Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: "Pełny serwis klimatyzacji" czyli połowa układu jest rozszczelniona...

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd

Domyślnie "Pełny serwis klimatyzacji" czyli połowa układu jest rozszczelniona...

Cześć Alfaholicy!
    Kupiłem swoją Alfe 166 2.4 jtd po lifcie całkiem niedawno, po czym nastąpił wielki wybuch miłości i...trwa trwa do teraz Jak to w zdrowym związku bywa czasami trzeba jednak zagryźc zęby i coś z siebie dac. Tak też to było z moją Alfą, nie działała w niej klimatyzacja, dlatego postanowiłem zwrócic się do serwisu, a jego nazwę zgodnie z obietnicą, którą złożyłem obsługującemu mnie Panu, zdradzę na końcu. Przyjechałem i postanowiłem nie tylko nabic klimatyzacje, ale wykupic pełen, kompleksowy serwis klimatyzacji, czyli badanie szczelności, odgrzybianie, napełnianie itd... czekałem na auto przeszło półtora godziny, zapłaciłem za ten magiczny serwis prawie 300 złotych - co już jest dosc sporą kwotą, ale co nagle to po diable...Panowie z "bananem" na ustach wyszli do mnie, stwierdzając 99% szczelności, jak to sami nazwali, wzorowej szczelności, załadowali 500 gr. środka i stwierdzili, że teraz nic tylko cieszyc się klimą...oczywiście zapłaciłem i pojechałem....i tutaj zaczyna się prawdziwa historia...Przejechałem całe 200 km i nagle...cisza...klimatyzacja przestała chłodzic, działac... Niestety, pracuje i studiuje w Krakowie, a serwis jest w Bielsku-Białej i dlatego, dopiero po dwóch tygodniach mogłem pojechac do serwisu, będąc przekonanym, że zajmie się mną na miejscu i to na gwarancji - zgodnie z zapowiedziami wspaniałego serwisu zaraz po napełnieniu klimatyzacji. Podjechałem do serwisu, przedstawiłem sytuacje i zostałem umówiony na za tydzień na naprawę GWARANCYJNĄ. Oczekując szczęśliwego zakończenia wróciłem w kolejnym tygodniu...i tutaj przyjął mnie Pan...delikatnie mówiąc "przesympatyczny", zajęło mu 15 sekund żeby mnie wkur...., na samym początku, nie wierzył, że w ogóle kiedykolwiek obsługiwał mój samochód, następnie, po 10 minutach sprawdzania faktury, stwierdził, że mam czekac...po 40 minutach przyszedł do mnie, że mogę wjechac...nie ukrywam, że byłem już dosc mocno wkur***y, bo umówili mnie na konkretną godzine, a przyjęli prawie godzine później. "Przesympatyczny" Pan pretensjonalnym tonem stwierdził, że on już wie, że tego nie zrobą na gwarancji....<regulamin o przekleństwach nie pozawala mi na opis moich emocji>, spytałem się go dlaczego, skoro tak się umówiliśmy? Stwierdził, że pewnie uderzyłem w kamień i przewód się zepsuł. Ok, zaproponowałem mu, czy zanim zacznie snuc kolejne filozofie, mógłby najpierw zdiagnozowac co się stało...albo co spieprzyli, nie pamiętam już co powiedziałem. Podnieśli samochód, popatrzyli i...zawołali mnie...stwierdzili, że jest rozszczelniony kompresor, zawór, generalnie pół układu... I wtedy zaczęła się awantura, dla mnie sprawa była oczywista, zapłaciłem za pełną diagnozę, a tutaj jest pół układu rozszczelnionego. Najpierw wielmożny Pan zaczął miec do mnie pretensje, ze minęło 3-4 tygodnie od usługi, oczywiście przypomniałem mu, że oni nie chcieli mnie przyjac wcześniej, a jeszcze wcześniej byłem w rozjazdach.A w ogóle to wszystko się spieprzyło w pare godzin po naprawie!!! Następnie, usłyszałem, że problemem jest brak kartki czy układ był szczelny, na to zapytałem się czy ma swoich mechaników za idiotów, którzy napełnili by klimatyzacje gdyby była nieszczelna?! Jeżeli tak zrobił to w takim razie mogę mu nakopac do d...osobiście, za zajebiście wykonaną usługę. Potem zaczęli się jąkac, że maszyna do sprawdzania szczelnosci jest dużo słabsza niż klimatyzacja. A w ogóle to w starych autach- powiedział dziad sakramencki (w starych autach k....!! 2004 rok, spytałem się gościa z którego roku ma auto bo już naprawdę, nie wiedziałem, czy rozmawiam z człowiekiem czy z belką drewna - miał z 2000...jakby to kogoś obchodziło). Nie było niestety szefa, a w między czasie żeby było śmieszniej podeszła do mnie jakaś kobieta, również dosc solidnie wkurwi....na i powiedziała mi na ucho, że nic nie wywalczę, że tutaj są sami złodzieje. "Spece" stwierdzili, że oni wszystko dobrze zrobili, że napewno to nie ich wina i oni nic nie zrobią na gwarancji, czyli krótko mówiąc mam jeździc do was co tydzien i napełniac klime, potem naprawiac układ i tak do skutku? Tak zajebiście badacie szczelnosc? Pan stwierdził, że wielu tak robi -pogratulowałem mu w takim razie klienteli, a konkretnie każdego klienta z którego udaje im się zrobic debila. Niestety dałem się zbyc, rozmowa zmierzała donikąd, a ja nie miałem czasu czekac na szefa.

Podsumowując- obsługa skandaliczna, nawet jeżeli nie byłaby to ich wina to sposób rozmowy ze mną od samego początku był tragiczny, nigdy bym tak nie potraktował klienta, szczególnie takiego, który już zostawił u mnie pieniądze bo od razu bym mógł się z nim pożegnac.
    Do Was drodzy forumowicze mam pytanie co o tym sądzicie, czy mogę cos z tym zrobic, a właściwie czy wypada coś z tym zrobic? W końcu nie mogę pozwolic aby ktoś zadzierał z moją Bellą....

A na deser, chciałem wszystkim "polecic" szpeców ze stacji kontroli pojazdów Auto Complex Service z Bielska Białej z ul. Stawowej 13, pogratulowac i krzyzyk na drogę.

Pozdrawiam,

Jacek

Użytkownik Znawca Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice- Śląskie
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

No cóż, też dowiedziałem się, że jest to standard podobno tak lecieć w ciu.... z klientem.

To samo miałem miesiąc temu u:

PALKA AUTO-GEO-TEST S.C.
    ‎PCK 161
    41-400 Mysłowice

Zapłaciłem 260 zł za to, że na drugi dzień nie miałem już klimatyzacji, gdzie nieszczelność była w takim miejscu, że nie mógł to zrobić kamień itd itp

Przyjechałem do nich, to w odpowiedzi usłyszałem, że nie dało się u mnie sprawdzić szczelności bo układ był całkowicie pusty, a azotem też nie mogli bo to suchy gaz O_o

Nie chciałem się kłucić i mam ich głeboko w dupie, ale osobiście NIE POLECAM!
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150@190 KM
    Alfa Romeo MiTo 1.4 T.B. 155KM
    Alfa Romeo Giulietta Quadrifoglio Verde TCT '16

Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Tak usługa kosztuje w moich stronach góra 200 zyli u gości co się znają w Białymstoku i każdy do nich lata jak coś nie gra w instalacji, bo markę sobie wyrobili.
    Na stacji kontroli nieopodal mojej pracy też to robią i nie mają problemu ze sprawdzeniem szczelności (wszędzie zaglądają, jak trzeba to i osłony pościągają które coś zasłaniają) i zajmuje to 15 minut z napełnieniem bez odgrzybiania, w mojej nie było wycieku, ale koleś Vectrą który był przede mną nie został obsłużony bo miał mały wyciek i powiedzieli że nie ma to sensu i trzeba naprawić, a maja tylko szafę Boscha do obsługi klimy i kilka małych zabawek.
    Trzeba się znać a nie mieć sprzęt i mądrego udawać, ale pracę mam 40 kilometrów od domu, te warsztaty obsługujące klimę jakie mam niedaleko jest ich 4 to tak samo się na tym znają jak te wasze co wam spartoliły robotę

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Ja ostatnio byłem na sprawdzeniu klimy u mnie w mieście. Gość przy mnie podłączył maszynę (Magneti Marelli) no i włączył. W między czasie sam sobie obserwowałem co się działo , maszyna zrobiła pełny test itp. Wszystko poszło automatycznie. Generalnie nie zostawia się samochodu w serwisie, lepiej sobie przy wszystkim być.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie

Sprawdzanie szczelnością tą maszyną jest o dupę rozbić. Układ powinno się sprawdzać pod dużym ciśnieniem np azotem.
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał kobe83 Zobacz post
    Sprawdzanie szczelnością tą maszyną jest o dupę rozbić. Układ powinno się sprawdzać pod dużym ciśnieniem np azotem.
    Dokladnie, a takie zaklady, ktore maja tylko maszyne omijac jak najszerszym lukiem-w zakladach specjalizowanych w klimie zaplacicie moze te 150% tego co u "Pana Zenka z myjni co ma maszyne do klimy", ale wam wszystko posprawdzaja, bo brak czynnika= na 99% jakas nieszczelnosc - tak wam powie kazdy kto zajmuje sie na powaznie klima.

Ja tak 2x z Merolem jezdzilem-za 1 razem po napelnieniu jakis czas chlodzila, potem znowu przestala, pojechalem do innego pana Zenka u mnie na wiosce, ktory chcial mi wymieniac zawor, a moze i sprezarke-"bez gwarancji, bo nie wie co to moze byc"... Zenada, ale na szczescie jak go spytalem o inny zaklad to polecil najlepszy w moich okolicach-Euroklime w Wawie, gdzie oprocz niewielkiej nieszczelnosci znalezli w kilku miejsach zimne luty-przez nie sprezarka ciagle wlaczala sie i wylaczala (klima polautomatyczna z termostatem)... za drobna w sumie naprawe zaplacilem chyba ze 2 stowy, ale sam bym do tego nie doszedl, a klima idealnie chlodzila potem jeszcze przez 3 lata, az do sprzedazy Mietka...

Wysyłane z mojego HTC ChaCha A810e za pomocą Tapatalk 2
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

U mnie dwa razy jeździłem z klimą do sprawdzania, niestety nie mieli czegoś do sprawdzania (wnioskuje ze maszyny) i stwierdzili, że jeżeli klima nie działa i nie ma czynnika, to na pewno jest gdzieś nieszczelność i nei napełnią mi klimy, bo "przyjedzie pan jutro z rana z wielkimi pretensjami a my będziemy mogli bezradnie rozłożyć ręce i napełnić jeszcze raz". Podobało mi się podejście do sprawy, że sam on odradził nabicie klimy, zasugerował nabicie azotu i umówił mnie na kolejny dzień.
    Tak jak bylo mówione tak się stalo. Dla upewnienia się o nieszczelności nabili mi ileś tam atmosfer tego azotu. Zakręcili, kazali przyjechać rano.
    Po przyjechaniu okazało się, że cisnienie w układzie - to cisnienie atmosferyczne jedym słowem nei było nic.
    Chłopaki jasno podeszli do sprawy, że oni nie napełnią mi tej klimy bo nie będą sobie robić antyreklamy.
    Dali namiary na zakład który jest w stanie posprawdzać cały układ, znaleźć nieszczelność i ją naprawić - niestety w zeszłym roku zrobiła sie już jesień, dlatego walkę z klimą zaczynam na nowo.
    Podjade do nich po niedzieli może akurat coś ruszy.
    Na koniec dodam, że nie zapłaciłem nic za to "sprawdzenie", a chłopaki chwile w koło auta biegali szukając ( w mało profesionalny sposób mydło+woda) wycieku. Ale zrobili to w ramach dobrego imienia firmy - co bardzo mi się spodobało
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Mydlo+woda to najbardziej profesjonalna i pewna metoda szukania nieszczelnosci w oponach i przewodach

Wysyłane z mojego HTC ChaCha A810e za pomocą Tapatalk 2
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał dakoolk Zobacz post
    Mydlo+woda to najbardziej profesjonalna i pewna metoda szukania nieszczelnosci w oponach i przewodach
    Napisałem to akurat w bardziej ironicznym kontekście bo wiem jak podchodzą ludzie do takich metod. Szczególnie ci którzy wyznają zasade mechanik dobry mechanik z wuchtą sprzętu i elektroniki, który kasuje od cholery kapusty.
    U mnie niestety chłopaki co mogli bez demontażu jakichkolwiek elementów posprawdzali,. Wycieku w tych miejscach nie było. Dlatego teraz jak zostawie to już żeby zdjąć zderzak i osłony i poszukać gdzie i co to w trawie ( przewodach) piszczy
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Wielofunkcyjne maszyny do serwisu klimy sprawdzają układ na podcisnieiu co układ jak by nie patrzec ściska, a nie rozpręża, wszystkie miejsca z gumowymi uszczelnieniami przeważnie wychodzi ze sa ok a jak nabije się ciśnienie to potem wszechogarniajace zdziwienie... :/
    Maszyna może wykryć coś orientacyjnie plus minus.
    Ostatnio edytowane przez QBA ; 16-06-2012 o 17:46
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA