Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Lakier AR 159 a ptasie odchody

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Polecam dobry wosk. Odchody po wyschnięciu nie przyklejają się, tylko "złuszczają" i same odpadają. Ja używam Collinite 476s - trzeba liczyć na położenie 2h (razem z myciem).
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał Airen Zobacz post
    Polecam dobry wosk. Odchody po wyschnięciu nie przyklejają się, tylko "złuszczają" i same odpadają. Ja używam Collinite 476s - trzeba liczyć na położenie 2h (razem z myciem).
    Też używam Coli

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

bylem dzis u lakiernika.Zrobi mi zaprawke za ok.100 zl bo inaczej musialby wieksza powierzchnie robic a nie chce narazie nic kombinowac.Wyczysci i zrobi zaprawke a jak nie bedzie mi sie podobalo to pomaluje ta powierchnie ok.30-40 cm tak jak mi pokazywal.Przy okazji pomaluje zaslepke zderzaka na ktorej polamalem lakier przy jej demontazu w zimie-powiedzial mi ok.40 zl i pomaluje plastiki wnetrza(konsola,ten kolo mieszka dzwigni zmiany biegow i na kierownicy).Mam oklejone folia i robia mi sie pecherze na upalach.Doslownie porazka jest ta folia.Juz mnie nie bedzie wkurzala ciagla likwidacja wiekszych i mniejszych pecherzy

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    Czarny no niestety lakier jest gowniany, ale na pocieszneie powiem Ci, ze niedawno lakierowalem tylny zderzak bo mialem obtarty z lewej, z prawej i jeszcze pod tablica rej przytarty przez kogos kto chyba cwiczyl sobie manewry parkingowe - "nowym" zderzakiem nacieszylem sie moze tydzien, nawet nie wiem gdzie patrze rysa z jednej, z drugiej strony: idzie sie albo zalamac, alebo olac bo zawsze jakies rysy beda, ja wybralem to drugie. Kup sobie pedzelek w ASO z Twoim lakierem i zapedzelkuj to.

Chociaz g nalezy szybko usuwac, ale do podkladu wyzrec lakieru to nie ma opcji chyba w tak krotkim czasie - moze ktos Ci cos rzucil na auto ub kamien i odprysk sie zrobil. JA jak mam obsrane auto jade na jakakolwiek stacje benzynowa i najpier preparat na usuwanie odchodow, a potem woda zmywam ta co maja do czyszczenia szyb.

Jednak bardziej niz g ptasie denerwuja mnie muszki ktore rozwalaja sie na masce w trakcie trasy, skubance ciezko schodza, nawet jak potraktujesz preparatami.
    Szewi na muszki APC ( może być Nielsena ) i pędzelek Psikasz, pędzelkiem ruszasz.... wysokie ciśnienie i po temacie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mat09
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Giulia Veloce Ti Trofeo White

Domyślnie

Cytat Napisał Airen Zobacz post
    Ło kurde, to mnie nałożenie wosku zajmuje pół dnia (dokładne mycie, glinkowanie, mycie, cleaner, coli). Koli jest bardzo wytrzymały, ale nie daje super efektów, jeśli chodzi o tzw look

U mnie apc słabo daje radę muszkom, chyba, że w jakimś wyższym stężeniu podziała.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    była Alfa Romeo 159 SW 2.0 jtdm

Domyślnie

Odkad na producentach aut wymuszono stosowanie tzw. wodnych lakierow, ptasie odchody staly sie nie lada problemem. Moje doswiadczenie z czarnym Renault Clio (kupione nowe w salonie) jest nastepujace: auto po kilkunastu miesiacach eksploatacji i przebiegu rzedu 10 tys. km mialo na dachu przez kilka godzin ptasie odchody i po umyciu ujawnily sie slady spekanej, luszczacej sie warstwy wierzchniej - bezbarwnej. ASO umywa rece. Gwarancja nie obowiazuje. W takiej sytuacji gwarancja 3 lata na lakier i 12 na perforacje sa pewna kpina. Coz - takie sa skutki polityki "proekologicznej".

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mat09 Zobacz post
    Ło kurde, to mnie nałożenie wosku zajmuje pół dnia (dokładne mycie, glinkowanie, mycie, cleaner, coli). Koli jest bardzo wytrzymały, ale nie daje super efektów, jeśli chodzi o tzw look

U mnie apc słabo daje radę muszkom, chyba, że w jakimś wyższym stężeniu podziała.
    Stężenie 1:4 pędzelek i nie ma bata żeby nie zeszły

n3lly
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    Czarny no niestety lakier jest gowniany, ale na pocieszneie powiem Ci, ze niedawno lakierowalem tylny zderzak bo mialem obtarty z lewej, z prawej i jeszcze pod tablica rej przytarty przez kogos kto chyba cwiczyl sobie manewry parkingowe - "nowym" zderzakiem nacieszylem sie moze tydzien, nawet nie wiem gdzie patrze rysa z jednej, z drugiej strony: idzie sie albo zalamac, alebo olac bo zawsze jakies rysy beda, ja wybralem to drugie. Kup sobie pedzelek w ASO z Twoim lakierem i zapedzelkuj to.
    Dokładnie, średnio co drugie-trzecie mycie zauważam jakiś nowy "detal" na lakierze - takie są skutki normalnej eksploatacji, fruwania kamyczków z ciężarówek, parkowania przez mistrzów kierownicy na parkingach marketów itd...samo życie

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Węgorz
    Mieszka w
    Skoczów
    Auto
    Ibiza TDI i AR 159 SW 1.9 16V 2007

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Domyślnie

Cytat Napisał Węgorz Zobacz post
    Niedawno na masce silnika mojego autka ( wielekroć przeze mnie woskowanego ) zauważyłem zaschnięty ptasi "ślad".Zacząłem zwilżoną szmatką to ścierać i ...mocno porysowałem sobie lakier bo w tym odchodzie były ziarenka piasku.Ot - takie gówniane problemy...

Kup sobie preparat autolandu do szyb - 11.99 w tesco. Ręczniki jednorazowe. Zawsze to woź w aucie.
    Jak mam kupę na aucie to od razu to robię - najgorsze dla lakieru co może być.
    Pryskasz na kupę i delikatnie przecierasz ( zbierasz g... z lakieru ). Jak masz dobrym woskiem nawoskowany lakier to schodzi za delikatnym jednym pociągnięciem
    Dzięki za radę,zakupy poczynione.Nie używam w tej chwili jakichś ekstra wosków ale kupiłem już C - QUARTZ i początkiem jesieni wspólnie z bdb lakiernikiem poddamy lakier odnowie i ochronie.Ciekaw jestem jak na takiej powłoce będą się zachowywać ptasie "pieczątki"...Pozdrawiam.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daleth
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia

Domyślnie

CQuartz ochroni lakier do 2 dni od ptasiego guano. Potem niestety się poddaje powoli i zaczyna wżerać się w klar. Ja to położyłem tylko na felgi Smalcowanie to przyjemność w końcu.