Hej, wyskoczył mi błąd Po238 nieprawidłowy sygnał. W innych wątkach jest o tym błedzie duzo ale przy opisie wyoki sygnał.
Oco u mnie chodzi???
Hej, wyskoczył mi błąd Po238 nieprawidłowy sygnał. W innych wątkach jest o tym błedzie duzo ale przy opisie wyoki sygnał.
Oco u mnie chodzi???
Różne błędy mogą być wynikiem chwilowego spadku napięcia w instalacji.
Jeśli błąd był epizodyczny, udało się go skasować i nie powrócił ponownie - niczym bym się nie przejmował.
U mnie też pojawił się ten błąd i te objawy,po wykasowaniu błąd nie wrócił ale szybko okazało się,że jest uszkodzona zmienna geometria co mogło spowodować reakcję czujnika bo turbo przeładowywało.
Może tak być i u Ciebie a być może problem w samym czujniku...(oby).
Wyciągnołem czujnik (byłcały zalepiony gęśtą mazią) - wyczyściłem, założyłem i na razie jest oki, dużo lepiej przyspiesza. Zobaczymy co czas pokaże.
Dołączę się do tematu mam podobny problemy przy około 3tys obrotów 4,5,6 biegu wyskakuje błąd p0238
-egr wyczyszczony dwa razy
-zawór overbost też wyczyszczony i podstawiony nowy
-wymieniony czujnik ciśnienia
-przewody ciśnienia sprawdzone
trochę mocniej słychać gwizd turbiny ale może jestem na to już uczulony.
Dziwne że niekiedy podczas przyspieszania ale to bardzo sporadycznie błąd nie wyskakuje,czy jeżeli są to zapieczone łopatki jestem w stanie to rozruszać ręcznie i nic się nie stanie z gruchą od turbo co jeszcze sprawdzić przed zdjęciem turbo
Mnie tez dowalił p0238 poraz drugi, czyli błąd się nawrócił, MAP na biegu jałowym ma 1.58V a overboost był wymieniony w tamtym roku na nowy.
Czy to możliwe ze i mi turbo się zapiekło ?
Robiłem dziś logi i zmienna geomertia, boost itp wszystko działa + lekkie dymienie lecz bardzo mnie zaniepokoiła plama oleju pod turbiną, jutro się za to zabieram bo aż strach myśleć....
Wartości aktualne w booscie są troszkę większe jak wymagane
Ostatnio edytowane przez Kayrol ; 01-11-2012 o 17:28