Jakie zmiany należałoby wprowadzić aby poprawić zachowanie samochodu, obniżyć poziom podsterowności podczas pokonywania zakrętu?
Zawieszenie bez luzów, amorki wymienione, wszystko seria.
Jakie zmiany należałoby wprowadzić aby poprawić zachowanie samochodu, obniżyć poziom podsterowności podczas pokonywania zakrętu?
Zawieszenie bez luzów, amorki wymienione, wszystko seria.
Wyrzucić przedni stabilizator, wtedy będzie nadsterownyto tak żartem, a na serio to ciężko z tym walczyć - akumulator do bagażnika minimalnie poprawi sytuacje?
Może poprawi, ale nie odczuwalnie.
Grubszy stabilizator na przód i tył? na sam przód? na sam tył?
Na serii nie da się nic poprawić, sztywniejsze zawieszenie dało by radę
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
ja kompletuje teraz zawiechę z wersji formula bo tam przedni stab ma 23 mm, tylni 19 a sprężyny są grubsze chyba o 1 mm. Formula odczuwalnie lepiej jeździ tylko tam jest lekki silnik i nie wiem czy takie zmiany coś dadzą przy v6.
Przenieść silnik za kierowcę i dać napęd na tył
A tak na poważnie to stabilizatory i rozpórka powinny poprawić sytuację.
No racja. Ja w jtd wrzuciłem na tył Koni sport ustawione na ~60% i muszę powiedzieć że alfa jeździ zupełnie inaczej niż na serii, stała troszkę bardziej nerwowa, próg podsterowności przesunął się na korzyść, ale nie jest to idealne rozwiązanie bo tył na większych nierównościach zaczyna sobie podskakiwać, szczególnie bez tylnej kanapy i 1/4 zbiornika... 215/40ZR16 też pomaga.
Z tymi stabilizatorami z formuły fajny pomysł. Rozpórka czeka na montaż.
Wstaw Q4
A tak na serio to jak będzie rozpórka to gwint? 155 ma dość wysoko środek ciężkości, można by pomyślec nad jego obniżeniem, dużo też robia opony, co masz teraz na kołach?