Sprawdź koło napędów osprzętu - czy guma nie popękała.
Sprawdź koło napędów osprzętu - czy guma nie popękała.
Generalnie z doświadczeń moich z kolektorami - zepsutymi, sprawnymi, z klapami, bez klap, itp - jeżeli mamy samochód z kolektorem ze sprawnymi w 100% klapami i z tego samochodu wytniemy te klapy - to nie ma ch... we wsi, żeby ktoś wyczuł jakąkolwiek różnicę w:
- przyspieszeniu,
- elastyczności,
- spalaniu.
Mam już przygotowane jedno auto do zrobienia sobie eksperymentów z kolektorem na hamowni (bo i tak domyślnie z 1.9 JTD 16V po 2007 roku wywalam wszystkie klapy - plastikowe kolektory - nie chcąc ryzykować tego, że komuś a nuż klapeczkę zassie do silnika), żeby ostatecznie trochę sam sobie udowodnić, że dla użytkownika to wszystko jedno, czy ma kolektor z klapami, czy bez.
Różnica wyczuwalna jest wtedy, gdy demontuje się z auta kolektor z klapami nie działającymi (ustawionymi najczęściej w różnych pozycjach) i wymieni się go na kolektor WYCZYSZCZONY wewnątrz (wyraźnie zwiększa się przekrój kanałów dolotowych), a fakt, czy posiada on działające klapy, czy też nie - jest tak naprawdę nieistotny.
Co więcej - mam odczucie, że w samochodach z usuniętymi klapami wirowymi odrobinę wcześniej samochód zaczyna "łapać dół" - czyli przy niższych obrotach zaczyna mieć duży moment. Ale to potwierdzi (albo i nie) badanie na hamowni.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Tomek, mam Alfe z 2008 roku z jeszcze nieruszanym kolektorem, wiec jestem bardzo ciekaw wynikow Twojego eksperymentu.
Jezeli brak wplywu usunietych klap na osiagi sie potwiedzi bedziemy mieli proste, tanie i trwale rozwiazanie.
kurcze, nie strasz Tomek! Szukalem 159 po 2007 roku, zeby uniknac problemow z kolekatorem, a tu prosze, okazuje sie, ze moze byc wiekszy rozpizdziel, niz w starszych wersjach!
Mam teraz 88 tys km (pewne, bo Alfa jest od kumpla, ktory kupila ja nowa w Polsce). Czy przy tym przebiegu mam ruszac kolektor, czy moge poczekac do 100 - 120 tys i zrobic to razem z rozrzadem?
www.5turbo.com
Nowe natchnienie Promot 76/84
Nowsze Dallara F393
159 1.9 280 F40 inside
159 ti 2.4 210
Fiat Barchetta 131
Fiat Coupe 2.0 20VT 220