Witam,
jak wiadomo w wersjach wyposażenia w których montowano jedynie czujniki parkowania z tyłu, informacje o odległości od przeszkody przekazywane są jedynie w sposób akustyczny. Jednak za pomocą FES można sobie aktywować, wyświetlanie informacji pochodzących z tylnych czujników na wyświetlaczu pomiędzy zegarami. Tak też zrobiłem i niestety nie jestem zadowolony, informacje z wyświetlacza w ogóle nie pokrywają się z rzeczywistością. Na wyświetlaczu można zobaczyć 3 "kolumny", które reprezentują lewą/środkową/prawą stronę tylnego zderzaka.
W moim przypadku:
- nie zależnie od tego z której strony znajduję się przeszkoda, zawsze "zaświeca" się środkowa kolumna. Boczne są zawsze wyłączone, mimo iż jestem pewny, że to boczny czujnik daje sygnał.
- środkowa kolumna ma 4 kreski symbolizujące odległość od przeszkody, natomiast nie widziałem jeszcze (a testowałem dość wyczerpująco) aby "zaświeciły" się więcej niż dwie kreski. Te dwie pozostałe są zawsze nieaktywne.
- sygnał akustyczny wyprzedza (zgodnie z sytuacją za zderzakiem) o ok 1 sekundę informacje wyświetlające się na ekranie.
Chciałbym się dowiedzieć od osób, które mają fabrycznie (mają również czujniki z przodu) uaktywnioną opcję wyświetlania wskazań czujników, jak i również od osób które uaktywniły tę funkcję poprzez FES. Jak u Was wyglądają wskazania wyświetlacza względem rzeczywistości?
Chciałbym się dowiedzieć, czy to u mnie jest coś nie tak. Czy też może jest to błąd FESa, który można zgłosić autorowi programu.