Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Etapy zużycia wahaczy

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie Etapy zużycia wahaczy

Wpadł mi przed chwilą do głowy pomysł, aby ktoś rozpisał etapy zużywania się wahaczy w naszych bellach. Sam nie posiadam takiej wiedzy, więc bardzo chętnie ją posiądę. I pewnie nie tylko ja. Przyda się na pewno każdemu kto dopiero zamierza kupić auto, bo wiele osób przyzna mi rację, że skrzypienie wahaczy to jedna z pierwszych rzeczy, do której trzeba się przyzwyczaić.
    Chodzi mi głównie o rozpoznanie jak bardzo wahacze są zużyte bez wrzucania auta na podnośnik czy odkręcania koła, czyli skrzypienie na nierównościach, przy skręcaniu, przy naciskaniu od góry, stukanie i być może inne objawy o których jeszcze nie wiem. Fajnie by było gdyby przy każdym etapie zużycia była informacja jaki jest priorytet wymiany i na koniec, żeby trochę postraszyć, co się może stać jak będzie się notorycznie olewać stukanie

bigkulka
    Gość

Domyślnie

kolego , nie da sie tak jednoznacznie okreslic stopnia zuzycia - generalnie jesli auto podczas testu na drodze bedzie sie pewnie prowadzilo , bez wydawania jakichkolwiek odglosow , mozesz miec pewnosc ze zawiecha jest ok . nasze drogi idealnie nadaja sie do tego typu testow . poza tym zawieszenia do alfinek nie sa az tak bardzo drogie by sie tym przejmowac , skupilbym sie bardziej na stanie ogolnym , bezwypadkowosci i ocenie mechanizmow takich jak silnik , elektryka i skrzynia wraz ze sprzeglem .
    alfa jest jedyna w swoim rodzaju i warta grzechu

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Zdaję sobie całkowicie sprawę z tego, że nie da się jednoznacznie określić jak bardzo zużyty jest wahacz. Wiadomo też przecież, że przy naszych drogach prawa strona zużyje się szybciej niż lewa, bo pobocza i krawędzie jezdni w wielu miejscach wołają o pomstę do nieba
    Chciałem mieć listę w stylu: jest zimno i skrzypi na nierównościach - ok, ..., stuka przy skręcaniu - konieczna wymiana. Chodzi mi o najczęstsze objawy i uszeregowanie ich, aby początkujący alfiści (do których ja się też zaliczam ) wiedzieli co się z zawieszeniem dzieje i niepotrzebnie nie panikowali

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

skrzypi - gumy sie kończą
    puka, kończy sie sworzeń,
    odpada - skończył się sworzeń.
    koło lata na boki skończyły sie gumy
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Jak już jesteśmy przy zawieszeniu to chciałbym zapytać, ile tys km można zrobić na seryjnym zawieszeniu w Alfie 147? Dodatkowo jak to wygląda przy elementach innych firm? Lepiej gorzej? A może gwint wytrzyma najwięcej?

Użytkownik Rowerzysta Avatar kezsats
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR GT 3,2 V6 Q2

Domyślnie

Witam.
    Bardziej przydatne może być, który z elementów zawieszenia szwankuje i jakie wydaje dźwięki. Ja kupuję części z firmy TRW i dobrze się sprawują.

bigkulka
    Gość

Domyślnie

a co powiecie na polibusze? moze to jest pomysl na pancerna zawieche, w terenowkach zestawy polibuszy do zawieszen zalatwiaja problem na baaaardzo dlugo

Użytkownik Rowerzysta Avatar luki158
    Mieszka w
    Radlin
    Auto
    147

Domyślnie

Ja też przy następnej naprawie zawiechy będę wymieniał na poliuretany. Komplet gum na górny wahacz kosztuje 80 zł, czyli połowa ceny nowego wahacza, ale jest dużo lepsze.

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

A gdzie takie cuda dają?
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

bigkulka
    Gość
    Ostatnio edytowane przez bigkulka ; 03-06-2012 o 19:43