Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: [147] Panel sterowania nawiewem - ręczny

yohnell
    Gość

Domyślnie [147] Panel sterowania nawiewem - ręczny

Witam, kolegów i koleżanki. Mam problem z panelem do sterowania nawiewem i klimatyzacją. Mówię o modelu ręcznym. Wszystko działa, moc nawiewu, zmiana kierunku nawiewu (nogi, szyba etc), uruchamiana jest klimatyzacja, zmiana na obieg wewnętrzny.
    Jedna rzecz nie działa, cały czas jest ustawione grzanie na ciepło, mój wniosek to nie zostaje przesunięta przesłona powietrza zimnego-ciepłego. Gdy byłem na warsztacie powiedzieli że panel do wymiany, ale moje pytanie czy ktoś się z tym nie spotkał i czy nie da się zaoszczędzić tych 300zł ?
    Z góry dziękuję za pomoc.

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Jeśli dobrze myślę to pokrętło powinno sterować klapką która otwiera ciepłe i zimne powietrze. Może tam coś siadło.
    Jeśli byś miał kogoś z tym sterowaniem ręcznym to warto przełożyć i sprawdzić.

yohnell
    Gość

Domyślnie

No właśnie nikogo nie mam. może ktoś ze Szczecina by się zadeklarował. Rozebrałem cały panel, pełna eletronika. Dziwne że w pokrętle jest włącznik klimy który działa. Ah, no i w innym poście czytałem że jak żarówki są przepalone to mogą być cyrki. Na trzy podświetlające pokrętła, jedna jest dobra. Wymontowanie ich wszystkich czy zamienienie kolejności nic nie daje.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Ja bym na Twoim miejscu rozebrał panel bo może zwyczajnie nie ma styku gdzieś i dlatego sterowanie nie działa.

yohnell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Ja bym na Twoim miejscu rozebrał panel bo może zwyczajnie nie ma styku gdzieś i dlatego sterowanie nie działa.
    No rozebrałem, ale tak na elektro się nie znam. Na pokrętle jest blaszka i ona przechodzi pomiędzy czymś na wzór podwójnej zworki, na niej też jest blaszka. Prawdopodobnie może nie być styku, kwestia czy da się to naprawić

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

A porób zdjęcia. Może coś zobaczymy.
    Żarówki napewno nic nie mają z tym wspólnego. Jeździł poprzedni właściciel jakiś czas bez 3 ja ok miesiąca i przelutowałem na LED więc nie mam oryginalnych i nadal nic. Więc uważam że nie w tym wina.
    Pisz w dziale kujawsko pomorskiego że potrzebujesz pomocy.

Użytkownik Świeżak Avatar rprzemekr
    Mieszka w
    Rybnik ŚLĄSK
    Auto
    Jest Fiat Bravo Sport 1.4t-jet 150km Była Alfa Romeo 147 1,9JTD 2005

Domyślnie

Witam

Mam ten sam problem co kolega a mianowicie:
    Załącznik 59530
    Otwierałem to ale nic ciekawego tam nie znalazłem jakaś płytka drukowana (na elekto się nie znam)przeczyściłem wszystkie styki i wtyki i dalej nic

Szukałem nowego panela na allegro ale ceny są kosmiczne!!!

Żeby manualny panel kosztował od 300 do 450 zł a automatyczny już od 60 zł kupie to chyba lekka przesada
    zna się może ktoś na tym a może spotkał się z tym problemem

Moze da się to jakoś naprawić???

czekam na jakieś sugestie sam sprubuje jeszcze czegoś poszukać na forum

z góry wielkie dzięki

pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115 KM

Domyślnie

Standardowa awaria w Alfie z manualną klimą. Wałkowane wielokrotnie. Patenty z czyszczeniem styków i wydmuchiwaniem kurzu można włożyć między bajki. Wymiana na nowy lub używkę w cenie ok. 300-400 zł. Cena to pierwszy problem, ale dostać takie "cuś" to już zupełnie inna historia Po wymianie konieczne podłączenie do kompa na okoliczność migającego wskaźnika kilometrów. Acha... brak podświetlenia nie ma z tym nic wspólnego.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Nowy Targ
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.75 TBI TI

Domyślnie

A ja bym się nie do końca zgodził z Cannarisem. U mnie po wyciągnięciu przepalonej żarówki właśnie przestało działać pierwsze pokrętło, to od nawiewu zimne-ciepłe. Po włożeniu żarówki zaczęło działać.....W życiu bym w to co właśnie napisałem nie uwierzył gdyby nie przydarzyłoby mi się to osobiście. Co więcej, musiałem dwa razy tą żarówkę wykręcać i wkręcać, bo brat mi nie wierzył, że takie coś jest możliwe i musiałem mu to na żywo pokazać. Po prostu Alfa. W tym samochodzie nic mnie nie zadziwi heh Ale i tak jest the best.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Pytanie na pewno z gatunku bardzo głupich, ale co tam: a czy dałoby radę przerobić klime manualną na climatronic?