Skoro nie dymi to muisz mieć po prostu wyciek, ale jak nie ma wycieku to turbina po stronie goracej puszcza olej bezpośrednio w wydech
Skoro nie dymi to muisz mieć po prostu wyciek, ale jak nie ma wycieku to turbina po stronie goracej puszcza olej bezpośrednio w wydech
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Gdyby taka ilość oleju dostawała się do komory spalania to z pewnością za samochodem byłby dymek jak nic. Gdzieś musisz mieć wyciek a ja bym jednak obstawił nieszczęsną turbawkę - odkręć wydech koło turbawki i sprawdź czy nie ma tam twojej zguby. Chociaż przy takiej temperaturze jak tam jest może wszystko być wypalone...
zależy może być i może nie być. Ale dobrze by było jak by sprawdził turbo. Może naprawdę coś spierniczyli i wcale nie reguła że dobry zakład.
A ja obstawiam jednak na wyciek. Nic nie widać w komorze silnika? Oglądałeś dokładnie z kanału?
Może gdzie dobrze goni tylko jak jedzie a tak nie widać.
A jeszcze tak spytam o uszczelkę pod głowicą.
Witam
Jest to rura pomiędzy turbiną a intercoolerem olej może się tam brac z turbiny ale wtedy musiała by być delikatnie pęknięta .
Druga opcja taka że olej kapie z góry czyli z odmy odpowietrzającej która jest włożona w rurę między filtrem powietrza a turbo t
Pozdrawiam
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Jak się skończyła sprawa?? Borykam się z tym samym problemem regeneracja turbo w kwietniu i od jakiegoś tygodnia bierze mi olej i kopci dość mocno przy starcie po odpaleniu i gwałtownym przyśpieszeniu. Kolega regenerował turbo tam gdzie ja w passacie i przejechał bez szwanku ponad rok na niej. Jutro posprawdzam dolot i wylot z turbo, ale zdaje mi się ze to nie wina turbo, nieszczelność pierścieni tłokowych raczej odpada, wypychało by bagnet od oleju i wątpię by od dołu wciągało 600 ml oleju na 500 km. Zostaje uszczelka lub nieszczelność zaworu, jeśli to uszczelka to możliwe jest by sie tak uszkodziła że tylko olej leje do cylindrów a płyn chłodniczy nie?? lub zawory ale jak to posprawdzać bez rozkopywania połowy silnika??
Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa