Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Przerwany kabel w skrzynce bezpieczników na klemie

Użytkownik Ogier Avatar malutki
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie Przerwany kabel w skrzynce bezpieczników na klemie

Ostatnio zauważyłem, że mam przerwany kabel dochodzący do środkowego bezpiecznika w puszcze na klemie. Sprawdziłem w instrukcji i wychodzi na to, że jest to bezpiecznik F73 - Wyłącznik zapłonu. I teraz pytanie następujące, co ta usterka może powodować? Rozładowywanie akumulatora? Bo mam z tym problem od początku ale niestety nie wiem czy to może być przyczyną ponieważ nie wiem kiedy usterka nastąpiła :/ I jak to naprawić, jaki to jest kabel (gruby)? Nie znam się za bardzo na elektryce, tylko na tyle żeby wiedzieć, że raczej zwykłego przewodu cienkiego tam nie pchać

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	09052012246.jpg
Wyświetleń:	145
Rozmiar:	58.9 KB
ID:	55388
    Ostatnio edytowane przez malutki ; 09-05-2012 o 18:02

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Przerwany czy tylko przecięty w jednym miejscu??

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

W sumie to bardziej wygląda jak przecięty, niestety nie mam teraz auta bo jestem w robocie, ale mógłbym robić zdjęcie. Z tym, że rzeczywiście wygląda to jak przecięcie bo jest równa linia, tak jakby w miejscu krawędzi puszki bezpieczników na klemie, a nie poszarpana końcówka.

Mieszka w
    Włodawa
    Auto

Domyślnie

Masz jakiś zapas tego przewodu żeby go podciągnąć??
    .

---------- Post added at 08:00 ---------- Previous post was at 07:56 ----------

Bo widzę że odpadł przy samym zacisku więc jeśli masz trochę możliwości podciągnięcia to odizoluj koniec i ponownie wsadź pod zacisk zakręcając.

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Widzisz tu jest problem bo trochę zapasu tego kabla jest, ale.. to nie jest na zacisk tylko ta blaszka przykręcana przy bezpieczniku wchodzi jakby w środek kabla (w izolację). Wygląda to tak jakby bezpośrednio z kabla wychodziła ta blaszka A cały szkopuł w tym, że ta blaszka właśnie pękła w połowie czyli jedna część została w kablu a druga jest przykręcona do klemy :/ I nawet nie wiem gdzie tego szukać po sklepach.

Inna sprawa to czy wiesz czy ma to jakiś wpływ na akumulator? Bo nie wiem czy to przez to mi rozładowuje czy już mam aku na śmietnik bo jak auto postoi kilka dni to nie odpala, zero reakcji, nawet nie kręci :/

Mieszka w
    Włodawa
    Auto

Domyślnie

Nawet jeśli Ci sie rozładuje to i tak możesz podładować. To napewno nie zabije aku. Myślę też że jeśli postoi tyle bez odpalania to się nic nie stanie bo raczej akumulator nie jest po to żeby się rozładowywał po kilku dniach jak nic w samochodzie nie działa.
    Nie kręci bo to kabel zasilający chyba że wcześniej z tym przerwanym kablem kręcił.
    Ostatnio edytowane przez Avari ; 10-05-2012 o 20:39

Mieszka w
    Włodawa
    Auto

Domyślnie

Zrobimy tak zmierz mi suwmiarka przekrój przewodu. Kiedy będę wiedził przekrój pójdziesz kupić do sklepu (elektrycznego) końcówkę kablową oczkową do tego przekroju. Pytanie tylko czy masz kogoś kto miałby praskę do tych końcówek. Najlepiej w jakiejś firmie elektrycznej jak byś popytał Pan Mietek za dwa piwa pewnie Ci pomoże a jeśli nie to zaprasujesz w jakiś sposób kombinerkami bo myślę że to nie jest duży przekrój przewodu ta blaszka która odpadła to była właśnie część końcówki kablowej więc będziesz musiał odizolować ten koniec usunąć pozostałość i zostawić same gołe druty miedziane. Jak zaprasujesz to wtedy tylko odkręcasz tą śrubę co wcześniej trzymała ten przewód wkładasz tą końcówkę kablową i dokręcasz proste. Na zdjęciu pokaże ci co to za końcówka. Jeśli masz problem z jej kupieniem nie wiesz gdzie to Ci kupie u siebie w sklepie i wyśle prio. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	83155_.JPG
Wyświetleń:	133
Rozmiar:	6.1 KB
ID:	55537
    Ostatnio edytowane przez Avari ; 10-05-2012 o 20:39