Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Wycieraczka, mechanizm wycieraczek, problem

Użytkownik Ogier Avatar ksiazelasic
    Mieszka w
    Legnica/Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie Wycieraczka, mechanizm wycieraczek, problem

Mam problem. Przy probie wyjęcia ramienia wycieraczki cos mi sie polamalo.. Nakretke odkrecilem i chcialem sciagnac jakos te ramie, niestety nie mialem sciagacza.. probowalem, probwalem i urwalem cos.
    Moje pytanie, czy komus sie to przydarzyło ;] czy ktoś może mi powiedziec, czy musze wymieniac caly mechanizm wycieraczek czy da rade wymienic tylko tą jedna czesc ktora polamalem. Silnik wszystko dobrze dziala.. moze ktos bedzie mial na czesci taki mechanizm i daloby rade jakos wymienic?
    Foty polamanej czesci, na wprost i od gory ze strony szyby. Jest to ta czesc gdzies jest przykrecone ramie wycieraczki.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMAG0576.jpg
Wyświetleń:	341
Rozmiar:	61.2 KB
ID:	52633Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMAG0577.jpg
Wyświetleń:	791
Rozmiar:	52.4 KB
ID:	52634
    pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar fiejtekt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.9 JTD 2002r

Domyślnie

No i raczej kolego musisz kupić cięgna wycieraczek bo klejenie nie wchodzi w grę. Czym sciagałeś te ramiona

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Ja u siebie ściągałem ręką i praktycznie nie miałem oporu i lekko zeszły. Wydaje mi się, że w twoim przypadku pozostaje kupić inny egzemplarz mechanizmu.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

dyGas
    Gość

Domyślnie

Miałem ten sam problem, stało mi się to 600km od domu, więc nie miałem wyjścia i musiałem kleić... Trzyma to już jakiś rok ale widzę że jest coraz gorzej z tym i także będę zmuszony kupić nowy mechanizm...

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Nowy w zamienniku bez silnika kosztuje ok 130 PLN. Są 3 rodzaje więc trzeba sprawdzić po VIN.
    Mamy też kompletny mechanizm z silnikiem w oryginale za ok 250 PLN.

Jeśli jesteś zainteresowany to napisz zapytanie na sklep@autosklep24.pl. Podaj nr VIN.

Mieszka w
    Legnica/Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Musialem zdjac podszybie, zeby przepuscic kable do wzmacniacza. Poczytalem pare tematow jak sciagnac ramie wycieraczki, ze najlepiej sciagaczem, ale niekoniecznie, ze mozna troche poruszac gora, dol i na boki i powinno zejsc.. widocznie za mocno ruszalem ;]
    Wycieraczki dzialaja, ale praca jest dosyc dziwna i nie sciaga wszyzstkiego, na autostradzie myslalem ze mi wycieraczka juz wyleci..

Dzięki DamianS za info, mysle ze jak silnik jest dobry a mozna wymeinic sam mechanizm to wystarczy tansza opcja.. Chyba nie bedzie problemu z wymiana samego mechanizmu?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

jeśli chcesz za oszczędzić kup poksiline wymontuj ozcyść ładnie zużyj cała poksiline ładnie obklejając rurkę i ten plastik efekt murowany ładnie niech zaschnie przez noc rano po składaj ładnie i git

mateo254
    Gość

Domyślnie

Nie dawno sam ściągałem ramię wycieraczki w celu lekkiego przygięcia bo nie pasowało do nowych wycieraczek. Też nie chciało zejść. Rozwiązanie znalazłem przypadkowo. Należało ustawić wycieraczki w pozycji pionowej i w tedy działać.

Mieszka w
    Legnica/Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

moich ramion nie dalo sie nawet sciagnac sciagaczem i to nie byle jakim.. nie wiem czemu tak ale po 3 dniach probowania puscilo wreszcie. Kupilem poksyline zakleilem ale niestety efekt nie byl dlugotrwaly trudno, kupie caly mechanizm.. dziekuje wszyskim za rady

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Najbardziej logicznym wyjściem (patrząc na to jak są skierowane siły) jest wywiercenie 'osiowo' otworu (wzdłuż elementu metalowego), nagwintowanie go i wkręcenie tam szpilki gwintowanej (m8) tak, by siedziała dobrze i w jednym i w drugim elemencie. Po czymś takim chyba nie da się tego już zepsuć . Szpilkę i otwory warto jeszcze zalać klejem. Przed wierceniem w elemencie który trzyma wycieraczkę warto zdemontować trzpień mocujący wycieraczki (trzyma się na jednej płytce sprężynującej).

Jakby po takim zabiegu coś nie pasowało (otwory montażowe) to można pominąć środkową śrubkę (no, może włożyć tam jakiś kawałek gumy w jej miejsce co by cały mechanizm nie wisiał na ramionach).

Wiem, że post stary, no ale...