2012_04_12_1.rar
to jest wykres z FES`a. Zauważyłem duże różnice w wartościach masy powietrza potrzebnej i mierzonej.
Przepływka do wymiany?
2012_04_12_1.rar
to jest wykres z FES`a. Zauważyłem duże różnice w wartościach masy powietrza potrzebnej i mierzonej.
Przepływka do wymiany?
Ewidentnie źle mierzona ilość powietrza przez przepływomierz.
Do wymiany!
Dzięki za szybką reakcję. Zdziwiło mnie to, że po odpięciu przepływki zwiększenie mocy nie było duże, i auto nie dymiło w ogóle.
mam pytanie o wartosc "Air quantity signal", w polskiej wersji to zdaje sie "Masa powietrza AD/C", to jest napiecie na przeplywomierzu ?
u kolegi na postoju jest 1,03 V i pozniej oscyluje od 2,5 V do 4 V, czy te wartosci sa ok ?
Dołączam się do pytania kolegi Jacentego.
Przepływkę już i tak zamówiłem chociaż ocena jej sprawności na podstawie wykresów z FES nie jest tak oczywista jakby się wydawało.
mam coś co pomoże rozwiać wiele pytań.
W moim przypadku Fiat ecu scan pokazywał bardzo duże różnice w masach powietrza. Skończyło się na wymianie przepływki zupełnie niepotrzebnie.
W ostatnim czasie trafiłem na materiał BOSCH dotyczący przepływomierzy i ich parametrów roboczych w zależności od temperatury i napięcia na przepływomierzu.
I co się okazało...., że FES źle podaje wartości (dobrze je mierzy ale nie przelicza). air intake mierzy w kg i zamiast to przeliczyć wyświetla w takiej postaci pod jednostką mg/cykl
Natomiast Desired intake air quantity podaje już po przeliczeniu np 1200. I nagle po wykonaniu testu wydaje się nam, że mamy do kitu przepływomierz bo Intake air quantity mamy 60 a Desired intake air quantity 240. Jak przypasujemy wartość mierzoną w zależności od napięcia na przepływomierzu do tabelki w dokumentacji to nagle okazuje się, że 60 kg/h to jednaj jest około 240mg/cykl......
Podsumowując błąd jest znany w programie FiatECUScan i podobno już dawno poprawiony. Jak się jednak okazuje nie do końca.
Wieczorem podepnę link do dokumentacji przepływki (przepływek).
Ostatnio edytowane przez firstone ; 13-04-2012 o 10:08
Większości przepływomierzy do chwili gdy nie ma ewidentnego błędu związanego z przepływomierzem, a jedynie różnią się masy, to podlega on czyszczeniu, a nie wymianie. Myślę tutaj o MAF, gdzie najczęściej jest zasyfiony termistor, "gorący" przewód lub oba na raz.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
@firstone
no właśnie też natknąłem się na artykuł opisujący ten sam błąd FESW`a o którym piszesz. Przepływkę juz zamówiłem. Trudno.
@sdero
no niby można wyczyścić, ale po takim czyszczeniu nigdy nie wiadomo czy przepływka podaje prawidłowe parametry czy nie.
Przeciez nie zmieniasz wartości termistora ani nie przelutowujesz platynkiNo chyba, że urwiesz podczas czyszczenia.
Natomiast znam przynajmniej kilka przypadków, że nowo kupiona przepływka przekłamywała lub miała znaczną bezwładność. Ot, silnik już nie działał tak samo. Do tej pory każde moje czyszczenie przepływki kończyło sie sukcesem. Nawet tych klapkowych z potencjometrami.
Ale, jeśli ktoś woli wydać parę stówek na przepływkę...
Ja tylko podpowiadam![]()
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Zgadzam się z kolegą wyżej. Większość osób na forum traktuje przepływomierze jak jakąś kosmiczną technologię.