Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Kilka pytań na temat użytkowania i napraw mojej "nowej" 156 1.9 JTD

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Przemekkk97
    Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTD 110KM@150KM

Domyślnie Kilka pytań na temat użytkowania i napraw mojej "nowej" 156 1.9 JTD

Witam. Dokładnie wczoraj kupiłem Alfę 1.9 JTD 110KM wersja wyposażenia PROGRESSION

chyba (jako pierwszy samochód , za niedługo koniec kursu ) i mam kilka usterek w aucie .

Usterki:

<s>-nie działający wskaźnik temperatury płynu chłodzącego (czytałem że może być to termostat albo po prostu zegar się zaciął),</s>

<s>-głośna praca wycieraczek (prawdopodobnie przytarł się silniczek),</s>

-jeden przegub lekko już hałasuje

-lekko uszkodzona stacyjka (trzeba trochę "mieszać" kluczykiem żeby włączyć zapłon,

-zamek w drzwiach kluczykach (nie można przekręcić ani w prawo ani w lewo),

-zamek w klapie bagażnika (jak wyżej)

-prawy tylni hamulec (słychać piszczenie i nagrzewa się tarcza oraz felga),

<s>-lewa strona samochodu ciszej gra (niestety nieoryginalne radio), </s>

-znaczek na masce zakończył żywot (brak farby),

-brak jednego halogena (przód),

-słabo dmuchające ogrzewanie na IV biegu.

Pozytywy:

-bajeczna cena,

-niski przebieg,

-świeży olej i rozrząd,

-wyposażenie,

-nowe wahacze przód,

-no i w końcu ALFA .

Powracając do pytań jaki przybliżony koszt naprawy będzie w/w usterek najpilniejsze są te na czerwono, te niebiesko mogą zaczekać (chociaż chciałbym poznać przybliżone

sumy na naprawę tych pilnych i tych drugorzędnych) i najważniejsze jaki warsztat

polecacie okolice Bydgoszczy Nakło nad Notecią tak żeby za bardzo nie skasowali , które z tych usterek mógłbym sam naprawić (jakieś narzędzia umiejętności posiadam) .

PS: Prosiłbym też o rady na początek jak jeździć co wymienić bądź sprawdzić przed dłuższym eksploatowaniem i czy można do Włoszki lać tańszą ropę (z dolewkami Vervy z orlena) .

Zdjęcie :

Z góry dzięki za pomoc i porady . Pozdrawiam Przemek.
    Ostatnio edytowane przez Przemekkk97 ; 25-03-2015 o 23:58

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Czerwone 700 pln, niebieskie 150 pln
    niski przebieg kłuci się z wytartym znaczkiem , kto wymienia rozrząd przed sprzedażą-oglądnij pasek, przygotuj się na wymianę sprzęłgła niebawem- 700-800 z wymianą bez 2masu

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

No cóż, kupiłeś troszkę zmęczone auto i kasy musisz wydać dość.

-nie działający wskaźnik temperatury płynu chłodzącego (czytałem że może być to termostat albo po prostu zegar się zaciął), 400-500 zł z robotą

-głośna praca wycieraczek (prawdopodobnie przytarł się silniczek), - samemu zrobisz - ok 100zł

-jeden przegub lekko już hałasuje 150zł

-lekko uszkodzona stacyjka (trzeba trochę "mieszać" kluczykiem żeby włączyć zapłon, 200-300 zł

Żeby nie było, ceny mniej więcej, zależy czy kupisz samemu i dasz mechanikowi do zrobienia, czy mechanik kupi i zrobi. I kwestia, czy mechanik drogi i dobry czy tańszy i dobry. Ja podałem ceny uśrednione.

Dodano po 2 minutes:

Cytat Napisał Przemekkk97 Zobacz post
    Pozytywy:

-bajeczna cena,

-niski przebieg,

-świeży olej i rozrząd,

-wyposażenie,

-nowe wahacze przód,

-no i w końcu ALFA .
    Masz odpowiedź, dlaczego niska cena. W przebieg bym nie wierzył. Podepnij pod komputer to uwierzysz w prawdę

Poza tym jak kolega wyżej, rozrząd ???

I nie zwalaj winy na Alfę, bo inne padła z zachodu ściągane sa w takim samym stanie.

Dodano po 3 minutes:

PS: Prosiłbym też o rady na początek jak jeździć co wymienić bądź sprawdzić przed dłuższym eksploatowaniem i czy można do Włoszki lać tańszą ropę (z dolewkami Vervy z orlena) .
    Jeździć normalnie, nie katować, na rozgrzanym przycisnąć. Ja leję zawsze lepsze paliwo. 30gr na litrze dla mnie nie ma znaczenia, ale jakość paliwa tak. To akurat indywidualne podejście. W klekocie najważniejsze: sprzęgło, dwumas, turbina - to są najdroższe elementy. Sprawdź - choć to powinieneśprzed zakupem, czy:
    - nie dymi
    - nie poci się na wężach
    - nie gwiżdże turbo
    - nie telepie budą
    - czy dobrze wkręca sie na obroty
    - czy biegi db wchodzą

To podstawy - szybko obczaisz.

Dodano po 3 minutes:

-zamek w drzwiach kluczykach (nie można przekręcić ani w prawo ani w lewo), - wymiana wkładek jak niżej - komplet 100-150 zł

-zamek w klapie bagażnika (jak wyżej) - jak nie działa to już nie zadziała, ewentualna zmiana wszystkich wkładek, możesz zdobyć tanio na allegro 100-150zł

-prawy tylni hamulec (słychać piszczenie i nagrzewa się tarcza oraz felga), tarcze i klocki do wymiany ewentualnie linki tylko, ewentualnie jarzma do przeczyszczenia cena 50-700zł

-lewa strona samochodu ciszej gra (niestety nieoryginalne radio), głośniki papierowe największe padło - przyzwoity zestaw 2 szt 200-300zł

-znaczek na masce zakończył żywot (brak farby), na forum lub allegro blaszka za 20zł

-brak jednego halogena (przód), halogen - cena 50-100zł
    Ostatnio edytowane przez zieloo007 ; 22-03-2015 o 10:24 Powód: Dodano

Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto

Domyślnie

Dzisiaj byłem na rozmowie z właścicielem (kupowałem przez pośrednika) i po rozmowie z nim bardzo dużo rzeczy w nim zrobił (pompa od hamulców starą dostałem na rozmowie, rozrząd robiony był 10k temu olej październik tarcz i klocki również , świece żarowe , nowy aku bosha itd.). Przebieg oryginalny koleś posiadał ten samochód przez 3 lata i nie narzekał . Nie dymi , najgłośniejszą rzeczą pod maską jest piekielna obudowa silnika , tak hałasuje dokręcona podkładki gumowe i nic nadal padaka (podobny przypadek był w golfie V chyba na złość to montują).
    Najważniejsze jest zrobić ten wsk. temperatury , tył prawy koło i przegub z resztą będzie trzeba się pomęczyć .

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

najgłośniejszą rzeczą pod maską jest piekielna obudowa silnika , tak hałasuje
    Może przenosić wibracje z koła pasowego

Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto

Domyślnie

Jak ją się naprawdę lekko przydusi staję się mega ciszej chyba ją ściągnę i okleję matą wygłuszeniową

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pitman
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Benzyna

Domyślnie

Bym się nie zgodził cena termostatu. ...tzn. ..z tego co pamiętam. ..zaczynają się od 100 z groszem. ..po 250 Behr. ..który oczywiście polecam ale wym i ana nie jest skomplikowana a kolega pisze ze nie obce mu jest ,, mechanikowanie ....

Dodano po 10 minutes:

A tak wogóle ...też kupiłem mocno niedoinwestowaną 156 1.9 jtd. ...nie ma co ukrywać cenowo jak chcesz doprowadzić auto do naprawdę dobrego stanu to nie ma żadnego porównania z autami dla mas. ..ale jest wybór cenowy w zamiennikach. ..z tym że im taniej tym gorzej z reguły. ..ale skoro już kupiłeś to auto to pewnie też to skalkulowałeś...
    Ostatnio edytowane przez pitman ; 22-03-2015 o 13:28 Powód: Dodano
    Alfę skonstruowali ....OBCY.... i wszystko jasne

Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto

Domyślnie

Dobra ustalone , ja robię tylko pozycje na niebiesko o resztę nie muszę się martwić . Dzisiaj sprawdziłem głośniki wszystkie prawie bez zawieszenia. Jakie polecacie tak aby nie ciąć kostek w drzwiach dowiedziałem się również że w samochodzie jest założony centralny tylko nie ma pilota . Można kupić jakieś samoprogramujące się ? Jeszcze pytanie czy jest możliwość kupienia pilota z możliwością otwierania klapy bagażnika ?

Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto

Domyślnie

Dzisiaj zdziwienie wskaźnik od temperatury podniósł się i po 2 3 odpaleniach i zgaszeniu działa nadal . Alfy tak mają ? Czy lepiej zajrzeć do niego .

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Dzisiaj zdziwienie wskaźnik od temperatury podniósł się i po 2 3 odpaleniach i zgaszeniu działa nadal . Alfy tak mają ? Czy lepiej zajrzeć do niego .
    Czujnik, zajrzyj, przeczyść...