Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: 147 - komputer sypie błędami

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    W-wa/Sieradz
    Auto
    147 1.9 16V 2006r

Domyślnie 147 - komputer sypie błędami

Dzień dobry, cześć i czołem.
    Od trzech dni jestem nowym, szczęśliwym posiadaczem czarnej Belli 147 1.9 16V (2006r). I teraz pytanie czy faktycznie szczęście jest uzasadnione...
    W dniu zakupu wszystko było ok, byłem w ASO - powiedzieli co trzeba zrobić - same mechaniczne sprawy. Na końcu okazało się, że filtr EGR może być niedługo do wymiany (po skasowaniu błędu w komputerze, drugi raz im się nie pojawił). Następnego dnia miałem duuży problem z odpaleniem auta. Najpierw immobiliser blokował kluczyk, jak już udało się przekręcić - więrcił, wiercił, ale nie odpalał. Na komputerze pojawiały się następujące komunikaty (piszę z pamięci): "oil max level" i "antipollution filter clogged". Po paru minutach odpalił i pojechałem. Następnego dnia mam jechać w 200km trasę. Próby odpalania spełzły na niczym przez jakieś 30 minut (znowu immobiliser failure lub anitpollution system clogged) Poczytałem co nieco, i doszedłem do wniosku, że może problem z akumulatorem (ale wszystko co elektryczne działało bez zarzutu) i chciałem sprawdzić klemy. Zanim to zrobiłem odpalił jak marzenie - po pierwszym przekręceniu. problem z filtrem doczytałem, że trzeba mu pomoć się oczyścić jadąc przez 10km na obrotach ok 3,5k. tak też zrobiłem. 200km przejechałem pięknie (nie tracił mocy, słowem wszystko grało). Na miejscu po 5 minutowej przerwie odpalam od nowa (już bez błędu o filtrze, i nawet za pierwszym razem) zapaliła się kontrolka świateł - obszedłem auto dookoła - wszystko świeci więc jadę do domu.
    Dzisiaj powrót 200km - przy przekręceniu kluczyka znowu filtr, ale odpalił po 3 "obrotach" (że tak to ujmę). W czasie jazdy zapalił mi się komunikat - błędy- ABS, ESR i VDC - bałem się go gasić toteż powoli kontynuowałem jazdę. Po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że auto jedzie pieknie. W drodze tankowanie - po ponownym odpaleniu (tym razem od razu) błędy się nie pojawiły.
    Dziękuję wytrwałym za przeczytanie takiego wypracowania i teraz moje pytanie, zanim pojadę do serwisu: czy mam traktować każdy z błędów poważnie i oddzielnie, czy to może jakaś fanaberia komputera (np słaby akumulator - chociaż roczny) bądź inny problem nie związany z wszystkimi elementami na raz??
    Z góry dziękuję za próby pomocy.
    pozdrawiam

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

dpf'a masz zapchanego i pewnie dostałeś też dolewkę paliwa do oleju stąd komunikat o wysokim poziomie oleju

a te abs itp - coś z czujnikiem może być ( mi czasem też jak przelecę przez tory czy dziury wyskoczą ale po zgaszeniu i odpaleniu już ich nie ma i na kompie potem też ich nie wskazuje )
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 14-05-2012 o 18:25

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

sprawdź aku miernikiem oraz ładowanie po odpaleniu powinno być około 14V
    sprawdź aku np wieczorem i rano przed odpaleniem

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

tu tez masz coś o tym komunikacie
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...r_clogged.html

edit:
    troszkę nie doczytałem że już czytałeś o dpf itp - oops

dopisz skąd jesteś - może ktoś ci podepnie kompa i zobaczy czy masz jakieś błędy z tego abs vdc itp
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 14-05-2012 o 18:29

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    W-wa/Sieradz
    Auto
    147 1.9 16V 2006r

Domyślnie

Sam chyba nie mam jak sprawdzić akumulatora. teraz jestem w Sieradzu. Za tydzień będę w Warszawie, ale nie wiem czy nie dać go do serwisu 'pozakupowego' już teraz bo mam akurat wolne.

a do komputera był podpięty w ASO w ostanią sobotę... nie powiedzieli, że cokolwiek z elektroniki nie chodzi.
    Ostatnio edytowane przez jarek_sdz ; 14-05-2012 o 18:41

Użytkownik Ogier Avatar pewu
    Mieszka w
    Rawa Mazowiecka
    Auto
    AR 147 1.6 TS 120KM 5D 2001r.

Domyślnie

Kolego według mnie zacznij od kupna kabla diagnostycznego. Wtedy na bieżąco będziesz mógł sprawdzać błędy bez jazdy do serwisu i każdorazowej opłaty. Na forum masz kody błędów więc konkretnie będziesz wiedział o co chodzi.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    W-wa/Sieradz
    Auto
    147 1.9 16V 2006r

Domyślnie

A dzisiaj już nie chce w ogóle odpalić.... albo immobiliser blokuje, albo wywala że filtr zapchany... skoro jazda nie pomogła to pozostaje chyba tylko wymiana tego nieszczęsnego EGR?
    A kabel pewnie niedługo kupie, o ile nie zostawię tej Belli w polu ze złości....

---
    A swoją drogą to może większy problem z immobiliserem? Czy immo może w związku z zapchanym egrem nie dac odpalić? bo na 4/5 prób odpalenia jest 'immobiliser failure'.

----
    EDIT: Podmianka akumulatora pomogła. EGR przy okazji też wymienię. Dzięki za sugestie.
    Ostatnio edytowane przez jarek_sdz ; 17-05-2012 o 14:27

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    W-wa/Sieradz
    Auto
    147 1.9 16V 2006r

Domyślnie

Niestety muszę odświeżyć. Po ostatnim naładowaniu akumulatora wszystko zaczęło chodzić bez problemów. Żadnych błędów, odpalanie z miejsca.
    Wczoraj już niestety nie odpalił. Sporo takich historii jest na forum i prawie zawsze wskazuje się akumulator. Już jestem prawie zdecydowany na wymianę, ale może to coś nie tak z alternatorem?
    Ma ktoś może w okolicach Ochoty w Warszawie miernik do aku/alternatora coby się upewnić, że 2 tygodnie po zakupie akumulatora jeszcze raz tyle wydam na alternator? : )

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

miernik możesz kupic najteńszy przykładasz do klemy na zgaszony odczytujesz
    odpalasz i znowu mierzysz
    mi aku padał i tez były błędy imo, abs itd
    po naładowaniu chodził ok a za jakiś czas od nowa akumulator potrafił mieć rano napięcie około 10 czasami 9
    zawsze możesz podjechać pod warsztat dać 5 zł na piwo i ci zmierzą ładowanie to jest jakieś 20 sekund z otwarciem maski
    ahas jak będziesz robił pomiar na odpalonym to najpierw zmierz bez świateł itd
    a potem włącz światła i wszystko co się da i też zmierz
    pozdrawiam

- - - Updated - - -

a o egr to poczytaj tematy o czyszczeniu na forum zaoszczędzisz czasu i kasy

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    W-wa/Sieradz
    Auto
    147 1.9 16V 2006r

Domyślnie

No podjechałbym, ale nie chce odpalić : )

edit:

To ja może sparafrazuje mój poprzedni post:
    Jak już odpalę z kabli, to jak zweryfikować czy to padnięty akumulator czy alternator go nie ładuje w ogóle. To, że za niskie napięcie daje to wiem, bo na razie nie odpala, tylko po której stronie leży problem (szczególnie, że 3 tygodnie temu był w pełni naładowany)

hmm, chyba sobie sam odpowiem? jak już odpalę to wystarczy przejechać się z 20minut i potem spróbować odpalić? Jak odpali to znaczy, że się ładuje?
    Ostatnio edytowane przez jarek_sdz ; 03-06-2012 o 09:08