Czy możliwa jest zmiana języka blue&me na polski, w fiatach z tą funkcją po załadowaniu plików na pendriva bez większych problemów?
Czy możliwa jest zmiana języka blue&me na polski, w fiatach z tą funkcją po załadowaniu plików na pendriva bez większych problemów?
Podobno tak - ja miałem już wgrany. Wystarczy włożyć odpowiednio spreparowany pendrive (instrukcje są w ściągniętym pliku) i wszystko powinno się zrobić samo.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Jak się domyślam kolega ma po polsku B&M, ciekawe czy ze strony włoskiej FIATA działają w Julkach te pliki na USB
Ja sciagnalem polskie pliki do 159 z niemieckim blue&me i wszystko ladnie dziala.
Przerabiałem dziś swoją niemiecką Gertrudę na polską Julkę i wszystko odbyło się bezproblemowo.
Cały proces jest stosunkowo prosty i odbywa się w trzech krokach przez które prowadzi nas serwis http://www.blueandme.net.
Pierwszy krok to sprawdzenie jaka wersja Blue&Me siedzi obecnie w naszym aucie. W tym celu na wskazanej przeze mnie stronie wchodzimy w dział SUPPORT a następnie DOWNLOAD. W polu CAR MODEL wskazujemy nasze auto i klikamy na przycisk START UPDATE. Na ekranie, który nam się ukaże wykonujemy polecenia z PART 1, czyli pobieramy na pendrive archiwum w którym są pliki potrzebne do sprawdzenia wersji BM. Nie będę dokładnie opisywał czynności jakie należy wykonać w aucie, ponieważ po rozpakowaniu tego archiwum będzie instrukcja (krok po kroku) również w języku polskim.
Drugi krok to właściwa aktualizacja. W tym celu wykonujemy czynności opisane w PART 2. W wyniku wykonywania pierwszego kroku na naszym pendrivie powstanie plik BMConf.xml, który jest niezbędny do określenia wersji BM. Na podstawie tego pliku nasz serwis internetowy pomoże pobrać (znów na pendrive) pliki z odpowiednimi aktualizacjami, które będziemy musieli zaktualizować w aucie. Proces aktualizacji przypomina proces sprawdzania tylko trwa znacznie dłużej, ok. 10-15min. Tu również nie będę się rozpisywał ponieważ pobrana aktualizacja ma załączony dokładny opis postępowania. Proszę się nie stresować tym że aktualizacja oprogramowania nie jest w języku polskim, lecz przypisanym do auta. Aktualizacja języka będzie w kroku trzecim.
Trzeci krok to aktualizacja języka. W tym celu, podobnie jak w pierwszym kroku, przechodzimy na http://www.blueandme.net do działu SUPPORT a następnie DOWNLOAD. W polu CAR MODEL wskazujemy nasze auto i klikamy na przycisk APPLICATIVE. W tym momencie na stronie pojawią się dodatkowe pola wyboru, ale w nich nic nie zmieniajmy. Poniżej w sekcji DOWNLOAD APPLICATIVE pojawi się aktywny link który przeniesie nas do działu z aktualizacjami językowymi. Pobieramy język Polski. Proces aktualizacji przebiega tak samo jak w kroku drugim i trwa ok 35sek. O zakończeniu aktualizacji powinien nas już poinformować piękny polski język.
---------------------------------
Erykgo - Szczecin
Alfa Romeo Giulietta, 1.4 TB 120KM
PO zrobieniu wszystkiego w chwili chęcia uaktywnienia Blue&Me mam komunikat o niedostępności języka angielskiego....
Alfa Romeo 156 2.4 JTD SW <-była
AR 156 1.8TS SW <- była
Alfa 159 Q4 <- była
Giulietta 2.0 JTDm <- była
Polska 156 jtd - byla
145 QV - jest
Albo język albo któraś aktualizacja nie wygrała Ci się poprawnie. Ewentualnie wgraj jeszcze raz.
[MENTION=435]erykgo[/MENTION] Wiem że posta pisałeś dawno a możesz powiedzieć na jakiej pojemności pendrive robiłeś aktualizacje? Ja mam tylko Pendrive 16 i 32 GB a w instrukcji wyczytałem ze polecają 2GB muszę takiego nabyć masz jakieś info na ten temat? Sam mam Miciaka ale system ten sam wiec dzięki z góry za pomoc![]()
Faktycznie aktualizację robiłem blisko rok temu, ale z tego co pamiętam to nie trzymałem się sztywno tego zalecenia że pojemność pamięci powinna wynosić 2GB. Ja chyba korzystałem z pendriva 8GB. Myślę że spokojnie możesz spróbować z tą pamięcią którą masz. Pierwszy krok odczytuje tylko wersje oprogramowania BM jaką posiadasz, więc nie ma szczególnego ryzyka. Jeśli z Twojej pamięci pójdzie pierwszy krok to myślę że reszta też zadziała.
---------------------------------
Erykgo - Szczecin
Alfa Romeo Giulietta, 1.4 TB 120KM
Ja robiłem z 4 albo 16 GB - już nie pamiętam teraz...
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS