Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Dziwne gaśnięcie JTD

Sam07
    Gość

Domyślnie

Wiem,że są to ceny dla klientów detalicznych dlatego właśnie zastanowiła mnie ta kwota, którą zapłaciłeś - ale teraz wszystko jasne
    Co do czujnika u mnie to ma on 960ohm więc chyba w normie, narazie nie znalazłem informacji czy jego sprawność ma wpływ na gaśnięcie przy rozłączonym czujniku listwy wtryskowej, ale na zdrowy rozsądek - powinna gasnąć, więc narazie czujnik sobie odpuszczę.
    Moją uwagę najbardziej w tej chwili skupia pompa paliwa, ale całe - nie tylko regulator - ew. sterownik.
    Czytając opis Twojego problemu Irku mam wrażenie,że jedziemy na tym samym wózku i w Twoim przypadku też przyjrzałbym się dokładniej pompie, zwłaszcza że powymieniałeś już pare rzeczy u siebie.

irekg1111
    Gość

Domyślnie

witam. prawde mówiąc cieszę się że już tyle rzeczy wymieniłem będe miał pewnosć że są nowe i spokojnie bede mógł spać.. no ale musze przyznać że lubię tego typu łamigłówki.. od poniedziałku znów wstawiam belke na warsztat i zaczynam wszystko od początku czyli od zbiornika po przewodach do filtra i pompy..
    wczoraj podczas krecenia i prubie odpalenia (bo teraz nie odpala wcale) zaświeciła się marchewa i wyskoczył błąd potencjometra pedału gazu, od kąd ją mam to drugi raz wystapił ten błąd, a poprzedni raz to był zaraz po zakupie czyli ładnych pare miesięcy temu.
    wczoraj też wpadł mi do głowy pewien pomysł: skoro słychać pompe, jest ciśnienie, przewodami trafia do filtra no a wcześniej do podgrzewacza, sprubuje go wywalić bo kiedyś miałem taki problem w bmw 524, i vw 1.9 tdi. ciśnienie z pompy omijało filtr i wracało zpowrotem do zbiornika a w jego miejsce trafiało powietrze. tylko nie znam jeszcze zasady działania tego konkretnego podgrzewacza.. sprawdzić zawsze można . tymczasem rzyczę miłej niedzieli i dużo słońca...

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Jeden kolega w 156 2.4 miał problem z odpaleniem. Wymienił wszysktki czujniki zregenerwoał pompę paliwa i chyba nawet wtryski. Sprawdzali rozrzad itd. Okazało sie że jest jeszcze jakis czujnik pod miską olejową i to on padł. Poszukam tematu jak znajde to wkleję

irekg1111
    Gość

Domyślnie

jeszcze się zastanawiam nad tym czujnikiem połozenia wałka przydałoby się zmierzyć opory do porównania...

---------- Post added at 15:59 ---------- Previous post was at 09:08 ----------

mój czujnik położenia wałka rozrządu niema oporów- to chyba bedzie to...

---------- Post added at 19:21 ---------- Previous post was at 15:59 ----------

zdiąłem rozrząd wyjąłem czujnik i sprawdzam na sucho: podłączyłem pod kostke, przekręciłem kluczk i napięcie do niego wchodzi ale w 3 pinie nic się nie dzieje po włozeniu w szczeline kółka.. to jest czujnik hala więc coś powinno pokazywać na mierniku. czy może ktoś to spradzić na działającym aucie??

irekg1111
    Gość

Domyślnie

czujnik halla już jedzie do mnie tymczasem wyciągnąłem pompe wysokiego i dałem do kolegi pompiarza na stół: zero opiłków zero wycieków trzyma ciśnienie od pierwszego obrotu. więc logika podpowiada że skoro ciśnienie na wtryskach jest a niema na nich prądu to będzie to albo czujnik halla albo niestety sterownik odszedł...

irekg1111
    Gość

Domyślnie

witam wszystkich i chciałbym zakończyć tą nierówna walkę. Silnik pracuje tak jak powinien..
    nie znam się jeszcze na JTD tak dobrze aby napisać ksiązke, ale jeżeli przyda się to komuś to niema zaco...
    jeżeli komputer wywala błąd p0191 to nie oznacza że niema ciśnienia na listwie..
    1. najpier trzeba sprawdzić pompe w zbiorniku, czy działa i czy daje ciśnienie (do tego słuzy manometr) i niema żadnych wycieków na przewodach..
    2. sprawdzić albo wymienić najlepiej filtr paliwa..
    3. podłączyć pod jedną z końcówek wychodzących z listwy zasilających wtryski manometr i sprawdzić ciśnienie na listwie..
    4. sprawdzić działanie czujnika położenia wału (wyjąć go) i podłączyć miernik, powinna być stała wartość po zblizeniu do metalu powinna sie zmieniac ta wartość..
    5. sprawdzić działanie czujnika halla - tylko oscyloskopem.. można też miernikiem ale potrzebne są dwie osoby; jedna kręci rozrusznikiem druga mierzy..

POWODZENIA
    Ostatnio edytowane przez irekg1111 ; 23-04-2012 o 20:36

Użytkownik Rowerzysta Avatar sek300
    Mieszka w
    Lubuskie
    Auto
    Było AR 156 1,9 jtd 8V'99 Jest AR 166 2,4 jtd 20V FL'05

Domyślnie

Ciesze sie Irku, ze rozwiazales problem jak dobrze zrozumialem ostateczny problem tkwil w czujniku faz rozrzadu? Zycze Ci bezawaryjnej i radosnej jazdy pozdrawiam

Sam07
    Gość

Domyślnie

Dziękując wszystkim za rzucenie się do pomocy w rozwiązaniu mojego przypadku czuję się więc zobowiązany podać powód moich problemów. Okazało się że zmaczaniu materiału uległa pompa, która nie wytrzymała ciśnienia.
    pzdr.