiej jest wydać 300 na dojazd i ewentualną rezygnację z zakupu niż wydać 7000 i mieć problem z naprawami.
Kwota nie jest porażająca ale myślę że idzie jednak coś znaleźć sensownego.
A co sądzicie o tej sztuce:
http://www.forum.alfaholicy.org/samo...lpg_tanio.html
Jest forumowa więc raczej powinna być ze znanego źródła.
Ostatnio edytowane przez Stuczekjan ; 08-04-2012 o 08:15