Gary ale TI juz kupujesz w granicy 43-45 tys zl wiec ceny w okolicy 40 tys za 2.4 wydaja mi sie normalne
Gary ale TI juz kupujesz w granicy 43-45 tys zl wiec ceny w okolicy 40 tys za 2.4 wydaja mi sie normalne
Halo - gdzie te Ti za 43 tysiące?
- - - Updated - - -
Nie wiem skąd są te samochody, bo ceny są o dobre parę tysięcy za niskie, jak na te modele. Q-tronica to jeszcze jestem w stanie zrozumieć - ktoś nie akceptuje spalania w tym modelu i chce się auta pozbyć, ale jeśli facet, który sprzedaje drugą z tych aut pisze, że auto "W IDEALNYM STANIE. MIESIĄC TEMU WYMIENIONY ZOSTAŁ ROZRZĄD OLEJ I FILTRY AUTKO NIE WYMAGA ŻADNEGO WKŁADU FINANSOWEGO" i dodaje, że istnieje możliwość zamiany na coś innego w podobnej cenie - to logiki nie ma dla mnie w tym żadnej. Ma idealne auto, nie wymagające wkładu finansowego i chce się na coś bliżej nieokreślonego zamienić???
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
[QUOTE=Tomek_KRK;895765]Halo - gdzie te Ti za 43 tysiące?
no a Ty Tomku za ile swoja TI pogoniles??Z tego co pamietam to cos za 43 tys.Coraz wiecej jest TI w nizszych cenach.Nie ukrywajmy alfe jednak ciezko sprzedac a jak komus zalezy na pieniadzach to wystawi dobra cene...chociazby kolega Dzixson.Nie ma co ukrywac pomimo to ze AR159 ma lepsze juz opinie od poprzedniczek dalej ludzie boja sie ja kupowac,a co za tym idzie ceny musza byc nizsze.Myslisz ze ja swoja bym sprzedal chociaz za te same pieniadze co 8 miesiecy temu kupowalem od Ciebie??Pewnie nie chociaz juz na chwile obecna doinwestowalem z 5 tysiakow,a kolejne inwestycje sie szykuja.Dobrze wiesz o tym.Jednak do alfy trzeba dokladac.Mialem siedmioletniego peugeota 307 i wymienilem w nim tylko czujnik biegu wstecznego-koszt ok.30 zl plus robocizna 50 zl,a peugeoty ponoc sie tak psuja i czesci drogie.Nie to w alfach caly czas padaja jakies pierdoly i nie pierdoly ale mozemy sie pocieszyc ze w innych markach tez tak jest tylko nikt o tym nie mowi bo to przeciez porzadne niemieckie wozy ktore sie nie psuja.
Ostatnio edytowane przez Czarny_28 ; 07-06-2012 o 22:39
Ciężko sprzedać auto używane w cenie zakupu, chyba, że rzeczywiście okazyjnie się kupiło albo kurs waluty musiałby być zdecydowanie na naszą korzyść.
Z wyjątkiem osób handlujących, to raczej osoby prywatne nie nastawiają się na zysk przy odsprzedaży swojego samochodu, nawet nic w niego nie inwestując.
[QUOTE=Czarny_28;895908]Za 45, ale moja Ti nie miała 94 tysięcy przebiegu i nie była z silnikiem 2.4 ! I chociażbym na głowie stanął, to takiej samej na dzień dzisiejszy nie byłbym w stanie zaoferować na rynku, bo tych modeli jest w ofercie tyle, co kot napłakał. Sam silnik 2.4 to masz 15% więcej do ceny (akcyza wyższa). Do tego różnica w przebiegu - kolejne 15% sobie dolicz. Dlatego 2.4 Ti z przebiegiem rzędu 100.000 km to jest 60 tysięcy złotych do wydania i nie ma przebacz - możesz się bawić we wróżkę, negocjatora, cudotwórcę - ale takie są realia.
Dzixson ma JTS-a i przebieg grubo powyżej 200 tysięcy. Trudno, żeby się na to ktoś rzucał z kwotą rzędu 40 tysięcy złotych, gdzie JTD z połową tego przebiegu kupisz taniej.
Swoją myślę spokojnie byś sprzedał za te pieniądze, co za nią dałeś - z prostego względu - teraz masz trochę inny kurs waluty i to się w prosty sposób przekłada na to, że pomimo przeskoczenia rocznika auta wcale nie potaniały. Po drugie - masz dobrą kompozycję kolorystyczno/wyposażeniową.
A co Ci nietypowego, o czym nie wiadomo, że w 159 jest słabym punktem, się zepsuło? Na forum masz od A do Z wytłumaczone co w 159 się psuje, dlaczego się psuje, ile kosztuje naprawa, itp. Praktycznie ZERO niespodzianek w tym modelu.
I zgadza się - są auta, które nie wymagają takich inwestycji. Kupujesz starego Mercedesa C i jeździsz, aż mu koła odpadną, bo stopniem komplikacji ten samochód przypomina Fiata 125p.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
ja sprzedałem swoją 159 około 10tyś taniej niż kupiłem rok wcześniej i jest to bardzo niestety normalne zjawisko...mimo to uważam, że jak auto jest dobre to musi mieć swoją cenę. Ja sobie powiedziałem, że nie zejdę poniżej 37tyś i tak też zrobiłem, chociaż było pełno komentarzy, że auto z 2006r nie może tyle kosztować i powinienem oddać je za 30tyś..nóż w kieszeni się otwiera!
Jedna jedyna dewiza jak szukasz auta przez allegro ustaw sobie kolejność wyświetlania ofert od najdroższej...jest wtedy szansa, że za 3,4 strzałem trafisz dobry egzemplarz. Jak zrobi się odwrotnie to niestety każdy egzemplarz będzie pudłem.
Teraz taka ciekawostka z ostatnich dni..chciałem naprawić swoją GTV z OC sprawcy stłuczki, pojechałem do Carserwis w celu zostawienia auta do bezgotówkowej naprawy. Po wstępnych oględzinach panowie stwierdzili, że auto kwalifikuje się do szkody całkowitej (lekkie wgniecenie na tylnym błotniku, drzwiach kierowcy i przetarty zderzak) bo wartość auta to według ich programu to 8tyś. Myślałem, że parsknę śmiechem..zapytałem ich skąd mają taką wartość, odpowiedź "wartość aktualizowana jest na podstawie transakcji z ostatniego miesiąca" znowu prawie parsknąłem śmiechem. Poprosiłem pana, żeby wszedł na wszystkie możliwe dostępne portale sprzedażowe i znalazł mi choć jeden egzemplarz jak mój w ich cenie...wynik...0! Na to Pan mi odpowiedział, że przecież pełno aut sprzedaje się po za aukcjami z tym się zgodziłem bo sam kupiłem swoją nim trafiła na allegro...tylko Pan zapomniał, że ilość takich GTV sprzedawanych w maju była raczej znikoma...może nawet byłem jedyny który dokonał transakcji takiego modelu z tego rocznika, więc teraz pozostaje mi sprawdzić czy za miesiąc wartość auta według programu PZU podskoczy o 100%także wartość auta to rzecz względna
witki opadają !!!
Born to be wild.
[QUOTE=Tomek_KRK;895966]Tomku a czy ja pisalem o TI z silnikiem 2.4??Pisalem ze mozna kupic TI za ok.43-45 tys.Czyli mozna tak??Wiec zwykla wersja z silnikiem 2.4 z rocznika 2006 za podobne pieniadze chyba nie ejst niczym nadzwyczajnym jezeli sprzedaje osoba prywatna ktora uzytkowala auto i wie ze na nim nie zarobi przy odsprzedazy??
Tu jest Ti za troche wiecej niz 43-45 identyczna jak moja,roznia sie tylko kolorem skory,moja ma czarne
suchen.mobile.de/auto-inserat/alfa-romeo-alfa-159-159-sportwagon-2-4-jtdm-20v-dpf-q4-ti-mannheim/162719978.html?lang=de&pageNumber=1&__lp=1&scopeId =C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeM odelVariant1.makeId=900&makeModelVariant1.modelId= 10&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeMo delVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVarian t3.searchInFreetext=false&fuels=DIESEL&minFirstReg istrationDate=2008-01-01&ambitCountry=DE&zipcode=68161&zipcodeRadius=20& negativeFeatures=EXPORT
Pana doktora-19.500 eu
Ostatnio edytowane przez BURATINO ; 08-06-2012 o 14:26
Buratino moglbys chociaz raz wrzucic jakis normalny link??
[QUOTE=Czarny_28;896243]Czarny, uparty jestes
Ja napisalem, co mi sie wydaje na podstawie obserwacji ofert z internetu. W zeszlym roku robilem dokladne rozpoznanie przed kupnem swojej i skonczylo sie na normalnej wersji. Teraz od czasu do czasu zagladam z ciekawosci i jak juz nawet jest TI ponizej 45 tys to zawsze mam jakies zastrzezenia, co do jej stanu. Zakladam, ze Tomek ma duzo wieksze rozpoznanie rynku ode mnie i moja opinie potwierdzil, wiec ok, moze jakies mega wyjatki sie zdarzaja ale geneneralnie bym przyjal, ze na dobre TI, szczegolnie 2.4 trzeba szybkowac minimum 50 - 60 tys.