Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Wahacz górny lewy

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    A po co robić zbieżność? i nie warto wymieniać parami jeżeli jeden jest dobry
    Właśnie jak to jest z tą zbieżnością po wymianie górnego wahacza. ASO AR w Bytomiu twierdziło, że nie ma potrzeby robienia zbieżności, a ASO w Katowicach, że trzeba robić.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie TRW on board

Jestem po wymianie na nowego TRW,zawieszenie się usztywniło i jedzie się ok. Tyle że słychać jednak jakiś stuk jak cofam. Tak jak wtedy przed wymianą. Chyba coś innego jeszcze tam puka. Wahacz górny był już nieźle zużyty i należała mu się wymiana. Kierując autem nie ma żadnego ściągania na żadną stronę, jednakże chciał bym się spytać, czy robienie zbieżności ma sens w takim wypadku, jak nie zauważyłem żadnych niepożądanych objawów? Jeszcze jutro pojeżdżę i zaobserwuję jak to się dociera

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC06940.jpg
Wyświetleń:	92
Rozmiar:	103.6 KB
ID:	56800Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC06943.jpg
Wyświetleń:	1385
Rozmiar:	97.5 KB
ID:	56801

Użytkownik Świeżak Avatar MISSIEKS
    Mieszka w
    ZEBRZYDOWICE, WADOWICE
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4 JTDM Q4 - jest, ALFA 156 SW FL 1.9 JTD 115 - była

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    jednakże chciał bym się spytać, czy robienie zbieżności ma sens w takim wypadku, jak nie zauważyłem żadnych niepożądanych objawów?
    W piątek również wymieniałem górne wahacze, w poniedziałek pojechałem na zbieżność i przód był rozjechany. Tak więc radziłbym jechać sprawdzić. Szkoda opon.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Ale na pewno był już rozjechany przed wymianą a nie z powodu wymiany

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Raczej mało prawdopodobne, żeby zmiana górnego wahacza mogła rozjechać zbieżność.
    Wahacz jest mały i nawet gdyby był minimalnie dłuższy lub krótszy to nie mialoby znaczenia dla zbieżności, co najwyżej na kąt pochylenia koła.
    Zbieżność może się najbardziej rozjechać przy grzebaniu na drążkach i końcówkach drążków kierowniczych.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie

Jestem po wymianie na nowego TRW,zawieszenie się usztywniło i jedzie się ok. Tyle że słychać jednak jakiś stuk jak cofam. Tak jak wtedy przed wymianą. Chyba coś innego jeszcze tam puka. Wahacz górny był już nieźle zużyty i należała mu się wymiana.
    Prawdopodobnie w dolnym wahaczu tuleje też już się kończą, a wypadało by przyglądnąć się też gumom na drążku stabilizatora przedniego. Po tym uderzeniu lewym kołem, o którym pisałeś najbardziej ucierpiał wahacz górny, który musi sporo znieść, ale dolny też odcierpiał swoje, dlatego niedługo może być do roboty.

Kierując autem nie ma żadnego ściągania na żadną stronę, jednakże chciał bym się spytać, czy robienie zbieżności ma sens w takim wypadku, jak nie zauważyłem żadnych niepożądanych objawów? Jeszcze jutro pojeżdżę i zaobserwuję jak to się dociera
    Ze zbieżnością jest różnie, dlatego niektórzy jej nie robią po wymianie wahacza górnego i nie widzą negatywnych skutków, a inni robią, bo ścina im opony od wewnątrz. Zbieżność nie jest tania, więc dlatego warto zawieszenie robić od razu kompleksowo, żeby po każdym wymienionym elemencie jej nie ustawiać.

Jeśli geometria lewego koła się choć lekko przestawiła, zauważysz to na oponie po kilku tys. km, a wówczas do roboty zbieżność i nowa para balonów na przód (ja tak miałem swego czasu niestety, tyle, że po wymianie zawiechy początkowo źle mi ustawiono zbieżność).

Pozdrawiam,

Użytkownik Świeżak Avatar MISSIEKS
    Mieszka w
    ZEBRZYDOWICE, WADOWICE
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4 JTDM Q4 - jest, ALFA 156 SW FL 1.9 JTD 115 - była

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    Ale na pewno był już rozjechany przed wymianą a nie z powodu wymiany
    Nie sądzę aby przed wymianą przód był rozjechany, tym bardziej, że był sprawdzany nie tak dawno. A przy wymianie górnego wahacza rusza się praktycznie całym zawieszeniem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Nic się nie rusza- wymienia się wahacz, pozostałe zawieszenie zostaje tak jak było.
    Za to fachowcy od zbieżności lubią robić różne numery.
    Najlepiej byłoby to sprawdzić ustawiając zbieżność w jednym warsztacie i zaraz potem jechać do innego. Założę się, że w ponad 50% przypadków okazałoby się, że zbieżność jest źle ustawiona i trzeba ją na nowo ustawiać.
    Bo wtedy kasuje się delikwenta odpowiednio więcej.
    Jak nie zdziera opon to najlepiej nic nie grzebać - szkoda kasy.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

SGO240 DOBRZE PRAWI
    Cytat Napisał MISSIEKS Zobacz post
    A przy wymianie górnego wahacza rusza się praktycznie całym zawieszeniem

Szczególnie na dziurach

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia