Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: Brak mocy w 1.9 JTD 115km po około 20-30km

Użytkownik Świeżak Avatar Dżeju
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Kazimierz1 Zobacz post
    (...) usunołem dzisiaj z obydwu kolektorów bebechy i nie uwierzysz ma teraz wielką moc i przyśpieszenie (...)
    Usunąłeś wnętrze katalizatora i zostawiłeś samą obudowę ? A gdzie ekologia ?

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 było

Domyślnie

Cytat Napisał Kazimierz1 Zobacz post
    Miałem problem z 147 1600 benzyna brak mocy syczenie duże spalanie max 90 na godzine, dzisiaj przekopałem cały wydech i się okazało że za drugim kolektorem mam zapchaną rurę tym świństwem co jest w kolektorze, usunołem dzisiaj z obydwu kolektorów bebechy i nie uwierzysz ma teraz wielką moc i przyśpieszenie ale głośniej chodzi, może gdzieś coś źle skręciłem albo wina tego co pousówałem
    Kolego jesteś jakiś nie reformowalny, piszesz tu i w kilku innych wlasnych tematach dotyczących twojego problemu. Tu jest temat dotyczacy 147 1.9 jtd v8 a ty masz inny silnik i paliwo, przestań śmiecić w tym temacie!!

Spyru
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ruda18-88 Zobacz post
    Z jakiego rejonu śląska jesteś?
    Ja mam dobrego mechanika od mojej Alfy 1,9JTD zawsze wie co biduli dolega :-)
    Z Sosnowca, ale jeśli mówisz że mechanika masz konkretnego to dojadę gdzie trzeba.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Masz silnik 115 ps wiec pierwsze co bym na twoim miejscu zrobił to całkowicie zaślepił egr... to tania i łatwa do wykonania operacja.
    zakup sobie tą zaślepkę >>> http://allegro.pl/3-zaslepka-egr-jtd...191818585.html
    Odkręć zwór egr rozbierz go i wymyj w ropie, wykręć czujnik ciśnienia doładowania i w szklance benzyny delikatnie pędzelkiem go wymyj. Zrób to samo z resztą dolotu delikatnie szmatką wszystko oczyść. Jak będzie dużo nagaru to usuń go delikatnie śrubokrętem. Przed złożeniem wszystkiego i przed odpaleniem samochodu odczekaj trochę aby opary benzyny i ropy wywietrzały.

Tu masz manuala jak to się robi w 1910 JTD 16v ale u ciebie jest prawie identycznie i sobie poradzisz >>> http://www.auto-swiat.pl/asforum/for...cia-Opel-.aspx

Powodzenia

nafcio
    Gość

Domyślnie

Witam podepnę się pod temat,
    mam Alfę 147 1.9 JTD 115KM 2002r. od jakiegoś czasu zauważyłem, że auto podczas przyspieszania szczególnie na 3-4 biegu ma dziurę tzn. na początku zbiera się fajnie niestety później jest jakby zanik mocy na 1-2sek. i znowu przyśpiesza a później znowu krótki zanik mocy. Nie mam pojęcia co jest grane, jestem laikiem jeżeli chodzi o auta a mój mechanik twierdzi, że to wina padającej turbiny i że trzeba ją regenerować. Przebieg mojej Alfy to 154000km. Dodam, że niedawno wymieniłem uszczelkę pod głowicą, termostat(temperatura max. 70 na starym była, teraz jest 90). Problemy z przyspieszeniem były już przed tymi usterkami. Dodatkową zmianą standardu jest to że, jest w nim założony filtr stożkowy(wcześniej nie było z autem problemów). Nie mam aktualnie żadnych błędów, oprócz żarówki. Proszę o jakieś wskazówki co może być przyczyną takiego zachowania auta, ponieważ nie chcę w ciemno wydać kupę kasy na regenerację turbiny.

Dzięki i pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

czytałem na temat stożków a sportowych wkładek w standardową obudowę... i wyszło że stożek aby ciekawiej wygląda... diesel potrzebuje powietrza... a ten filtr jest bardziej narażony na zanieczyszczenia i pewnie już też nowy nie jest... i może to jest problem że brakuję mu powietrza...??
    jak chcesz sprawdzić czy masz dobrą turbinę to zdejmij wąż przy kolektorze przystaw rękę do węża i niech ktoś Ci przy gazuje... jak będziesz miał na ręce olej to turbo puszcza a jak nic na ręce oleju nie będzie to turbo zdrowe...

---------- Post added at 20:57 ---------- Previous post was at 20:53 ----------

na temat flirtów powietrza; stożkowych a sportowych wkładek polecam linka

http://www.tuningmania.pl/tuning&ser...ka/dziala1.htm

Mieszka w
    Gliwice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał nafcio Zobacz post
    Witam podepnę się pod temat,
    mam Alfę 147 1.9 JTD 115KM 2002r. od jakiegoś czasu zauważyłem, że auto podczas przyspieszania szczególnie na 3-4 biegu ma dziurę tzn. na początku zbiera się fajnie niestety później jest jakby zanik mocy na 1-2sek. i znowu przyśpiesza a później znowu krótki zanik mocy. Nie mam pojęcia co jest grane, jestem laikiem jeżeli chodzi o auta a mój mechanik twierdzi, że to wina padającej turbiny i że trzeba ją regenerować. Przebieg mojej Alfy to 154000km. Dodam, że niedawno wymieniłem uszczelkę pod głowicą, termostat(temperatura max. 70 na starym była, teraz jest 90). Problemy z przyspieszeniem były już przed tymi usterkami. Dodatkową zmianą standardu jest to że, jest w nim założony filtr stożkowy(wcześniej nie było z autem problemów). Nie mam aktualnie żadnych błędów, oprócz żarówki. Proszę o jakieś wskazówki co może być przyczyną takiego zachowania auta, ponieważ nie chcę w ciemno wydać kupę kasy na regenerację turbiny.

Dzięki i pozdrawiam.
    Zrób logi ciśnienia doładowania podczas przyśpieszania. Poczytaj na forum - tyle razy już to analizowałem i pisałem jak robić logi (co i jak) że naprawdę już mnie ręce bolą. Opcja szukaj naprawdę działa (możesz przefiltrować tak żeby znaleźć moje posty). Pozdrawiam

nafcio
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie,
    dzięki za wszelkie wskazówki. Dodam, że filtr stożkowy w mojej Alfie założony został ze względów finansowych, po prostu puszka zwykłego filtra była połamana i nieszczelna, a że taniej wychodził stożek niż nowa puszka został założony.
    Chciałem jednak napisać, że kupiłem kabelek na allegro i jak przyjdzie to postaram się zrobić jakieś logi i wrzucić.

Mieszka w
    Gliwice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał nafcio Zobacz post
    Witam ponownie,
    dzięki za wszelkie wskazówki. Dodam, że filtr stożkowy w mojej Alfie założony został ze względów finansowych, po prostu puszka zwykłego filtra była połamana i nieszczelna, a że taniej wychodził stożek niż nowa puszka został założony.
    Chciałem jednak napisać, że kupiłem kabelek na allegro i jak przyjdzie to postaram się zrobić jakieś logi i wrzucić.
    Ok to wrzuć logi to może coś ocenimy a co do filtra to jednak lepiej by było żebyś wrzucił używaną oryginalną puszkę i filtr, bo jak już kolega wyżej pisał silnik wysokoprężny jednak potrzebuje trochę tego powietrza a nie wierzę żebyś na tyle często owy filtr czyścił i nasączał ustrojstwami do filtrów. Wyjdzie na lepiej dla ciebie i twojego silnika. Pozdrawiam

nafcio
    Gość

Domyślnie

Witam,
    zrobiłem logi na "czuja" w dwóch przejazdach i z różnymi parametrami pomiaru. Mam nadzieję, że da się z nich coś wywnioskować. Z góry dziękuję za wszelkie informacje i sugestie.
    Linki do logów:
    http://uploading.com/files/d4c9f225/par1.zip/
    http://uploading.com/files/23f312ec/par2.zip/