Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: turbina a deszcz

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Trzebaby miec ogromnego pecha, zeby to sie stalo. Poza tym przez wieksze kaluze przejezdza sie b powoli ze wzgledu na inne niebezpieczenstwa. Turbo mozna zabezpieczyc tym: http://allegro.pl/tasma-termoizolacy...331230041.html lub tym: http://allegro.pl/thermo-tec-oslona-...313589631.html , wtedy nic mu sie nie stanie + dojdzie pare plusow tego rozwiazania.
    Krajcok
    GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
    XKR 4.0 V8 kompressor

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Ludzie, nie porównywać zachowania tarczy ,do obudowy turbo.
    Są to dwa zupełnie inne materiały .
    Kolejna sprawa , jak wiecie Turbo się rozgrzewa i sie schładza, jak nie pracuje silnik Więc struktura materiału jest przystosowana do jego pracy

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mmax88
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

Materiał jest przystosowany do zmian temperatury, ale nie tak nagłych - pogadaj z ludźmi pracującymi na hutach przy hartowaniu dużych elementów, jakie mają pełne gacie przy niektórych materiałach Uwierz mi, jestem inżynierem materiałowcem, naprężenia wywołane nagłymi zmianami temperatury są bardzo niebezpieczne.

Niemniej jednak trzeba pamiętać, że ta kałuża musiałaby być naprawdę duża, bo ilość wody padającej na turbinę musiałaby byś spora

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał Dziaru Zobacz post
    Ludzie, nie porównywać zachowania tarczy ,do obudowy turbo.
    Są to dwa zupełnie inne materiały .
    Kolejna sprawa , jak wiecie Turbo się rozgrzewa i sie schładza, jak nie pracuje silnik Więc struktura materiału jest przystosowana do jego pracy
    Zupełnie inne materiały? A czasem zarówno większość tarcz jak i obudów turbosprężarek nie jest wykonana z zeliwa? Wiadomo same stopy mogą sie róznić składem ale nie jest to "zupełnie inny materiał"

Po za tym tarcze to też się przypadkiem nie nagrzewają i schładzają? Wszystko jest ok do czasu aż nagrzewanie i schładzanie następuje powoli, a co innego gdy rozgrzana turbina nagle zostanie schłodzona tak jak mmax88 napisał.

Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Zupełnie inne materiały? A czasem zarówno większość tarcz jak i obudów turbosprężarek nie jest wykonana z zeliwa? Wiadomo same stopy mogą sie róznić składem ale nie jest to "zupełnie inny materiał"
    Wszelkiego rodzaju stopy żelaza (żeliwa, stale, staliwa itp.) mogą się bardzo znacznie różnić między sobą dzięki nie tylko składowi chemicznemu, ale też obróbce cieplnej - dlatego na AGH są oddzielne wydziały - jeden zajmuje się głównie stalami (mój), a drugi stopami metali nieżelaznych. Więc to, że oba elementy są wykonane z żeliwa nie oznacza, że nie mogą mieć bardzo różnych własności.

Ja bym bardziej rozpatrywał kształt elementu oraz skład chemiczny - nieraz dodatek pewnych pierwiastków (głównie kobaltu) powoduje znaczne zwiększenie przewodności cieplnej stali, żeliwa, przez co szybkie chłodzenie nie powoduje żadnych problemów. Nie wiem dokładnie z jakich wykonuje się te elementy, więc ciężko mi powiedzieć. Natomiast oba elementy mają zupełnie różny kształt, grubość itp, to też ma spore znaczenie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Ja raz wjechałem w kałużę IVECO i pękła rura od dolotu, rozerwało ją. Nie wiem czemu

Pozdrawiam

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

Właśnie dlatego, że była zapewne bardzo mocno rozgrzana i po wjechaniu w kałużę polała się na nią woda, która bardzo szybko odbiera ciepło. Spowodowało to powstanie dużej różnicy temperatury w różnych miejscach rury. Jak wiadomo metale i ich stopy podlegają rozszerzalności cieplnej, więc w niektórych miejscach materiał nagle się skurczył, co spowodowało powstanie dużych naprężeń w materiale, które lokalnie przekraczały wytrzymałość materiału - przez co powstało pęknięcie. Mam nadzieję, że teraz rozumiesz

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Mam nadzieję, że rozumiesz, że rura była gumowa

Pozdrawiam

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

To trochę zmienia sytuację

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Alfa 159

Domyślnie

jakieś 5 lat temu to przechodziłem, przejechałem czy też wjechałem w kałuże, na słabo oświetlonych odcinkach w nocy kałuży nie zauważysz a jak już to za późno.

Silnik, turbo, o zawieszeniu nie wspomnę, złom, samochód do kasacji ze względu na uszkodzenia.