Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

janio
    Gość

Domyślnie

A, nie zauważyłeś, że jest specjalny wątek dotyczący rozkodowywania VIN - ups sorki, ale może skuteczniej byłoby na priv

Użytkownik Rowerzysta Avatar kaidrol
    Mieszka w
    SO XXXXH
    Auto
    AR 159 sedan 1,9 8V 120km

Domyślnie

panowie, znacie jakies rzetelne firmy zajmujace sie sprowadzaniem aut z belgii/wloch lub zajmujace sie wyjazdami do tych krajow, poniewaz szukam AR 159 120km sedan, ale oferty u naszych sprzedawcow w komisach sa czasami smieszne, a od prywaciarzy ogloszenia bardzo rzadko sie zdarzaja. Mój budzet to okolo 38 tys.
    Ogladalem ostatnio AR w skorze sprowadzana z belgii auto z przebiegiem 130 tys (ostatni wpis po roku 70 tys przebiegu), skora w srodku, klima manual i auto kosztowalo 34 tys, to ile musialo kosztowac zeby sie oplacalo sprowadzic z 26 tys ? Wiec albo bylo rozwalone, albo mialo przebieg 300 tys, cudów nie ma.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    A, nie zauważyłeś, że jest specjalny wątek dotyczący rozkodowywania VIN - ups sorki, ale może skuteczniej byłoby na priv
    to do mnie?? - hej co Wy się uwzięliście ja żadnego Vinu nie chcę rozkodować! grzdylu mnie źle zrozumiał i poszło... (wiem, że jest wątek, już raz mi się przydał)

ps. @grzdylu: chłopak rok szukał?! to widze, ze mam prze#$#$ne :/ no cóż, więc statystycznie mam szansę w przyszłe wakacje pojeździć

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

garret ja też szukałem swojej 159 przeszło 8 miesięcy oglądając przez ten czas około 20 egzemplarzy...może byłem wybredny, ale miałem jasne i nie przekraczalne warunki brzegowe

---------- Post added at 10:30 ---------- Previous post was at 10:29 ----------

Cytat Napisał kaidrol Zobacz post
    panowie, znacie jakies rzetelne firmy zajmujace sie sprowadzaniem aut z belgii/wloch lub zajmujace sie wyjazdami do tych krajow, poniewaz szukam AR 159 120km sedan, ale oferty u naszych sprzedawcow w komisach sa czasami smieszne, a od prywaciarzy ogloszenia bardzo rzadko sie zdarzaja. Mój budzet to okolo 38 tys.
    Ogladalem ostatnio AR w skorze sprowadzana z belgii auto z przebiegiem 130 tys (ostatni wpis po roku 70 tys przebiegu), skora w srodku, klima manual i auto kosztowalo 34 tys, to ile musialo kosztowac zeby sie oplacalo sprowadzic z 26 tys ? Wiec albo bylo rozwalone, albo mialo przebieg 300 tys, cudów nie ma.
    nie chcę robić reklamy ale ja swoją 159 kupowałem w Częstochowie w www.superalfa.pl. Mi Pan Robert praktycznie podstawił auto na zamówienie
    Born to be wild.

Użytkownik Znawca Avatar Paweł_
    Auto
    Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał garret Zobacz post
    więc statystycznie mam szansę w przyszłe wakacje pojeździć
    każdy przypadek jest inny ja swojej szukałem równe 2miesiące
    Who's the evil man, who's the righteous man, and who's the shepherd???

janio
    Gość

Domyślnie

to do mnie?? - hej co Wy się uwzięliście ja żadnego Vinu nie chcę rozkodować! grzdylu mnie źle zrozumiał i poszło... (wiem, że jest wątek, już raz mi się przydał)

ps. @grzdylu: chłopak rok szukał?! to widze, ze mam prze#$#$ne :/ no cóż, więc statystycznie mam szansę w przyszłe wakacje pojeździć
    Jak doczytałem, o co chodzi, nie chciałem po prostu usuwać całego wpisy, a więc dopisałem przeprosiny

---------- Post added at 10:14 ---------- Previous post was at 09:52 ----------

Ja, szukając Alfiszonka również, za sprawą ogłoszenia trafiłem do Częstochowy, ale do całkiem innego komisu, tyle, że mieli tam kilka Alf, głównie 147. W ogłoszeniu, tradycyjnie było "full wypas", bezwypadkowa, z zewnątrz i wewnątrz w idealnym stanie, sprowadzona, niezarejestrowana. W piątek zadzwoniłem do gościa, wszystko potwierdził, a więc umówiłem się z nim na sobotę - to był JTD 150 KM - powiedziałem mu, że będę rano, żeby nie odpalał samochodu, bo sam chcę zimny odpalić. Ok, zajeżdżamy rano, deszcz leje jak z cebra, ale cóż, trzeba się poświęcić - wchodzimy na plac, widzę alfiszona... widzę, ale co gorsza słyszę, bo silnik odpalony. Pytam sprzedawcę (złoty łańcuch na szyi i takiż na ręce) dlaczego odpalony, a bo byli przed chwilą klienci i zażyczyli sobie żeby odpalić (jest chwila po otwarciu komisu i od rana leje deszcz), no dobra jedziemy dalej z tym koksem. Oglądamy... cały prawy bok przerysowany, tak jakby ktoś zahaczył o słupek i tak pociągnął po całości, tylny zderzak jeszcze pachnie lakierem - nawet nie wyciągamy grubościomierza, bo nie ma to najmniejszego sensu, ale ciągniemy temat, książka serwisowa, wszystkie przeglądy powpisywane i podbite jedną pieczątką, nawet nie chciało im się jakoś ich zróżnicować - nic, tak, jakby przystawione kilka dni wcześniej, wpisy jednym kolorem długopisu. Na pieczątkach "serwisu" żadnych danych adresowych, żadnych numerów telefonu, tylko jakaś wydumana nazwa firmy - wpisuję w google - brak odnośników, no dobra, ciągniemy dalej tę farsę. Sprzedawca mówi, że zakupiona od pierwszego właściciela, a więc czytamy wpis w książce (po niemiecku) - Szkoła Nauki Jazdy - pytam co to za g..., a on mi na to, że na pewno właściciel tej szkoły, chcąc uniknąć płacenia podatku, kupił dla siebie samochód na firmę, brniemy dalej - kolega poszedł do alfy i znalazł dziury po dodatkowych pedałach dla instruktora, a sprzedawca na to, że powinniśmy się cieszyć, że z nauki jazdy, bo takie samochody muszą w Niemczech (samochód był sprowadzony z Niemiec) przechodzić bardzo rygorystyczne przeglądy - ręce i szczęki nam opadły - zrobiliśmy sobie ponad 300 km wycieczkę do "świętego miasta"

Użytkownik Rowerzysta Avatar SebaStol
    Mieszka w
    Łódź/Almelo
    Auto
    159 SW 1.9 jtdm 16V 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał kaidrol Zobacz post
    Jeżeli chodzi o samochody z Belgii czy Holandii, to pewniejsze są te z NL. Chociażby NAP (nationale auto pas), czyli certyfikat przebiegu auta. 159 z 2006 roku kupisz tu (NL) już od 5000 euro z przebiegiem ponad 200 tys km. Trzy dni temu sprzedała się 159 SW 120 KM z 2006 z przebiegiem coś koło 178 tys. w podstawowej wersji (manualna klima) za 4950 euro.

Użytkownik Ogier Avatar Lukasz78
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    BMW 520d/177KM LCI 2008

Domyślnie

Czy znasz faktyczny stan Alf które się tak sprzedają w okolicach 5tki, jakie wyposażenie?. Patrząc na kolor blach twojego avatara, rozumiem czemu twoim zdaniem lepsza jest Holandia.Dwie włoszki przyprowadziłem z Belgi, jedną z NL z każdej byłem zadowolony bo wiedziałem czego szukam i jak mam szukać. Wszystkie wyszukałem osobiście. Nie ma większego znaczenia czy kupujesz z BE czy NL ważne w jakim jest stanie i za ile a nie tylko za ile. Handlarze w obydwu krajach nastawili się na wciskanie masowego, zjeżdżonego "szitu" Polakom, Ukraińcom, Ruskim, Czechom i Turasom. Wszędzie obowiązuje jednak ta sama zasada:"G" płaszisz "G" masz.Standard cena w BE/NL za ten rocznik to 7-8,5 tys. za modele z rocznika 2006/2007. I teraz dorzucając koszt opłat, lawety + wymiany standardowe należy do średniej dla Polaka doliczyć jeszcze jakieś 500Euro..Wystarczy popatrzeć na alledrogo ile igiełek jest w cenach niemalże "dumpingowych" wobec ofert z BE czy NL.Zadbane modele zawsze trzymają cene. W Belgii kilometry potwierdza Carpass. Całe szczęście - gówno go sobie mogą handlarze podrobić
    Ostatnio edytowane przez Lukasz78 ; 25-05-2012 o 14:06

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

Cytat Napisał Lukasz78 Zobacz post
    (...)Zadbane modele zawsze trzymają cene
    Klienci powoli zaczynają to kumać, często tu na forum pada też "Za taką cenę? Bita. Nie jedź szkoda czasu.". I jaki jest efekt? - handlarze wystawiają bite z większą ceną żeby było wrażenie, że autko w lepszym stanie. Ja już nie wierzę w żadne reguły w tym biznesie.

Dopóki ludki nie pokupują sobie mierników, nie spędzą paru tygodni na necie szperając co i jak, i będą jeździć setki km po 4 letnią AR159 za 25k święcie przekonani, że w świetnym stanie po niepalącym Helmucie 60+ to będzie jak jest.

Sam siedzę i czytam to forum już z miesiąc. Śmiejcie - się mam listę na dwie strony na co zwracać uwagę (żeby nic mi nie uciekło) i jak jadę to punkt po punkcie odhaczam. W d.. mam czy handlarz ma polew. Z gościem w ogóle nie gadam bo po co? - najwyżej o pogodzie. Jak jeszcze wyjmę miernik to od razu po reakcji handlarza wiem czy warto w ogóle patrzeć dalej. Dwa dni temu jeden koleś już po 3-4 minutach ewidentnie chciał się mnie pozbyć, że "sorry, bo musi jechać gdzieś" - i bardzo dobrze, zaoszczędziłem czas. Będę szukał masę czasu - wiem. Ale w końcu znajdę uczciwego i zapłacę mu uczciwą kasę Albo i nie.. i kupię nową Octavię i umrę z nudów

janio
    Gość

Domyślnie

Klienci powoli zaczynają to kumać, często tu na forum pada też "Za taką cenę? Bita. Nie jedź szkoda czasu.". I jaki jest efekt? - handlarze wystawiają bite z większą ceną żeby było wrażenie, że autko w lepszym stanie. Ja już nie wierzę w żadne reguły w tym biznesie.

Dopóki ludki nie pokupują sobie mierników, nie spędzą paru tygodni na necie szperając co i jak, i będą jeździć setki km po 4 letnią AR159 za 25k święcie przekonani, że w świetnym stanie po niepalącym Helmucie 60+ to będzie jak jest.

Sam siedzę i czytam to forum już z miesiąc. Śmiejcie - się mam listę na dwie strony na co zwracać uwagę (żeby nic mi nie uciekło) i jak jadę to punkt po punkcie odhaczam. W d.. mam czy handlarz ma polew. Z gościem w ogóle nie gadam bo po co? - najwyżej o pogodzie. Jak jeszcze wyjmę miernik to od razu po reakcji handlarza wiem czy warto w ogóle patrzeć dalej. Dwa dni temu jeden koleś już po 3-4 minutach ewidentnie chciał się mnie pozbyć, że "sorry, bo musi jechać gdzieś" - i bardzo dobrze, zaoszczędziłem czas. Będę szukał masę czasu - wiem. Ale w końcu znajdę uczciwego i zapłacę mu uczciwą kasę Albo i nie.. i kupię nową Octavię i umrę z nudów
    Masz rację, grunt to zimna krew i brak "parcia", ja szukałem przez dobre dwa lata, ale powiedziałem, jak zwykle zresztą, że ja nie chcę "jakiejś Alfy", ja chce "swoja Alfę" - cierpliwość, zarówno przy poprzednich samochodach, jak i przy tym została całkowicie wynagrodzona. Ile miałem frajdy z przekomarzaniem się z jednym "anglikiem", który chciał mi przysłać Alfę do obejrzenia - już nawet dostałem monit z "firmy spedycyjnej", która jakoby ładowała Alfiszona na prom, to tylko ja wiem