Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Temat: Zakup 166 - kilka pytań

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie Zakup 166 - kilka pytań

Witajcie,

mam kilka pytań odnośnie zakupu 166. W grę wchodzą tylko benzyny 2.5 albo 3.0V6. Nie sadzę się konkretnie na 3.0, ale byłoby miło.

-DSP - co to jest i czemu jest takie ważne? jak to sprawdzić, czy auto posiada?
    -telefon wbudowany - czy do wersji która go nie ma, można dodać? co muszę zmienić i czy to opłacalne
    -nawigacja - wiem, że polska mapa nie działa, ale identycznie jak wyżej: jak sprawdzić, ewentualnie co trzeba dołożyć
    -czujnik deszczu - jak sprawdzić, czy auto go ma?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 166, 2004r. 2.4 JTDm 175KM

Domyślnie

- DSP to dodatkowe nagłośnienie, dużo lepsze niż fabryczna. Różnica jedna, aczkolwiek prosta - DSP ma głośniki w tylnej półce, bez DSP są tam po prostu dziury.

- Są wersje które go mają, zależy czy wiązka pod telefon jest podprowadzona czy nie. Jeśli jest, wystarczy wymienić ICSa, jeśli nie, będzie rzeźba w kablach plus dołożenie anteny.

- Nawigacja - wystarczy kliknąć przycisk NAV na ICSie, i bodajże ustawienie Info, czy coś takiego. Jak wyświetli pozycję GPS (położenie N i E) to jest OK, jeśli nie to może być słaby zasięg/uwalona navi. Drugą opcją jest włączenie sobie mapy, powinna pokazywać Niemcownię, a u nas pusty obszar. Jeśli chodzi o mapę Polski, to była dostępna w ASO, ale za kosmiczne pieniądze.

- Czujnik deszczu działa w położeniu takim, jak normalnie wycieraczki czasowe - ja go nie mam, ale wydaje mi się że po przełączeniu go w czasówki po prostu w zależności od ilości deszczu puszcza wycieraczki szybciej lub wolniej. Jak spojrzysz z zewnątrz to powinieneś pod lusterkiem wstecznym widzieć taką specjalną soczewkę - to właśnie czujnik deszczu.

Mam nadzieję że pomogłem.

Pozdrawiam

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał dcfan Zobacz post
    -DSP - co to jest i czemu jest takie ważne? jak to sprawdzić, czy auto posiada?
    Myślę że ważne bo jak nie masz DSP to ponoć strasznie biednie gra. Poznasz po ustawieniach w ICS (patrz instrukcja) oraz po wzmacniaczu nad zmieniarką w bagażniku (napis HAES 4x60W).

-telefon wbudowany - czy do wersji która go nie ma, można dodać? co muszę zmienić i czy to opłacalne
    Jak nie masz telefonu to raczej przekładka skomplikowana. Trzeba ICS a z kablami też nie ma pewności. Czy warto? Jak jesteś w Erze (t-mobile) to jest super bo dostaniesz dubler karty i wchodząc do auta w komórce tylko dajesz tryb samolotowy i korzystasz z telefonu pokładowego. Jakość super. Mam i chwalę. Jeżeli jednak masz w innych sieciach to się dowiedz czy dostaniesz dubler. Jak nie to albo auto będzie miało inny nr telefonu albo kombinujesz z przekierowaniami na inny nr telefonu. To nie wiem jak się spisuje. Czytałem kiedyś na forum że przekierowania dobrze funkcjonują.

-nawigacja - wiem, że polska mapa nie działa, ale identycznie jak wyżej: jak sprawdzić, ewentualnie co trzeba dołożyć
    Poza tym co kolega napisał to z tyłu nad aku powinieneś mieć slot navi (nad zmieniarką).

-czujnik deszczu - jak sprawdzić, czy auto go ma?
    Przede wszystkim będzie z nad lusterka wypuszczona puszeczka przy szybie. Z zewnątrz będzie w tamtym miejscu (w polu pracy wycieraczek) widoczne takie fioletowe pole. To fizycznie. A jak działa sprawdzisz tak. Odpalony silnik, wycieraczki klik raz w dół. Wycieraczki raz machną i staną "prawie" zamknięte. Wtedy polej na czujnik i powinny się włączyć.

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Myślę że ważne bo jak nie masz DSP to ponoć strasznie biednie gra. Poznasz po ustawieniach w ICS (patrz instrukcja) oraz po wzmacniaczu nad zmieniarką w bagażniku (napis HAES 4x60W).
    Wcale nie gra biednie, ale na pewno lepiej gra z systemem DSP
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał Dawid_Zielu Zobacz post
    Wcale nie gra biednie, ale na pewno lepiej gra z systemem DSP

Nie wiem, nie słuchałem bez DSP.

Użytkownik Ogier Avatar feuerland
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0TS 99/00

Domyślnie

Nie wyobrażam sobie już jakiegoś gorszego nagłośnienia niż klasa DSP. Miałem wczoeśniej Lybre w podstawie bez Bose i był dramat, RMF nawet gubił falę. Jak zobaczyłem audio w mojej AR to opad szczęki Musi być DSP tak samo jak skóra Dodam że nie lubie głośno słuchać muzyki ( przy DSP cieżko słuchać muzy nawet na " pół gwizdka" bo łomot jest niezły) ale sama jakość muzyki, czystość wydobywanych dźwięków jak na tamte lata to kosmos

Co do Navi to o kant d**y rozbić bo mapy nawet na Europe zachodnia i tak są nie aktualne nie mówiąc o PL bo na Banana Republik of Poland map nigdy nie było Nie ma to jak Navi za 300zl+ wujek google i aktualne mapy na cała Europe.

Co do czujnika deszczu....fajny jak działa tak jak chcesz, mój już kalibrowałem żeby nie było i czasem fajnie działa a czasem mam wrażenie że chce mi zedrzeć szybe, jednym słowem pierdoła bez której da się zyć

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Pewnie, na navigację się nie nastawiam ale zawsze kolejna rzecz do listy wyposażenia, podobnie jak czujnik deszczu.

Z ciekawości i nawiązania do Lybry - jest w rodzinie, ojciec jeździ właśnie w podstawie bez bose i wcale nie gra tak tragicznie, chociaż nie ukrywam że lekko dudni, mimo wyciągnięcia wysokich tonów na max ile się dało. Jak wychodzi porównanie ICS z Lybry do 166? Też tak muli?
    Fajna rzecz, jaką ma Lybra a w 166 nie widziałem, to podświetlenie z dolnej krawędzi drzwi na ziemię, przy wysiadaniu w nocy bardzo przyjemne, uratowało mnie kilka razy przed wdepnięciem na "minę"

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD CF2

Domyślnie

Ja u siebie niestety nie mam DSP i nie jestem zadowolony z jakości dźwięku. 156 bez Bose gra wg mojego odczucia lepiej niż 166 bez DSP. Niestety ani razu nie słuchałem DSP ani Bose, więc nie porównam.

jaką ma Lybra a w 166 nie widziałem, to podświetlenie z dolnej krawędzi drzwi na ziemię, przy wysiadaniu w nocy bardzo przyjemne,
    W 166 też to jest

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Hmmm, może było zbyt jasno, jak patrzyłem?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 166, 2004r. 2.4 JTDm 175KM

Domyślnie

U mnie jest, i działa. Jest mniej więcej na środku boczka, na samym dole. Jak nie świeci, to widać spaliła się żarówka. Osobiście jej nie wymieniałem, ale słyszałem coś że jest tam W5W.

Co do DSP - Ja mam poliftową Alfę, i nie narzekam na jakość dźwięku. Nie jestem jakimś audiofilem, po prostu muzyka gra i mnie to wystarcza.