Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

no troche jestem.Ja tez widze jakie sa ceny i obserwuje troche rynek.Widze ze co roku ceny spadaja o conajmniej 5-6 tys(mowie o allegro).Jezeli auto sprzedaje handlarz to chce zarobic.Jezeli sprzedaje osoba prywatna i chce szybko sprzedac auto to co zrobi??Wystawi w miare dobra cene czy bedzie probowac sprzedawac auto rok,dwa??Ja mialem zastrzezenia do niemal kazdej ktora chcialem kupic i nawet do swojej ktora mam ale jakbym tak wybrzydzal caly czas to bym nic nie kupil,a wiec mam swoja i sie troszke zaczela sypac chociaz miala byc w idealnym stanie.No trudno

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Nie zapominajcie o kursie euro.

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Czarny_28 w idealnym stanie to możesz mieć auto nowe - a i tak nie zawsze :/

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Wojtek O.
    Gość

Domyślnie

[QUOTE=Tomek_KRK;895966]
    Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    ...
    I zgadza się - są auta, które nie wymagają takich inwestycji. Kupujesz starego Mercedesa C i jeździsz, aż mu koła odpadną, bo stopniem komplikacji ten samochód przypomina Fiata 125p.
    Chyba mówisz o pierwszej generacji C klasy bo kolejne to rdzewiały jak ... Uno. Kumplowi w roczniku 2006 wypadła prawie podłoga i przeżarło progi oraz klapy i drzwi. O mało sam nie popełniłem błędu kupując takie cuś.
    Grzdylu z tymi wycenami to wspaniała rzecz. Moje stilo według katalogu to około 17 tyś. Jak wystawił bym na allegro za 15 to będzie najdroższe w swoim roczniku. A moze bym sprzedał za 12. O ile ktoś chętny by był.
    Ogólnie Tomek KRK dobrze mówi z cenami. Okazje to można trafić jak auto było bite i dogadasz sie z właścicielem który dostał dobrą kase z AC i tanio naprawił(nie oznacza to ze zroboine do dupy) np. my w firmie na drzwiach wgniecionych w dostawczaku zarobilismy 1100zł. rzeczoznawca ocenił ze do wymiany. A blacharz deska+gumowy młotek wyprostował i tylko lekko poprawił lakierem. Sam tak auto kupiłem po cenie prawie o 1/4 niższej, a usunięcie pasków po barierze kosztowała mnie 3200zł. Aut nie bitych dobrze utrzymanych od pierwszego właściciela tanio nie kupi. Swoją 206 sprzedałem za 30% więcej niż była cena rynkowa i to pierwszemu gościowi który oglądał. Auto stało z kartką chyba 4 godziny.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

[QUOTE=Wojtek O.;896595]
    Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Chyba mówisz o pierwszej generacji C klasy bo kolejne to rdzewiały jak ... Uno. Kumplowi w roczniku 2006 wypadła prawie podłoga i przeżarło progi oraz klapy i drzwi. O mało sam nie popełniłem błędu kupując takie cuś.
    Grzdylu z tymi wycenami to wspaniała rzecz. Moje stilo według katalogu to około 17 tyś. Jak wystawił bym na allegro za 15 to będzie najdroższe w swoim roczniku. A moze bym sprzedał za 12. O ile ktoś chętny by był.
    Ogólnie Tomek KRK dobrze mówi z cenami. Okazje to można trafić jak auto było bite i dogadasz sie z właścicielem który dostał dobrą kase z AC i tanio naprawił(nie oznacza to ze zroboine do dupy) np. my w firmie na drzwiach wgniecionych w dostawczaku zarobilismy 1100zł. rzeczoznawca ocenił ze do wymiany. A blacharz deska+gumowy młotek wyprostował i tylko lekko poprawił lakierem. Sam tak auto kupiłem po cenie prawie o 1/4 niższej, a usunięcie pasków po barierze kosztowała mnie 3200zł. Aut nie bitych dobrze utrzymanych od pierwszego właściciela tanio nie kupi. Swoją 206 sprzedałem za 30% więcej niż była cena rynkowa i to pierwszemu gościowi który oglądał. Auto stało z kartką chyba 4 godziny.
    tylko to nie ejst moj cytat.Ja kogos cytowalem

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

[QUOTE=Czarny_28;896243]
    Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post

Tomku a czy ja pisalem o TI z silnikiem 2.4??Pisalem ze mozna kupic TI za ok.43-45 tys.Czyli mozna tak??Wiec zwykla wersja z silnikiem 2.4 z rocznika 2006 za podobne pieniadze chyba nie ejst niczym nadzwyczajnym jezeli sprzedaje osoba prywatna ktora uzytkowala auto i wie ze na nim nie zarobi przy odsprzedazy??
    Można kupić Ti za mniej więcej 45 tysięcy, będzie to wersja z początku produkcji, z silnikiem 1.9 i przebiegiem zbliżonym do 160 tysięcy kilometrów (lub wyższym). I musisz mieć mega farta, żeby taki model w ogóle znaleźć w tej cenie, ale nie jest to niemożliwe - kwestia ogromnej cierpliwości.
    Pamiętasz jak Ty szukałeś dużo częściej występującej w przyrodzie wersji? I ile zajęły poszukiwania?
    Twój SW w porównaniu z Ti to jest samochód bardzo popularny - można przebierać w rocznikach. Przy Ti już tak kolorowo nie jest i niestety przekłada się to na dużo wyższą cenę sprzedaży tych aut.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    no troche jestem.Ja tez widze jakie sa ceny i obserwuje troche rynek.Widze ze co roku ceny spadaja o conajmniej 5-6 tys(mowie o allegro).Jezeli auto sprzedaje handlarz to chce zarobic.Jezeli sprzedaje osoba prywatna i chce szybko sprzedac auto to co zrobi??Wystawi w miare dobra cene czy bedzie probowac sprzedawac auto rok,dwa??Ja mialem zastrzezenia do niemal kazdej ktora chcialem kupic i nawet do swojej ktora mam ale jakbym tak wybrzydzal caly czas to bym nic nie kupil,a wiec mam swoja i sie troszke zaczela sypac chociaz miala byc w idealnym stanie.No trudno
    Ceny wcale tak nie spadają, jak piszesz. Za dobrze utrzymany model z 2007 roku, z podobnym wyposażeniem jak Twoja, trzeba zapłacić w okolicach 38 tysięcy obecnie. Rocznik 2006 to jest cena mniej więcej o 3 tysiące niższa.
    Wszystko jest zależne niestety od kursu Euro, który jest raczej mało stabilny. W czerwcu 2011 za euro płaciło się ok. 3.97. We wrześniu kurs wzrósł do prawie 4.50. To oznacza, że w czerwcu dokładnie taka sama AR 159 mogła być sprzedana o 5 tysięcy taniej, niż we wrześniu - znakomita większość tych samochodów pochodzi bowiem z importu z eurolandu. Potem był (po nowym roku) spadek do poziomu 4.14 i znowu niedawno mieliśmy prawie 4.40. Więc cudów nie ma - takie wahania wpływały i będą wpływały na cenę końcową towarów importowanych.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Węgorz
    Mieszka w
    Skoczów
    Auto
    Ibiza TDI i AR 159 SW 1.9 16V 2007

Domyślnie

QUOTE=Czarny_28;896315]Ja mialem zastrzezenia do niemal kazdej ktora chcialem kupic i nawet do swojej ktora mam ale jakbym tak wybrzydzal caly czas to bym nic nie kupil,a wiec mam swoja i sie troszke zaczela sypac chociaz miala byc w idealnym stanie.No trudno [/QUOTE]

Po zakupie używanego auta do wszelkich niespodzianek które wiążą się z wydatkami, staram się podchodzić racjonalnie,tzn.liczę się z tym,że w pierwszym roku po zakupie "trochę" kasy poleci ale wiem ,że jeśli sobie powymieniam to co trzeba i co "wyskoczy" przez następne lata przy mądrej eksploatacji będzie już tylko cieszyć.
    Przywilej jeżdżenia autem które nowe kosztuje min.120 tyś.zł. a my je mamy za 1/3 tej ceny musi kosztować odrobinę stresu i dodatkową gotówkę. Swoją Alfą - co wielu zdziwi chciałbym pojeździć 7-8 lat,bo tylko przy dłuższej eksploatacji te inwestycje mają sens i będą procentować.Pozdrawiam i..Czarny - staraj się widzieć tę połówkę szklanki w której jest woda a nie to co powyżej...

kryobi
    Gość

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał kryobi Zobacz post
    Podana cena jest ceną netto - zwróć na to uwagę. Czyli auto kosztuje 45 + 23% VAT.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

kolejny z esejem o niepalącej kobiecie, ale VINu to nie podał - chopie! jak ktoś kupuje AR159 to w d... ma takie wywody handlarza i na pewno gdzie indziej będzie wiedzę o tym samochodzie zdobywał : http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-C24589819.html

żygać mi się chce już tymi ogłoszeniami, krew mnie zalewa... w tym kraju to Golfa można kupić najwyżej :/