Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Dziwny odgłos z koła

jurandw
    Gość

Domyślnie Dziwny odgłos z koła

Witajcie

Gdy jadę na biegu, na luzie, wolno, szybko z prawej strony słychać dźwięk jak bym pod samochodem ciągnął jakiś łańcuch za sobą. Gdy nawet lekko przyhamuje to odgłos na chwilę zanika. Dźwięk pojawia się po rozgrzaniu autka, oraz przejechaniu dłuższego odcinka. Tarcze, oraz klocki sprawdzane i są OK. Auto hamuje, jak hamowało wcześniej. Co to może być ?
    Autko to AR147 1.6 TS 120km 2002.

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Ja bym stawiał na łożysko, ale skoro piszesz, że tylko na rozgrzanym silniku to w sumie nie wiem... Zaraz pewnie spotkam się z krytyką, że łożysko szumi, a nie chrzęszczy. Kiedyś po strzale kołem w krawężnik było w tak masakrycznym stanie, że chrzęszczało...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bielsko Biala
    Auto
    AR 159 1.8 MPI + LPG Landi Renzo

Domyślnie

sprawdź czy masz dobrze dociągniętą felgę śrubami, jak kiedyś nie dociągnąłem, (znaczy dociągnąłem, ale wymieniałem tarcze na wyciągnięte z innej belli, które choć w świetnym stanie - były zardzewiałe i oparły się o obudowe łożyska tym samym nie "doszły" do końca... w czasie jazdy "doszły" i powstał luz) to właśnie miałem podobne objawy, ustawało jak hamowałem i ostro przyspieszałem..
    rd

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Krispl
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Ford Focus MK2

Domyślnie

Stawiał bym na przegub, ale skoro na luzie tez słychać to chyba nie, bo przegub tylko kiedy przenoszony jest napęd, chyba że zew. Sprawdz stan przegubów i nasmaruj dodatkowo, jak są już uszkodzone i niema smaru to stuka jak się rozgrzeje. Jaki przebieg, koło 200k już trzeba szykować wymiana na naszych drogach xD

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Cytat Napisał Abidibi1509 Zobacz post
    Ja bym stawiał na łożysko, ale skoro piszesz, że tylko na rozgrzanym silniku to w sumie nie wiem... Zaraz pewnie spotkam się z krytyką, że łożysko szumi, a nie chrzęszczy. Kiedyś po strzale kołem w krawężnik było w tak masakrycznym stanie, że chrzęszczało...
    Dołaczam się zdarzyło mi się że chrzęszczało i zaczynało dopiero po przekroczeniu jakichś 40-50km/h

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Krispl
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Ford Focus MK2

Domyślnie

Cytat Napisał Avari Zobacz post
    Dołaczam się zdarzyło mi się że chrzęszczało i zaczynało dopiero po przekroczeniu jakichś 40-50km/h
    W mojej alfie nic nie chrzęszczy opisz dokładnie ? Z prawej strony? Może znowu ten napinacz który robiłem bo wpadał w drgania i stukał... Aha, tłukła się też plastikowa przykrywa silnika, była gąbka zeby tak nie drgało sprawdz czy wciąz jest... Jak coś to pisz bo znam swoją byłą na wylot

jurandw
    Gość

Domyślnie

Sprawdzę dociągnięcie tego koła, lecz to raczej nie to (jak sprawdzałem tarcze i klocki to dokładnie przykręciłem). Przegub, również raczej odpada, ponieważ był on jakiś czas temu wymieniany (środkowy i zewnętrzny). Wczoraj przejechał mi się nią mechanik i powiedział abym rozebrał i wyczyścił wszystko dokładnie i złożył ponownie. Może coś się tam dostało i to pomoże.

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Cytat Napisał Krispl Zobacz post
    W mojej alfie nic nie chrzęszczy opisz dokładnie ? Z prawej strony? Może znowu ten napinacz który robiłem bo wpadał w drgania i stukał... Aha, tłukła się też plastikowa przykrywa silnika, była gąbka zeby tak nie drgało sprawdz czy wciąz jest... Jak coś to pisz bo znam swoją byłą na wylot
    Twoja chodzi idealnie w innym mi tak tłukło;p

---------- Post added at 22:12 ---------- Previous post was at 22:09 ----------

na stacji za dwie dychy (przynajmniej u mnie) sprawdzą Ci tył i przód czy nic nie szumi, stuka. Myślę że warto.