Odcięcie powinno się załączać dopiero na 7280 obrotów, przynajmniej w dwulitrówce...
Odcięcie powinno się załączać dopiero na 7280 obrotów, przynajmniej w dwulitrówce...
To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...
AR 156 2.0 TS - była i jest dalej w rodzinie
AR GT 1.9 jtd powered by Rperformance
No więc zrobiłem pomiary programem biorącym dane z gps. Nie wiem na ile jest wiarygodny ale jestem rozczarowany. Na 2 biegu z popiskiem opon oczywiście przyśpieszam do setki licznikowej i zaraz po jej osiągnięciu trzeba wkladać trojkę bo odcina zapłon jak wskazówka przekracza czerwone pole obrotomierza.
Koła w rozmiarze fabrycznym i ciśnienie po 2.1Bara. Przekłamanie jest o kilka km. wg. GPS, ktory wymaga włożenie niestety 3 biegu by zaliczyć setkę. Traci się na tym niestety 2 sekundy.Na samym odcięciu zapłony tracimy przynajmniej sekundę gdzie dodatkowo w tym momencie samochód jest przyhamowany.
Wychodzi na to że lepiej na odcięcie nie czekać i gdzieś przy 80 wkładać 3 bieg.
Może ktoś przetestuje 1.8 czy przekracza mu na dwójce setkę, uwzględniając przekłamanie licznika jeśli ma koła nie wymiarowe.
Test robiłem pod wiatr,który dziasiaj dobrze wieje, ale nie wiem czy jest to mocno istotne. Pedał gazu nie wciskalem w podłogę, bo jakoś nie pomyślałem.Tylko jak to się mówi, z wyczuciem.Przy ruszaniu pisk opon bo inaczej coś nie wychodziło.
W 2.0 ts odcina 7200-7400 najlepie ciagnąc do 6500-6800 przy dobrej zmianie biegu obr nie powinny spaśc poniżej 500obr ale najwazniejszy jest start ja puszczam płynnie sprzęgło przy około 3200-3500obr lekko przytrzymując ręczny a wynik ponizej 8.5s to reguła z tym ze próbuje ten styl rzadko.pozdr
Hej Tomkap
Dzisiaj sprawdziłem jak to jest w mojej AR.
No więc osiągnąłem licznikowe 100km/h na II biegu bez żadnych problemów, przy czym zaraz nastąpiło odcięcie zapłonu.
Opony mam bynajmniej nie seryjne, bo rozmiarowo to GTAczyli: 225/45/17
Dodam jeszcze, że czuć te 140 koników. Frajda nieziemska.
Niestety nie mam żadnego urządzenia typu GPS, by to zweryfikować. Myślę jednak, że moje 100km/h było bardziej prawdopodobne ze względu na większy obwód kół, dzięki czemu przekłamanie licznika jest nieco mniejsze.
Pozdrawiam.
- Rafał
Hej
Już myslełem że tylko moja Alfa to potrafiNa kołach fabrycznych licznikowe 100 to wg. różnych programów GPS 98. Więc przekłamanie nie jest duże. Jeśli Ty masz większy obwód to setkę miałeś na pewno.
Koniki faktycznie czuć fajnie. Ciągną do setki i nie wiem co by było gdyby nie odcięcie
Cieakwiło mnie jak jest u innych, bo to dobry test sprawności naszych silników.
Więc u nas jest OKNapisał tomkap
No chyba, że ktoś powie, że na II biegu osiągnie większą prędkość... W co jednak wątpię. Mnie zastanawia to czy np. w 2.0 T.S. będzie tak samo. Pewnie szybciej osiągnie się 100km/h, ale czy prędkość max na II biegu będzie taka sama jak w 1.8. Myślę, że tak, no chyba, że skrzynia biegów jest inaczej zestopniowana.
Pozdrawiam.
- Rafał
u mnie setka 2 biegu przy około 6300obr/
Po ostatniej drobnej naprawie (opisane w innym poscie) przyszedł czas na testy. A więc…. 99+ Power Racing na pokładzie a, wynik poniżej:
http://pl.youtube.com/watch?v=bVx2bEo5Gd8
Moim zdaniem zaczyna się w 5 sekundzie, kończy w 13, czyli daje jakieś… 8 sekund. :-)
A wy jak to widzicie? :-)
Piękny widok. Do setki na drugim biegu, potem tuż przed odcięciem paliwa trójka.
Kierowca musi mieć wprawę bo pięknie ruszył bez pisku, a z wykorzystaniem całej mocy. Biegi także wkladane bardzo szybko.
Może mała recepta na ten startMi bez pisku jakoś nie wychodziło i jeszcze na drugim biegu mam piśnięcie. No i jak nagrać cos takiego.. Nic się obraz nie telepie
![]()
Hehehe... ale ślicznie napisane! :-) Co ciekawe... to było pierwsze ujęcie, w sumie na test, stąd dokłądnie 100 nie widać, ale start właśnie się udal najlepiej. Następne dwa były już gorsze... paliwo się zaczeło kończyć i tak o to zostało.
Recepta na start? Hmm... to chyba zależy od sprzegła. U mnie lapie bardzo nisko i po prostu mam już wyczucie jak je puszczać delikatnie. Tak, słowo "delikatność" jest tu chyba kluczem. :-)
Recepta na nagranie? Odpowiedni telefon... pasujący prosto w prędkościomierz! :mrgreen: Patent własny i jak widać sprawdzony.![]()