Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: buczenie przy puszaniu pedału gazu

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar lookas
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V Distinctive

Domyślnie buczenie przy puszaniu pedału gazu

Dzieje się to tylko na rozgrzanym silniku. Przy puszczaniu pedału gazu słychać buczenie, dźwięk podobny do załączania się chłodnicy, ale nie aż tak głośny, po krótkim przegazowaniu dźwięk znika, aż do momentu kolejnego przyśpieszenia i puszczenia gazu. Nawet jak dojadę, na postoju obroty spadają normalnie, ciśnienie doładowania też schodzi do 0 a dalej buczy, po przegazowaniu buczenie ustaje. Otwierałem maskę, ale nie bardzo mogę zlokalizować skąd dochodzi buczenie. Może gdzieś jakaś nieszczelność? ale gdzie? miał ktoś podobny przypadek?

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

U mnie takie charakterystyczne buczenie spod maski, które się pojawiało i znikało w różnych momentach było wynikiem przewodu paliwowego, który dostawał wibracji. Sprawdź, może akurat to jest to samo. U mnie po otwarciu maski okazało się, że przewód bardzo drży (nie wiem, może to od temperatury i jego sprężystości zależało). Spiąłem go delikatnie z drugim przewodem paliwowym taką opaską zaciskową do kabli i problem ustał. Nie jestem w stanie stwierdzić, czy to samo jest u Ciebie, ale może warto sprawdzić bo to trwa 10 sekund.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar lookas
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V Distinctive

Domyślnie

Cytat Napisał mariuszoles Zobacz post
    U mnie takie charakterystyczne buczenie spod maski, które się pojawiało i znikało w różnych momentach było wynikiem przewodu paliwowego, który dostawał wibracji. Sprawdź, może akurat to jest to samo. U mnie po otwarciu maski okazało się, że przewód bardzo drży (nie wiem, może to od temperatury i jego sprężystości zależało). Spiąłem go delikatnie z drugim przewodem paliwowym taką opaską zaciskową do kabli i problem ustał. Nie jestem w stanie stwierdzić, czy to samo jest u Ciebie, ale może warto sprawdzić bo to trwa 10 sekund.
    wielkie dzięki mariuszoles, sprawdziłem i wygląda na to, że ten przewód był przyczyną buczenia. Gdy tylko go dotknąłem buczenie ustało, okazało się, że przewód ten ma swój "zacisk", który go przytrzymuje i u mnie ten plastikowy zacisk się otworzył. Wsunąłem kabel w ten zacisk i zamknąłem go i jak na razie odpukać nie buczy.

Gdyby ktoś miał podobny problem to wrzucam zdjęcie, zacisku, który u mnie się otworzył i przez to przewód drżał
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2012-04-11_15-46-39_392_Poznań.jpg
Wyświetleń:	234
Rozmiar:	65.4 KB
ID:	52678