Dziękuję za odpowiedzi. W poniedziałek się dowiem jakie mam ciśnienie oleju po rozgrzaniu silnika na wolnych i przy 4000 RPM. Tylko prosiłbym jeszcze o tabele z danymi jeśli można.
Artur
Dziękuję za odpowiedzi. W poniedziałek się dowiem jakie mam ciśnienie oleju po rozgrzaniu silnika na wolnych i przy 4000 RPM. Tylko prosiłbym jeszcze o tabele z danymi jeśli można.
Artur
Jeśli wszystko będzie ok, to wolałbym uniknąć wyciągania silnika.
Zrozumiałem, zrobić pomiary wałuOk nie podawaj, w poniedziałek dopiero.
Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 09-06-2012 o 18:41
wiesz co, nie jestem mechanikiem, pisze to co słyszalem od dobrego mechanika znanego na tym forum..
a jak wyobrażaszsobie nową nominalną panewkę z wałem po 250 000 tysiącach?
no stary przecież to nie może dobrze razem pracować..
taki wał nie trzyma juz normalnych wymiarów i ja uważam ze warto go sprawdzić i ewentualnie przyszlifować plus panewki nadwymiar..
taka moja opinia i tyle. zresztą nie tylko moja jest masa info w necie na ten temat i zdecydowana wiekszość
wypowiadających sie twierdzi ze to glupi pomysl.
kolega zrobi co uwaza..
pozdro
W necie fakt,jest wszystko.Ale nie wszystko to fakty,jezeli juz sa odchylki to musialoby czop zlapac-zdjaac sprawdzic i tyle
Prosta informacja iz serwisowa instrukja podaje tolerancje dla panewek dla TS16V to dla mnie odpowiednio wiarygodne zrodlo.To samo znajdziesz w "sam naprawiam" np 125p z 1973 z o wieloma praktycznymi poradami i informacjami,gwarantuje ci ze w "sztuce"nie zmienilo sie zbyt wiele od tego czasu
Czop walu jest twardszy od powierchni panewki czyli stopu lozyskowego i sprawdz najlepiej cisnienie na rozgrzanym oleju
"plastigage"to cos co potrafi zmierzyc tolerancje panewek-"jest troche w necie"
166 2.4 JTD '00 - była
164 2.0 V6 TB '91 - była
156 1.9 JTDm '04 - już nie
156 1.8 TS '00 - juz nie ma
164 2.0 V6 TB '93 - jest
Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...
Nauczony poprzednim samochodem (Hondowskie D16Z6) powiem, że jeżeli czopy nie są porysowane przez demontowane, stare panewki, to można śmiało składać na dobrym nominale. Składałem tak dwa silniki i nie było problemów, a obydwa latały na ~0,6b gdzie już panewki nie mają lekko...
ArturR_1975, czyżby kontrolka ciśnienia oleju "powoli" gasła?
Kontrolka oleju gaśnie bardzo szybko razem z kontrolką ładowania aku.
w aso na pytanie o profilaktyczną wymiane panewek mówią ze to wbrew sztuce i ze bez sprawdzenia wału nie decydują się na taki zabieg. tzn
moga to zrobić ale bez gwarancji i odpowiedzialności. tak mi powiedziano w aso na jubilerskiej w wawie..
ale cóż.. mieniaj panewki jak chlopaki mówią.. plus moto doktor i w drogie![]()