to jest temat rzeka w tym przypadku,większość powie iż nie pozostanie słuszny ale i są takie osoby które będą miały inne zdanie.Decyzja należy do Ciebie,ale pamiętaj-często Alfy nie lubią gazu.Napisał trigojunior
to jest temat rzeka w tym przypadku,większość powie iż nie pozostanie słuszny ale i są takie osoby które będą miały inne zdanie.Decyzja należy do Ciebie,ale pamiętaj-często Alfy nie lubią gazu.Napisał trigojunior
... a to moja historia AR : 155 2.0 TS, 164 3.0 V6, 166 2.4 JTD
Jak będziesz miał szczęście to zostanie słuszny ale jak nie bedziesz miał szczęścia mimo tańszej jazdy możesz żałować ze założyłeś gaz, przepływki w V6- tkach nie są tanie a nie lubią gazu a pozatym otwórz maske i zobacz jak jest pięknie (po założeniu gazu oszpecisz wygląd silnikaNapisał trigojunior
), poszukaj na tym forum znajdziesz wiele tematów dotyczacych zagazowania.
Ja też miałem ten dylemat jeszcze 3 tygodnie temu zanim kupiłem moja alfke myślałem nad gazem ale kupiłem 2.5 V6 i w miescie spala 11.5-13 litrow benzynki więc trageii nie ma![]()
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
Diesel kolego w 166 do roku 2003 ma silniki 136km,140km,150km więc nie jest tak źleJa mam 140km i naprawdę jest czym jechać,tania eksploatacja,silnik nie jest za mały do tego auta,we wtorek wymieniam przepływke bo padła,ale to koszt 250zł poza tym nie wiele trzeba robić oprócz rozrządu,oleju i filtrów... ścigałem się nie raz z bmw 530d 193km i powiem Ci, że nie ma wielkiej różnicy,bmw nie ucieknie za nic, a jak jest zakręt to możesz śmiało wyprzedzać oczywiście jak są 2 pasy,mój wujek ma takie bmw i po dziurach lepsza jazda niż alfą,ale zawieszenie przez to miękcejsze i alfa w zakrętach wygrywa. Jeżeli będziesz zainteresowany jakąś 166 to pisz do mnie na priv lub na forum to możesz przyjechać,przejechać się się i mogę sprzedać bo pod koniec roku zmiana na model po lifcie... Żeby silnik JTD spalił 8l na 100km to trzeba kręcić go zawsze do końca,jechać ile fabryka daje i nie oszczędzać na obrotach wogóle,a moment obrotowy naprawdę niesamowity.
Wniosek:polecam silnik JTD 2,4 lub 1,9.
to 166 miała 1,9jtd??
jak się zdecyduję będę pamiętał o Twojej propozycji :wink:
nie, tylko 2.4 JTDNapisał trigojunior
... a to moja historia AR : 155 2.0 TS, 164 3.0 V6, 166 2.4 JTD
Może ktos przedstawic opinie na temat 166 z silnikiem 2.4 o mocy 175km??
z mojej AR166 110kw jestem bardzo zadowolony.zrobilem juz nia 32000km od stycznia tego roku i nic sie narazie jej nie dzieje.oczywiscie filtry i oleje na biezaco zmieniampozdrawiam i polecam 2.4jtd 110kw chociaz te 175KM w tej nowszej AR166 musza pieknie smigac
![]()
No to musisz się ostro starać żeby schodzić do poziomu 11,5 litra przy takim silniku!Przy swoim 2.0TS chciałbym mieć na takim poziomie! Prawda jest zgoła odmienna niestety!Napisał QBA
2.0 TS 13L
2,5 V6 15-17L
3.0 V6 18-20L
Tyle te silniki palą na mieście przy normalnej jeździe!
11.5 litra to spalanie w mieście bez korków (godziny poranne i wieczorne bo w szczycie nie mam przyjemnosci jezdzić przez miasto) przy w miare spokojnej jeździe, przed podwyzkami cen paliw za 100 zł robiłem około 200 km.Napisał dasio
Przed kupnem tego auta tez bylem tego zdania co ty że będzie to straszny smok prawda jednak okazała się inna z czego jestem mile zaskoczony, a auto kupiłem z myślą wstawienia do niego gazu ale już zrezygnowałem
Morał: V-ki mimo swojej pojemności wcale nie muszą być paliwożerne i kropka .
pozdrawiam
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
Troszkę mnie dziwi to co napisałeś, bo w takim razie dlaczego instrukcja podaje spalanie w mieście 10,5l/100km . Po sobie widzę że ciężko to osiągnąć bo spalanie wychodzi mi 9 l, ale jak jest ciepło i klima chodzi na max są korki to spokojnie komp pokazuje 11 - 11,5 l - ale tu fakt trzeba się starać - ale aby osiągnąć poziom 8 l w mieście to mi się jeszce nie ρudało - chyba balon do nogi przyczepię :wink: , albo jeździsz po mieście z lepszym układem komunikacyjnym niż Olsztyn i masz mniej korków.Napisał alfaholik-Bioły