Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Pierwsza Alfa na co zwrócić uwagę

heniokieszonka
    Gość

Domyślnie Pierwsza Alfa na co zwrócić uwagę

Witam,
    Jestem nowym na forum, mam zamiar zakupić Alfę 147 i mam pytanie do użytkowników tego modelu. A mianowicie na co zwrócić uwagę przy kupnie tylko nie piszcie że nie bita że bez korozji bo to jest oczywista oczywistość, chodzi owady ukryte wrodzone , np ze skrzynia szumi, albo ze sprzęgło jest kiepskie jak szarpie na pierwszym biegu czy jest coś takiego w tych samochodach na co powinno się zwrócić szczególna uwagę.

dzięki

Użytkownik Rowerzysta Avatar koniu031
    Mieszka w
    Września
    Auto
    Alfa 156 2,4 20v 175km

Domyślnie

Moim zdaniem na zawieszenie czy nic nie puka stuka nie trzeszczy nie skrzypi nie ściąga itp... Zawieszenie w naszych alficzkach nie jest ich mocną strona jeżeli chodzi o wytrzymałość ale i na to jest sposób. A zresztą trochę takich tematów na forum się przewinęło więc szukać, szukać, szukać i czytać, czytać, czytać

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Giulietta Veloce MY2016 / Giulia Veloce 2.0

Domyślnie

ja ostatnio kupowalem swoja pierwsza alfe tez, wiec moze z mojej perspektywy miesiąca obcowania z nią po zakupie. Wiem, ze moze te moje rady moga wydawac sie idiotyczne, ale jako swiezy alfista mialem z nimi do czynienia, wiec sie dziele
    Polecam 1.9JTD, naprawde swietny silnik
    • Zawieszenie - w mojej nic nie stukalo i nie pukalo, jezdzi prosto - ale juz na 1 wizycie u mechanika kolo sie telepalo na boki i mam wahacz do kupienia (na szczescie ponoc gorny, tanszy). Po miesiacu juz coraz wiecej dziur czuje i coraz wiecej stuków slysze, wiec moze faktycznie to wina alfy, a moze moja (wjechalem w kilka dziur, przyznaje). Jak mowi kolega Koniu, warto wylaczyc radio, przejechac sie po dzuirach i posluchac a takze wziac na kanal i sprawdzic stan zawiechy
    • Blacha - moja alfa byla malowana (nie wiem czemu) - szpachli nie ma, ale 380 grubosc lakieru z miernika to duzo (cala procz dachu, malowanego fabrycznie). Ma delikatne ognisko korozji pod lewa tylna szyba i z maska cos bylo robione. Spasowanie przednich swiatel niedobre, wiec jak otworzysz klape, porownaj szczeliny pomiedzy grillem a swiatlami z obu stron - widocznie ciezko jest te czesc spasowac. 147ka ma sporo takich wygietych linii, wiec dosc latwo znalezc niespasowania/nienaturalne wygiecia nawet przez niedoswiadczonego obserwatora.
    • Dioda airbagow, na 90 % albo bedzie sie swiecic, albo Ci sie zaswieci predzej czy pozniej, wiec licz sie z wydatkiem ok 50 zl na kabel
    • Podlokietnik - w mojej byl urwany, naprawic sie srednio da, a koszty nowego (jak masz w skorze) sa spore - wiec sprawdz jego stan
    • Zobacz roczniki szyb, nie przejmuj sie roznymi producentami przodu i tylu. Rocznik z szyby to cyferka z kropkami (np 2... oznacza 2002, bodajze wrzesien ale olej te kropki
    • Koszt pierwszego przeglądu z robocizną i olejem to ok 500 zł, kup od razu filtry firmy UFI i jakis dobry kabinowy z weglem
    • Zobacz, czy znaczek z przodu sie nie odlepia
    • Ja mam w swojej problem z wrzucaniem 3ki jak mam podlokietnik... nigdy w zyciu mi tak bieg ciezko nie wchodzil
    • Na dwojce przy nierozgrzanym silniku potrafi mi czasem szarpac, bardzo dziwny jest dla mnie ten bieg - ibiza 1.6 w benzynie byla duzo bardziej tolerancyjna, dziwne to jak na diesla (ale to moj 1szy JTD, moze ja jestem lamą po prostu)
    • Nagraj plyte audio nero 11ką z najnizsza mozliwa predkoscią i sprawdz, czy będzie ją czytać - zawsze cos tam mozesz urwac finansowo za takie pierdoly, a radia w 147kach maja spory problem z cd
    • Jest tez jakis problem z oslona silnika (tą podwoziową) - widzialem juz z trzy 147'ki ktore mialy jakąś naderwaną, opuszczoną etc. W warsztacie mechanik sie z nią barowal z 10 minut, w koncu przyczepil na zaciski i kazal przyjechac kiedy indziej zeby ją ponacinać.

natomiast z tego, o co pytales, i co udalo mi sie tu na forum juz wyczytac, raczej wiekszych problemow z silnikiem (przynajmniej tym moim 1.9jtd.115KM) nie ma - tak samo ze sprzeglem. Zwroc tez uwage na termostat, musze z nim podjechac do mechanika - czasem pokazuje mi niska temperature chlodzenia, a czasem od poczatku pokazuje 90 - wiec chyba cos tam nie tak z nim. Mam tez nieraz wariacje obrotow na biegu jalowym, ale tu podejrzewam filtr powietrza - u mechanika brakowalo jednej klamerki i mi zrobil jakas prowizorke, pewnie sie rozszczelnil)
    Ostatnio edytowane przez makaronek ; 04-06-2012 o 21:07

heniokieszonka
    Gość

Domyślnie

Wielkie dzięki za wszystkie porady

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Zależy tez co chcesz i za ile

matsie
    Gość

Domyślnie

Jeśli będzie to benzyna, zwróć uwagę na wszelakie szumy z okolic silnika oraz dodatkowo na luz w układzie napędowym.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

makaronek - naprawiles ten swoj podlokietnik?

heniokieszonka
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał matsie Zobacz post
    Jeśli będzie to benzyna, zwróć uwagę na wszelakie szumy z okolic silnika oraz dodatkowo na luz w układzie napędowym.
    Ewentualne szumu z okolicy silnika co mogą oznaczać? masz jakieś typy?

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

heh, tak się nie da, bo z każdej strony może być inny szum czy dźwęki i co innego oznaczać

Użytkownik Ogier Avatar pewu
    Mieszka w
    Rawa Mazowiecka
    Auto
    AR 147 1.6 TS 120KM 5D 2001r.

Domyślnie

zwróć uwagę na chociażby taką rzecz jak karta kodowa do kluczyka/pilota. Jeżeli jej nie ma to w razie problemów jesteś 200zł w plecy zanim zaczniesz coś robić.