Dzień dobry, cześć i czołem.
Od trzech dni jestem nowym, szczęśliwym posiadaczem czarnej Belli 147 1.9 16V (2006r). I teraz pytanie czy faktycznie szczęście jest uzasadnione...
W dniu zakupu wszystko było ok, byłem w ASO - powiedzieli co trzeba zrobić - same mechaniczne sprawy. Na końcu okazało się, że filtr EGR może być niedługo do wymiany (po skasowaniu błędu w komputerze, drugi raz im się nie pojawił). Następnego dnia miałem duuży problem z odpaleniem auta. Najpierw immobiliser blokował kluczyk, jak już udało się przekręcić - więrcił, wiercił, ale nie odpalał. Na komputerze pojawiały się następujące komunikaty (piszę z pamięci): "oil max level" i "antipollution filter clogged". Po paru minutach odpalił i pojechałem. Następnego dnia mam jechać w 200km trasę. Próby odpalania spełzły na niczym przez jakieś 30 minut (znowu immobiliser failure lub anitpollution system clogged) Poczytałem co nieco, i doszedłem do wniosku, że może problem z akumulatorem (ale wszystko co elektryczne działało bez zarzutu) i chciałem sprawdzić klemy. Zanim to zrobiłem odpalił jak marzenie - po pierwszym przekręceniu. problem z filtrem doczytałem, że trzeba mu pomoć się oczyścić jadąc przez 10km na obrotach ok 3,5k. tak też zrobiłem. 200km przejechałem pięknie (nie tracił mocy, słowem wszystko grało). Na miejscu po 5 minutowej przerwie odpalam od nowa (już bez błędu o filtrze, i nawet za pierwszym razem) zapaliła się kontrolka świateł - obszedłem auto dookoła - wszystko świeci więc jadę do domu.
Dzisiaj powrót 200km - przy przekręceniu kluczyka znowu filtr, ale odpalił po 3 "obrotach" (że tak to ujmę). W czasie jazdy zapalił mi się komunikat - błędy- ABS, ESR i VDC - bałem się go gasić toteż powoli kontynuowałem jazdę. Po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że auto jedzie pieknie. W drodze tankowanie - po ponownym odpaleniu (tym razem od razu) błędy się nie pojawiły.
Dziękuję wytrwałym za przeczytanie takiego wypracowania i teraz moje pytanie, zanim pojadę do serwisu: czy mam traktować każdy z błędów poważnie i oddzielnie, czy to może jakaś fanaberia komputera (np słaby akumulator - chociaż roczny) bądź inny problem nie związany z wszystkimi elementami na raz??
Z góry dziękuję za próby pomocy.
pozdrawiam