Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Temat: Skóra vs. welur

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie Skóra vs. welur

Witam.

Panowie noszę się z zamiarem montażu skórzanej tapicerki do swojej belli.
    Na chwilę obecną założony mam welur w pełnej elektryce i jest wyśmienity no ale jednak jeżeli chodzi o wygląd to wiadomo , że skorzana tapicerka bije go na głowę i tutaj nie ma nawet na ten temat dyskusji.
    Pytanie jak się sprawuje skóra w waszych autach w czasie upałów i ogolnie innych pór roku względem weluru.
    Słyszałęm ,że niewentylowana skóra w 166 poza wyglądem nie ma raczej żadnych zalet. Latem dupa i plecy po 2 godzinnej przejażdzce sa mokre. Wiadomo że klima robi robotę no ale co będzi ejak klima padnie...
    Jakie są wasze opinie na ten temat bo mam mętlik w głowie... Zapraszam do rozmowy
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 07-06-2012 o 22:38
    [C

Użytkownik Świeżak Avatar NeroVolcano
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie - Dolnośląśkie.
    Auto
    Była AR 166 2.4 JTD Nero Volcano '00,Jest AR 166 2.5 V6 Nero Volcano '00 i Fiat Bravo 1.4 Nero '00

Thumbs up

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Witam.

Panowie noszę się z zamiarem montażu skórzanej tapicerki do swojej belli.
    Na chwilę obecną założony mam welur w pełnej elektryce i jest wyśmienity no ale jednak jeżeli chodzi o wygląd to wiadomo , że skorzana tapicerka bije go na głowę i tutaj nie ma nawet na ten temat dyskusji.
    Pytanie jak się sprawuje skóra w waszych autach w czasie upałów i ogolnie innych pór roku względem weluru.
    Słyszałęm ,że niewentylowana skóra w 166 poza wyglądem nie ma raczej żadnych zalet. Latem dupa i plecy po 2 godzinnej przejażdzce sa mokre. Wiadomo że klima robi robotę no ale co będzi ejak klima padnie...
    Jakie są wasze opinie na ten temat bo mam mętlik w głowie... Zapraszam do rozmowy
    Kolego,pomijając podstawowy plus posiadania skóry - wrażenia estetyczne,skórzana tapicerka według mnie jest równie przyjemna w dotyku,co welur czy alcantara.
    Często spotykam się z opinią,że skóra jest nieprzyjemna,latem tyłek jest cały wilgotny,w zimie pośladki zamarzają.
    Uważam,że skórzana tapicerka MOMO w Alfie prezentuje się obłędnie,zimą jeśli masz fotele z funkcją podgrzewania...nie ma żadnego problemu,a pierdoły w stylu "zamarzniesz",można odłożyć między bajki.

Latem,tak jak sam napisałeś-wystarczy włączona klimatyzacja i tyłek się nie ślizga,nie poci.Jeżeli ktoś nie korzysta z klimy,to jego wybór.

Odnośnie "niewentylowanej" skórki w Alfie - z tego co wiem,skóra przeznaczona na tapicerkę samochodową jest z najlepszego lica,dodatkowo perforowana,tak aby zapewniać dobrą wentylację całego siedziska. Przystosowana na miarę swoich możliwości do panujących w aucie warunków,czyli m.in.wahań temperatur.

Jest i łatwiejsza i trudniejsza w utrzymaniu. Usunięcie plamy po kawie czy herbacie jest dużo prostsze,niż w przypadku materiałowej tapicerki,ALE aby służyła nam na dłużej,należy ją często nawilżać,bądź konserwować.

Ps.Poza tym tapicerka welurowa nigdy nie pasowała mi do AR 166.

Zgadzam się z tym,jednocześnie informuję,że moja opinia nie ma na celu obrazić żadnego posiadacza Alfy w materiale.
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 11-06-2012 o 06:34 Powód: unikajmy obraźliwych porównań do grup etnicznych

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

jak bys chcial to mam jasna skore w elektryce. Komplet oddam za 250zl

Użytkownik Romeo Avatar Mask
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Lex IS200 SC

Domyślnie

IMO skóra jest dużo bardziej praktyczna. Na tapicerce materiałowej usiądź spocony... będziesz miał plamy, zacieki od potu. Skóra, regularnie pielęgnowana, jest nie do zabicia i zawsze masz czysto, nie zbiera też tyle kurzu - co może mieć znaczenie dla alergików.
    Zapach skórzanej tapicerki działa też po części jak afrodyzjak na płeć piękną :]
    A co do pocenia się. W upał w welurze też się spocisz, z tą różnicą, że przykleisz się jedynie do własnej bluzki.
    Jeśli tylko nie jeździsz w gaciach lub na gołej klacie - to skóra będzie dobrym wyborem.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista Zobacz post
    jak bys chcial to mam jasna skore w elektryce. Komplet oddam za 250zl
    Wyslij mi fotki na piotriix/małpa/wp.pl
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Widzę że piotriix był szybszy ale jak masz popielatą skórę to też jestem chętny.

Jeżeli chodzi o temat to mam welur i chwalę. Jednak skóra to skóra w tej klasie to powinien być standard. Jednak pisanie że na welur spoconym siadać nie można lub nic wylać to przesada.... Co Wy w pole jeździcie albo po siłce się nie myjecie? To nie obora. Ja jak mam spocone lekko ręce to je myję przed chwyceniem kierownicy. Mam kierę pół skórę z drewnem i obleśnie bym się czuł trzymając ją spocony.
    Skóra się super prezentuje i łatwiej ją pielęgnować.

Użytkownik Romeo Avatar Mandziel
    Mieszka w
    Zgierz
    Auto
    147 & 166

Domyślnie

Ja mam szarą skórę w 166 i czarny "welur" w 147 - i jedno i drugie ma swoje wady i zalety - ja wybieram skórę, a moja żona nie przykłada tak dużej roli do tego, że musi być skóra, trafiła się zadbana 147 w welurze.
    Też jest zadowolona - także jak spróbujesz to będziesz wiedział czy Ci coś pasuje czy nie Grunt to tapicera musi być "igła" !!! i wtedy robi robotę

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Przesyłam zdjęcia przednich foteli, do małej poprawki "buła" prawego fotela i siedzisko kierowcy chociaz w sumie to normalne ślady użytkowania. Tylna kanapa jest idealna bez zadnych wad.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SNC00011.jpg
Wyświetleń:	246
Rozmiar:	102.8 KB
ID:	58657   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SNC00013j.jpg
Wyświetleń:	217
Rozmiar:	97.7 KB
ID:	58658  

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto