Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Potrzebna rada

discits
    Gość

Domyślnie Potrzebna rada

Witam alfaholików

Dawno mnie tu nie było, ale powróciły pewne problemy i muszę poprosić o pomoc, jednocześnie służę zawsze swoją radą

Otóż mam problem ze strzelaniem na zimno, samochód nie jedzie albo totalnie muli, strzela w kolektor (pod maską)..
    Auto jest zagazowane i na LPG auto chodzi dobrze, przy czym na rozgrzanym silniku powyżej 3 tyś obrotów na benzynie też idzie bez zastrzeżeń.

Tak więc wiem, że przepływka na pewno (będzie już 5 w przeciągu 2 lat), myślę że sonda, tylko najpierw chciałbym ją sprawdzić, najlepiej na kompie chociaż wiem, że można też sprawdzić miernikiem napięciem zakres 0-1V prawda? Tylko nie wiem dokładnie jak to się robi niestety

I mam jeszcze pytanko odnośnie świec, choć to pewnie już dużo razy było przerabiane.. Na platynowe mnie nie stac za bardzo więc nastawiam się na zwykle i tu dylemat: zestaw NGK (są różne rodzaje?) czy może świece z Boscha dedykowane do aut z LPG?

Bym zapomniał Alfa 146 2000r lift 1.4 TS przepływka nr 001 na końcu

Pomóżcie proszę

discits
    Gość

Domyślnie

Nie wiem przypadkiem czy nie dałem złego tematu ;/

Sytuacja wygląda tak, że po uruchomieniu silnik wchodzi na te 1400 obrotów i po chwili schodzi na 500 i tak jakby chodził na jednym cylindrze.. Czasem po dodaniu gazu wchodzi na obroty a czasem nic to nie daje. Przy czym cały czas strzela w kolektor, za to nie zdarzyło się żeby strzelił w tłumik. Martwi mnie to bardzo i nie wiem co mam najpierw sprawdzić i czy nie jest to problem z wtryskami, choć kontrolka (marchewa) się nie zapala

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

A świece są ok, kable ok, cewki? Gniazda zaworowe nie są wypalone od zbyt ubogiej mieszanki? 5 przepływek w 2 lata, co Ty, zjadasz je, czy kupujesz podróbki za 150zł? Czy może to jednak prawda, że powietrze na śląsku trzeba kroić nożem?
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

discits
    Gość

Domyślnie

Po prostu kupiłem z padniętą sondą, a mechanik co dwa tygodnie wymieniał przepływkę i tak poszły 4.. Teraz mam sprawdzoną używkę Boscha i śmigałem na niej 1,5 roku aż do teraz ;/

Świece właśnie muszę wymienić, chyba kupię NGK cały zestaw, ale gdyby to był problem ze świecami to powinna strzelać w tłumik, tz dopalać w tłumiku paliwo prawda? Niech ktoś bardziej obeznany mi to wytłumaczy proszę

Na gazie samochód pracuje bez zarzutów więc moja uwaga skupia się teraz na wtryskach i pompie paliwa, ale powyżej 3 tysięcy na rozgrzanym silniku samochód jedzie bezproblemowo na benzynie co znowu mnie zbija z tropu.

Jeśli ktoś wie ja sprawdzić bez komputera czy sonda jest sprawna to podrzućcie pomysł, a co do reszty to nie wiem, świece wymienie, mam przepływkę na podmiankę jeszcze by sie przydało ja pod kompa podpiąć ale przez kogoś kto się na AR zna

Kompresja zmierzona na cylindrach 10,12,12,12 i komplet świec do wymiany
    Ostatnio edytowane przez discits ; 10-04-2012 o 20:45

discits
    Gość

Domyślnie

Wymieniłem świece i niestety poprawy brak...

Powiedzcie mi jak sprawdzić sprawność wtryskiwaczy w 1.4 TS? Wydaje mi się, że auto na zimno nie dostaje paliwa i to może być powód wszelkich problemów...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Murcialago
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 146 , 1.4 TS '98 / 156 JTD 16V

Domyślnie

Wg mnie zalewa paliwem. Ja miałem podobnie przy walniętej sondzie i nie wiem czy dobrze zrobiłem ale drogą eliminacji odłączyłem sondę i wybrałem się na przejażdżkę. Problem zniknął. Wymieniłem więc sondę i Funia jeździ jak trzeba