Zapieczone wtryskiwacze (zakładam że chodziło Ci o PB) nie mają NIC do pracy silnika na LPG...jak już Marek napisał ;p
Sorry, ale nie wiem od kiedy przełączenie na gaz wyłącza pompkę paliwa. Wyłącznik pompki paliwa to sobie możesz założyć. Żadna znana mi instalacja nie ma możliwości wyłączenia pompy paliwa. Chyba sterownik na EOBD, ale w tym przypadku jest to wykluczone, ponieważ ECU w 2.0 v6 TB czy innych Busso nie obsługuje komunikacji między sterownikiem LPG a ECU...a szczerze to nie wiem co miałaby taka modyfikacja miałaby dać
Z mojej wiedzy wynika że silnik "zalewany" paliwem, powinien być słabszy, ale nie powinno to mieć nic do wolnych obrotów. Dodatkowo, gdyby jakimś cudem doszło do zalewania silnika bez "wiedzy" ECU powinien kopcić na czarno (zbyt duża dawka paliwa do ilości powietrza w cylindrach). < choć to zdanie bardzo laicko zabrzmiało, to myślę że komuś kto to będzie czytał w przyszłości ta informacja się może przydać.
U mnie jest podobnieSzczególnie przy niskim stanie PB... A czasem jest normalnie
Zawór EVAP możesz zaślepić całkowicie... Przynajmniej jak tak zrobiłem i jak narazie żadnych skutków ubocznych nie zauważyłem...w sumie to zaślepiłem go dlatego że wysypał mi się ten trójnik z gumeczkami pomarańczowymi przy przewodzie od zbiornika ;P (trójnik na niebieskich rurkach
)
Fakt faktem, że gdy złożyłem ten trójnik normalnie, bez tych gumek, to wolne obroty głupiały strasznie... raz 500 wolnych obrotów, raz gasł, a kolejny raz trzymał 1500 wolnych obrotów...
I żeby nie było, byłem w ASO, szukaliśmy tych rurek z trójnikiem z 1,5 godziny w eperze... jak znaleźliśmy właściwe, to okazało się że są niedostępne... Fajnie, prawda?
Marek, wydaje mi się że Twoja diagnoza jest słuszna... Układ zapłonowy, z tym że ja stawiałbym na czujnik wału lub wałka. I w tym momencie sam zgłupiałem, od którego należałoby zacząć.
Swoją drogą, to gdzie i za ile dostałeś kable zapłonowe? Bo do tego "cudownego" silnika jak narazie znalazłem tylko boscha za jakieś 1500pln i janmora czy tam sentecha za 300 czy 350...